Terrassa

L’escola comença a preparar el curs presencial amb un pla B telemàtic

daptar els grups a vint alumnes per classe a primària i 30 a secundària, que els nens a partir de 6 portin mascareta, esglaonar entrades i sortides, nova organització interna de directius i mestres, en molts casos telemàtica, i estar preparat per si hi ha rebrots que fins i tot, si s’estenen, poden suposar el tancament de l’escola i començar, de cop, a fer com el març les classes via internet. És només una pinzellada del canvi profund en l’organització que els centres escolars i instituts afronten des d’avui, dia que es reincorporen els professors. Però els equips directius ja fa dies que treballen per concretar com s’aplicarà el pla anticovid-19 dissenyat per Sanidad. “Hi ha moltes incerteses. Si hem de desdoblar tots els grups, no tenim espai suficient i hauríem de fer servir el gimnàs, l’aula de psico i el menjador, però no volem fer això. Ho estem estudiant. També tenim un pati petit i ens plantegen demanar a l’ajuntament poder fer servir uns jardins que hi ha al costat”, explicar una directora d’un col·legi d’infantil i primària de Terrassa, que vol mantenir l’anonimat perquè primer vol informar el claustre i els pares.

Ahir, ja estaven els equips directius a les escoles i avui arriben els mestres. L’organització entre els professionals del centre també canviarà i molt. “El primer claustre ho farem presencial en un gimnàs molt gran perquè s’incorpora gent nova que no coneixem. Després, es treballarà en grups reduïts i telemàticament”, explica Marta Suana directora del col·legi Bisbat d’Egara. La relació amb els pares també serà a través d’internet. Aquest és un centre molt gran (3 línies des de P3 a sisè), gairebé 700 alumnes i 60 professores. Per complir amb les ràtios de 20 alumnes (fins a 25 com a màxim), s’han ampliat de 9 a 19 els grups a infantil i de 19 a 25 a primària. “Som una escola gran i tenim espais alternatius”, diu Suana. A partir d’aquest curs es faran classes a espais polivalents, sala de professors i de tutories.

una cosa és la teoria

“Serà complicat. Una cosa és el pla d’apertura en teoria i després, posar-lo en pràctica”. El pati del centre s’ha dividit en set zones perquè els diferents grups el facin servir en horaris diferenciats. També els alumnes entraran i sortiran, esglaonats, per cinc entrades diferents (ahir l’ajuntament pintava senyals a la vorera per ordenar els accessos).” “No podem perdre el sentit de l’humor, si no ens tirarem dels cabells. Hem de ser optimistes i pensar que ho tenim controlat. Els mestres han de tenir molta paciència, energia i predisposi a fer el que calgui, com sempre, ho donarem tot. L’escola ha de començar, ho necessiten els nens i la societat”, afegeix Suana

Eva Rueda, directora del col·legi públic El Vallès, manifesta la seva preocupació pel fet que desdoblar grups per complir amb la ràtio “suposarà que perdrem moltes especialitats. Només conservem sencera la d’angles, la de música reduirà les hores a la meitat, mentre que educació i plàstica ara la farà cada tutor a la seva classe”. El col·legi perdrà una línia i el pati no es podrà gaudir com sempre perquè està segmentat. “Cada grup estable té un espai i aniran rotant perquè no sigui sempre el mateix”. Hi haurà dos accessos per evitar aglomeracions. “Per molt que nosaltres ens intentem organitzar, és una incertesa com es desenvoluparà l’epidèmia. Quan hi hagi contagis, haurem de confinar grups catorze dies. I si n’hi ha molts, intuïm que haurem de tancar”. Per això, com estableix el pla d’apertura de la Generalitat, l’escola està preparant eines digitals perquè el curs, en el cas de clausura del centre, es pugui continuar des de casa. “Estem formant en eines digitals tant els alumnes d’infantil com les famílies”. L’objectiu és oferir una alternativa telemàtica “amb més cara i ulls” de la que es va oferir al març, quan l’escola va tancar de cop per l’estat d’alarma. També aquest curs tota la preparació per la tornada a les aules es farà a l’escola però de manera diferent, “cada professor en la seva aula en grups molt reduïts”.Per Rosanna Miquel, directora de l’escola Pública Salvador Vinyals, al marge de la logística que el coronavirus imposa a totes les escoles, li preocupa especialment els alumnes d’infantil, que hauran d’adaptar-se a la nova normalitat a l’escola. “Pot ser, els més grans, s’hi han acostumat però amb els petits s’ha de fer molt treball emocional”. També li amoïna “l’angoixa de les famílies davant l’apertura de l’escola”. En el cas del Salvador Vinyals, l’estratègia s’ha centrat en el fet que cada grup “tingui una segona aula de referència per poder desdoblar-lo i baixar la ràtio. A més del tutor, disposarà d’un altre mestre de referència. Miquel afegeix que “l’escola és prou gran i no tenim problemes d’espai”. Una altra directora d’una escola pública ho veu més magra. “Si desdoblem moltes aules estem condicionan t les especialitats, que quedaran reduïdes a la mínima expressió i també les tutories”. També temen pels accessos. “Els pares no poden entrar a l’escola. Només tenim dues portes i temem que hi hagi aglomeracions. Per això, demanarem que ens deixin fer servir un parc que està al costat perquè tothom esperi allà, però no sabem si això funcionarà”.

A

To Top