Entitats socials, econòmiques, empresarials i polítiques de les comarques del Vallès Occidental i el Bages s’han unit en una proposta que té com a principal prioritat millorar les comunicacions, fonamentalment ferroviàries, entre Terrassa, Sabadell, Manresa i Barcelona. El Consell Comarcal del Bages, el Consorci Viari de la Catalunya Central, l’Ajuntament de Manresa i la plataforma socioeconòmica FEMVallès, assenyales la importància de què el Govern espanyol executi les millores pendents de la línia R4 de Rodalies.
Asseguren que la situació és urgent i que establiran contacte amb els governs central i autonòmic per tal d’impulsar millores en la xarxa ferroviària de Rodalies. La línia R4 facilita la mobilitat de passatgers des de Manresa fins a Sant Vicenç de Calders. Es tracta d’una línia amb diverses problemàtiques que s’han evidenciat especialment en els darrers anys, com la seguretat, la rapidesa i la manca d’inversions.
Un dels propòsits és escurçar el temps de trajecte entre Manresa i Barcelona a menys de 50 minuts. Aquest desplaçament es fa actualment en un temps de més d’una hora, però es podria reduir mitjançant una línia de trens semidirectes que farien menys parades.
El front comú Vallès-Bages és fruit dels diferents contactes mantinguts entre la societat civil i els representants polítics. El punt de partida de l’acord establert és fer difusió de les propostes per millorar la xarxa i alhora teixir aliances amb d’altres municipis per on circula l’R4, com ara Sabadell i Terrassa.
Entre les diferents millores proposades hi trobem la urgència de posar al dia la línia Manresa – Lleida, així com la necessitat d’un pla de rodalies propi de la Generalitat.
El Bages i el Vallès són dos territoris estratègics pel que fa a la relació amb l’àrea metropolitana. Comparteixen, a més, una gran mobilitat laboral. La línia R4 és una de les més transitades de Catalunya, amb una mitjana de 134.000 viatgers diaris. Les diferents mancances en la mobilitat ferroviària han empès institucions polítiques i entitats socioeconòmiques del territori a unir-se per tal de crear una veu potent que abanderi les propostes.
Les entitats implicades valoren positivament, en aquest sentit, la recent coordinació entre els Ajuntaments de Terrassa i Sabadell, però demanen que també es consulti a les entitats socioeconòmiques. La setmana passada, es van reunir les Cambres de Comerç de Terrassa, Sabadell i Manresa amb la patronal terrassenca Cecot i la plataforma FEMVallès. Aquesta entitat argumenta que elements com la B-40 o la connexió amb Barcelona no es poden resoldre sense la unitat que es requereix i tenint en compte estudis tècnics rigorosos.
En la reunió, l’arquitecte i membre de FEMVallès, Manel Larrosa, va presentar un estudi sobre el conjunt d’infraestructures de comunicació i els dèficits en l’estoc de capital d’infraestructures a Catalunya en comparació a altres Comunitats Autònomes espanyoles i regions europees.
S’ha anunciat ja la formació d’un grup de treball. També l’elaboració d’un paquet de propostes en matèria de mobilitat i sostenibilitat que es presentaran al setembre.