Terrassa

El rebuig al lliurament de Puig, oxigen per als independentistes 

La justícia belga va rebutjar ahir el lliurament a Espanya de l’exconseller de Cultura, el terrassenc Lluís Puig, reclamat pel Tribunal Suprem per malversació en el cas de l’1-O. “La Fiscalia de Brussel·les pot confirmar que la Cambra del Consell ha rebutjat l’execució de l’ordre d’arrest europea considerant que l’autoritat espanyola que ha emès aquest mandat no era competent per fer-ho”, assenyalava la Fiscalia. La decisió, la primera que adopten els tribunals belgues sobre els polítics que van marxar d’Espanya el 2017, es podrà recórrer, cosa que la Fiscalia “està estudiant”.

La Cambra del Consell de Brussel·les, jutjat de primera instància que ha examinat l’Ordre Europea de Detenció i Lliurament (OEDE) dictada en relació amb l’exconseller de Cultura, ha seguit els arguments de la defensa de Puig sobre la manca de competència del jutge del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, per emetre l’euroordre. “Sempre vam sostenir que el Tribunal Suprem no era competent per aquests fets i persones. Ara, la justícia belga ens dóna la raó amb les conseqüències que això té per a la resta de procediments pendents. És un bon dia per a Puig i per a tots”, va piular el coordinador de les defenses dels polítics del Procés, Gonzalo Boye, en el seu compte a Twitter.

El passat 23 de juny, quan va tenir lloc l’audiència on es va anunciar la data de la decisió, Puig va dir que havia demanat al jutge que, si es decidia per una sentència de no extradició, en ella quedés “clar i ben argumentat que no hi ha cap indici de malversació, però sí moltes vulneracions de drets fonamentals, com a ciutadà, com a polític i com a membre del Govern català”.

L’argument de la defensa del polític sempre ha estat que la justícia espanyola ho està reclamant per a executar una ordre de presó que els seus excompanys de govern ja pateixen, tot i que un grup de treball de Nacions Unides “l’ha declarat arbitrària i contrària als drets humans”, en paraules dels advocats.

La primera decisió de la Justícia belga sobre els polítics catalans fugits d’Espanya el 2017, denegant el lliurament de l’exconseller Puig, ha omplert d’esperança els independentistes, que veuen en la decisió una precedent per al rebuig de la resta d’euroordres pendents.

La Cambra del Consell de Brussel·les, jutjat de primera instància que va examinar l’euroordre emesa pel jutge de Tribunal Suprem, Pablo Llarena, sobre Puig per malversació en el cas de l’1-O, va declinar l’execució en considerar que l’autoritat espanyola que va emetre aquest mandat no era competent per fer-ho. “Ja és incontestable que el Tribunal Suprem no tenia competència per a això”, va considerar Boye, que ha intervingut per videoconferència en una roda de premsa en la qual hi van ser presents Puig i els seus advocats.

El terrassenc va dir sentir “satisfacció, tranquil·litat i alegria” davant la decisió i va opinar que si la justícia belga ha arribat a la conclusió que el Suprem no és competent per demanar la seva extradició, tampoc ho era per jutjar l’1-O. “Estic content d’una primera sentència que diu clarament i rotunda que el Tribunal Suprem no és competent per a demanar la meva extradició. Està dient que el judici de l’1-O no hauria d’haver començat al Suprem”, va dir. Va demanar l’anul·lació de la causa i va indicar que el Govern espanyol té a la mà “aplicar una amnistia total i eliminar la sentència”. La Fiscalia de Brussel·les va presentar ahir un recurs contra la decisió de la Cambra. La sentència d’aquest tribunal pot ser recorreguda en apel·lació i en cassació.

L’expresident Carles Puigdemont va felicitar l’exconseller per la decisió de la Justícia belga i va denunciar que “al Regne d’Espanya no es respecten drets fonamentals”. “Ho hem denunciat des del primer moment i ho va dir el grup de treball del Comitè de Drets Humans de l’ONU. Ara ho confirma la justícia belga: el Suprem no és competent per perseguir-nos i jutjar-nos. Al Regne d’Espanya no es respecten drets fonamentals. Enhorabona Lluís Puig!”, va escriure.

To Top