a prohibició de fumar a l’aire lliure si no hi ha dos metres de distància interpersonal, que va entrar en vigor aquesta setmana per lluitar contra l’expansió de la Covid-19, ha impactat especialment al sector de l’hostaleria i restauració, on les terrasses s’havien convertit en el refugi dels fumadors d’ençà que l’any 2005 es va prohibir consumir tabac dintre dels locals. Al carrer, el fumador, si s’ho proposa, pot salvaguarda aquesta distància, malgrat que no tothom està conscienciat amb la nova norma i molts continuen fumant sense mirar al seu voltant. De fet, es podria dir que la nova norma, al carrer, se segueix de forma desigual pels ciutadans. Al costat d’un edifici d’oficines, es veien treballadors fumant agrupats, i no tots mantenint la distància de seguretat. “Molta gent fuma igual per carrer i no sempre es manté la distància de dos metres perquè es creuen amb altres persones que van per la mateixa vorera”, diu Carles Martínez, un veí de Terrassa. Això sí, ara és més fàcil que algun es guanyi una bona reprimenda dels contraris al tabac. Com ja va passar el 2005, bars i restaurants són el sector més afectat per la prohibició.
No és que estigui prohibit fumar a les terrasses, sinó que ara hi ha d’haver aquests dos metres de distància. I sembla que l’opció que han optat propietaris i clients és que es fumi quan això sigui possible. Entre altres raons, perquè els fumadors són un bon gruix dels clients de les taules situades a l’aire lliure. Un exemple gràfic és el que va passar al Cafè Central, situat a la plaça Vella. El primer dia d’entrada en vigor de la norma, la direcció va decidir anar per la directa i va prohibir fumar a la seva terrassa. El resultat no va ser l’esperat. “Molts clients ens preguntaven si es podia fumar, i com que la resposta era negativa, marxaven. Vam perdre molta gent aquest dia”, comenta el Rolando Gòmez, encarregat de l’establiment. Davant d’això, la direcció va canviar l’estratègia i ara deixa fumar. “Hem retirat dues taules, per tal d’ampliar les distancies a la terrassa. Així, la cosa ens va molt millor. De moment, no hem tingut cap conflicte entre fumadors i no fumadors”, afegeix aquest jove.
De fet, fa molt poc dies que la norma està vigent i hi ha incertesa entre els ciutadans a l’hora de complir-la. Això és el que diu Juan Moya, del restaurant Carpe Diem, al carrer del Tren de Baix. “La gent ens pregunta com ho han de fer i, a la terrassa, intenten separarse el màxim per poder fumar. Però, és clar, si la terrassa està totalment plena, llavors no es pot fumar. Fins ara, la majoria de gent es comporta i respecta la norma, malgrat que sempre hi ha algú que no fa cas. Llavors, nosaltres avisem perquè es respecti la legislació i no hi hagi conflictes”. En qualsevol cas, no sembla que les noves restriccions al tabac hagin d’impactar negativament al nivell d’activitat dels bars. “No és la mateixa situació que quan es va prohibir fumar a l’interior dels establiments; en aquell cas sí que es va notar molt la baixada de clients”, afegeix Juan Moya. Carlos Alarcón, treballador d’un cèntric cafè, creu que molta gent “no s’ha informat del tot bé sobre la nova situació. Nosaltres ho expliquem però hi ha fumadors que no volen fer cas; altres, en conèixer la nova norma, deixen de fumar”. I no nega que han hagut de resoldre certs conflictes. “És el cas de clients fumadors que arriben primer i ocupen una taula que no té ningú mes al voltant. Però, llavors arriba un nou client que seu molt a prop i li demana que apagui la cigarreta. I el fumador es nega al·legant que ell estava primer….”
norma flexible
Mireia Torres i Maria Blanco són dues amigues que estan prenent una consumició a la terrassa d’un bar del carrer Major. Ambdues fumen i han mirat de seure en una taula que no estigués envoltada d’altres clients. Blanco està d’acord perquè la norma és “flexible”: no implica una prohibició total de fumar al carrer i dóna més protecció al no fumador, ara també pel tema de la Covid 19. “És coherent dintre d’uns límits. S’ha fet bé…”, diu la Maria. La seva amiga, Mireia, també accepta la nova normativa perquè “és veritat que el fum pot anar a parar a qualsevol persona”. Però no tothom és de la mateixa opinió. Marta Granados està prenent una consumició a la terrassa del Cafè Central, a la plaça Vella. No ha fumat mai a la seva vida. “Em sembla perfecte la nova prohibició que, de fet, hauria de ser molt més amplia. Els fumadors tenen dret a fumar, d’acord, per nosaltres també tenim dret a no empassar-nos el fum dels altres”. Marta creu que s’ha hauria d’haver prohibit fumar totalment a les terrasses i qualsevol espai on hi hagi gent. “Si algú vol fumar, que s’aparti i busqui un lloc aïllat, on no molesti altres persones”, afirma. L’acompanya Nàdia Kchich, també no fumadora. “Molta gent fuma i no mira si està molestant; hi ha molts fumadors poc respectuosos”.
d’acord amb la norma
Però, de fet, la majoria de fumadors consultats per aquest diari estan d’acord amb la norma normativa i més si ajuda a lluitar contra la Covid-19. “Em sembla correcte si serveix per evitar la propagació del virus, tal com apunten alguns estudis”, diu Miquel Castellà, que pren una consumició a la terrassa d’un bar del carrer Vinyals. “Si el fum propaga infeccions, està bé que ho tallin”, corrobora Joan Parès, que comparteix taula amb Miquel Castellà. A la tertúlia s’afegeix Rafel Esquius. Ell és de l’opinió de què “tot suma per intentar solucionar el problema”. Tots tres ocupen una taula apartada a la terrassa d’aquest establiment. Per altres fumadors, la nova norma no implicarà grans canvis. És el cas de Joan Perezó, que pren un cafè a la terrassa del Bar Dana, a la rambla d’Egara. “He fumat tota la vida i sempre he intentat no molestar a ningú. I ara seguiré fent el mateix”, diu.
L