L’augment de positius per coronavirus registrat a Terrassa i al Vallès Occidental durant els últims dies ha posat en alerta el Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i els ajuntaments de la zona, que han activat tots els recursos i han decidit prendre algunes mesures per a intentar frenar els contagis. Davant l’experiència viscuda al Segrià, la Noguera i a diverses poblacions de l’Àrea Metropolitana de Barcelona i actuant de forma anticipada i preventiva, Salut instal·larà a Terrassa, Sabadell i Ripollet àrees assistencials mòbils (carpes) de cribratge per a realitzar proves PCR com a part d’una estratègia conjunta entre conselleria i ajuntaments que permeti detectar i controlar la transmissió del virus.
Aquests cribratges, que seran voluntaris, es desenvoluparan amb la col·laboració de facultatius i infermeres de l’atenció primària dels hospitals Parc Taulí, Terrassa i Mútua Terrassa, dels ajuntaments i del SEM. Al conjunt de les tres poblacions es faran unes 9.000 proves PCR per detectar persones positives.
L’objectiu és no haver d’arribar a imposar restriccions més severes com en altres municipis. “La situació no és d’alarma, però volem evitar conseqüències més greus. El nostre objectiu és frenar les cadenes de transmissió com més aviat millor i garantir l’aïllament corresponent”, explicava dimarts Anna Aran, gerent de la Regió Metropolitana Nord del Servei Català de la Salut. El secretari de Salut Pública de la Generalitat, Josep Maria Argimon explicava el mateix dia que es tracta, de ser “proactius” i detectar els casos per evitar que els brots que s’han observat els últims dies en aquests municipis del Vallès Occidental s’estenguin a la comunitat, és a dir, que la transmissió del coronavirus es converteixi en comunitària.
A la nostra ciutat, les àrees bàsiques de salut on s’ha produït un major augment de casos són les dels CAP Rambla, CAP Nord i CAP Est. Salut instal·larà dues àrees assistencials mòbils o carpes muntades pel Sistema d’Emergències mèdiques (SEM) al costat dels equips d’atenció primària d’aquestes zones amb l’objectiu de fer 3.000 tests PCR. Al tancament d’aquesta edició encara no se sabia la ubicació exacte.
“En aquestes carpes s’informarà de la necessitat, si es tenen símptomes, de fer-se la prova PCR i es derivarà al CAP o bé es farà el test a la mateixa carpa”, va explicar dimarts l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que va detallar que encara no s’havia concretat l’emplaçament exacte d’aquestes. Les carpes, on es faran proves preferiblement a ciutadans entre 15 i 45 anys i amb contactes socials amb moltes persones els últims 15 dies, estaran en funcionament demà, divendres, dissabte i dilluns, previsiblement de 9 a 14 hores i de 18 a 22 hores.
La mesura ha de servir per al control i cribratge de casos, així com per detectar casos asimptomàtics, cosa que permetria avançar en l’objectiu de frenar la propagació del virus a la cocapital vallesana.
“La situació no és alarmant però sí que estem preocupats”, va assegurar Ballart. “Amb dades de 31 de juliol, l’última setmana s’han registrat 150 positius a la ciutat, 71 més que la setmana anterior. Actualment ens trobem en nivell 2 (brots controlats o casos esporàdics limitats”, va dir el primer edil, que va explicar que el resultat dels tests massius ha d’ajudar a determinar si cal que Terrassa passi al nivell 3 de control epidemiològic (brots complexes o transmissió comunitària sense impacte assistencial hospitalari rellevant) dels cinc que s’han definit des del Departament de Salut. En el cas de passar de nivell es podrien aplicar les mateixes mesures que són vigents a poblacions de la Noguera, el Segrià i l’Àrea Metropolitana de Barcelona com ara la prohibició de fer reunions de més de deu persones i la delimitació del consum a bars i restaurants només a les terrasses, amb un aforament màxim d’un 50%, entre altres.
Des de l’Ajuntament de Terrassa es fa una nova crida a la responsabilitat individual. S’intensifica, amb especial èmfasi als eixos comercials, la campanya de difusió a l’espai públic de les mesures de prevenció contra el coronavirus, que inclou la participació i col·laboració de Creu Roja, l’Agrupació de Defensa Forestal i els Agents per a la Convivència municipals, i que recentment ha incorporat 69 nous voluntaris. Des del Consistori es reforcen les mesures informatives amb un dispositiu de seguretat privada format per dos efectius que recorreran 50 quilòmetres diaris per places, parcs i jardins de diferents zones de la ciutat per informar de la necessitat d’evitar concentracions, foment de l’ús de la mascareta i mantenir les distàncies. Donaran suport a la prevenció que fa la Policia Municipal i els Mossos d’Esquadra.
També s’han distribuït 5.000 cartells amb informació bàsica arreu de la ciutat. Com a mètode dissuasiu, a les nits es netejarà amb aigua places, parcs i altres zones on acostuma a haver-hi força gent per evitar-hi aglomeracions massives. A més, des d’aquest cap de setmana, bars i restaurants hauran de tancar les terrasses a les dotze de la nit (ara poden tenir-les obertes fins a la una de la matinada els caps de setmana i fins a les dotze entre setmana).
L’objectiu de totes aquestes accions és el de controlar la situació, frenar la tendència a l’alça de contagis a la ciutat i evitar mesures més restrictives.
Ballart va explicar dimarts que l’Ajuntament de Terrassa ha firmat un conveni amb el Departament de Salut de la Generalitat per aportar quatre professionals dels Serveis Socials municipals als equips de rastrejadors de casos de covid-19. Ballart va explicar que estan disposats a aportar més persones “perquè l’objectiu d’evitar la propagació del virus és compartit”.