Les ciutats de Terrassa i Sabadell han estat governades sempre, des del retorn de la democràcia, l’any 1979, per partits d’esquerra i han defensat gairebé els mateixos projectes a benefici de la seva ciutat i de la comarca del Vallès Occidental. Però les alcaldies que ostenten la cocapitalitat mai s’havien assegut a signar un protocol de col·laboració en favor del territori i de les obres i serveis que es gestionen i desenvolupen.
El què no passa en trenta anys pot passar en un dia. La dita es podria aplicar, doncs, al que ha passat amb les dues ciutats. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés van comparéixer ahir per signar un acord per treballar plegats en aquelles qüestions que els afecten com ara la connexió de l’R4 de Rodalies fins a l’aeroport del Prat, la construcció d’un eix que enllaci el Túnel d’Horta amb Terrassa i Sabadell passant pel campus de la UAB, l’acabament del IV Cinturó fins a Abrera i Sabadell, i la construcció d’una via cívica a l’N-150. Després de la signatura, Ballart i Farrés es van mostrar molt satisfets. L’alcalde de Terrassa va qualificar el dia d’ahir d'”històric” i va considerar que “som ciutats similars però moltes vegades ens hem mirat de reüll i hem sigut competitives. Ara arribat el moment de distensió, del diàleg i la col·laboració”.
Cal dir que les converses per arribar a aquest acord rellevant han estat discretes, a penes havia transcendit fora dels col·laboradors més propers. I també afegir que l’alcaldessa va subratllar que estava doblament entusiasmada perquè feia la primera roda de premsa d’inici de la setmana a Terrassa després de celebrar un dia abans l’ascens del Centre d’Esports Sabadell FC a Segona Divisió.
vides paral·leles
Per Ballart, les dues cocapitals vallesanes tenen un recorregut paral·lel però amb poques diferències, pel que convé posar l’accent amb allò que ens apropa i assentar les bases d’una nova etapa”. L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, va coincidir plenament amb el seu homòleg en el càrrec. “És una fita històrica perquè mai les dues alcaldies havien signat un compromís pel futur i millora dels nostres ciutadans”. Farrés va fer evident que “cal deixar lluny les rivalitats del passat i apostar per la unitat perquè junts són més forts”.
Ballart i Farrés no van amagar que la seva aliança és tenir més presència i més pes davant Barcelona ai la Regió Metropolitana i, en definitiva, a Catalunya. Les dues autoritats en van deixar constància durant les seves intervencions. En aquest sentit, l’alcalde de Terrassa va expressar que “Terrassa i Sabadell han de tenir veu en el territori en qüestions de mobilitat, infraestructures, serveis… No pot ser que es preguin decisions sense comptar amb nosaltres”.
“fora centralismes”
L’alcaldessa de Sabadell encara va ser més contundent. “Nosaltres no competim amb Barcelona però no es pot continuar amb aquest centralisme. A partir d’ara ja no tindran excuses, des del Govern, per justificar que no feien coses perquè Terrassa i Sabadell, pensàvem diferent”. Per Farrés, el model Barcelona està esgotat i s’ha de valorar que el Vallès és la zona industrial més potent de Catalunya. L’alcaldessa va considerar que el seu crit no és desesperació però si de justícia”.
Ballart i Farrés van evocar exemples de reivindicacions històriques que fan, fins i tot compartides amb el Consell d’Alcaldies de la comarca, i que s’han escoltat poc o res. Alcalde i alcaldessa es van referir al fet que els projectes citats abans han sigut motiu d’al·legacions al Pla de Mobilitat del Vallès i van ser crítics amb la forma de procedir des del Govern i l’autoritat metropolitana.
En aquest sentit, el mateix Ballart va recordar que les nostres demandes no són inventades perquè ja estàvem recollides en el pla territorial i ara exigim que es compleixen”. L’alcalde de Terrassa va insistir, per exemple, que la connexió de l’R4 Rodalies amb l’aeroport de Barcelona ja estava recollit a altres plans i que ara no entén perquè el Govern ha descartat i ha optat per perllongar la línia de La Sagrera fins a l’aeroport. També va fer referència a la nova via de comunicació amb Barcelona a través del Túnel d’Horta, que hauria d’enllaçar el campus de l’Autònoma i les ciutats i que suposaria construir una estació de tren a l’Hospital de Terrassa. Ballart va explicar que, en aquest cas, el Govern ha fet una aposta de comunicació pel Túnel del Tibidabo i, per tant, ha tornat a desprogramar un projecte que ja estava contemplat”. Farrés es va afegir dient que “hem d’entrar a Barcelona pel sud, no solament per la Plaça Catalunya que està totalment saturada-. Hauríem de tenir un semimetro per relligar les ciutats pel sud”. I més reprobaments, com les demores del IV Cinturó que va qualificar de “el temple de la Sagrada Família del Vallès” i la construcció del carril bici i per vianants per connectat les dues ciutats amb el recorregut de la mítica N-150. “És una carretera dels anys 50 del segle passat i volem una vía cívica del segle XXI. Una connectivitat entre les dues ciutats que sigui més amable, donat que hi ha molts equipaments i serveis i Sabadell, a més, ja ho té fet en el seu tram”. I a la carta de reclamacions tambés es va afegir la discriminació amb la zona tarifària de ferrocarril i del peatge de les Fonts.