Terrassa

Creació d’un grup de seguiment per controlar el virus a les escoles

Fins que no hi hagi una vacuna, hem de conviure amb el virus de la Covid-19 i controlar la seva propagació”. Ho deia la gerent sanitària de la Regió Metropolitana Nord, Anna Aran, aquest dijous després d’una trobada amb les alcaldies de la comarca. El missatge vol dir, doncs, que hem de fer tot el possible per frenar la transmissió començant per posar-nos la mascareta, guardar la distància i rentar-nos les mans sovint.

A Terrassa, els rebrots de la Covid-19 estan estabilitzats a la baixa però no sé sap la seva evolució. Preocupa però que la nova onada afecta a la gent jove, amb la qual cosa s’ha ampliat el radi d’edats. Gent jove que ara, amb l’estiu, surt i res relaciona i que al setembre ha de reiniciar un nou curs escolar, si potser amb el màxim nombre de classes presencials.

El retorn als centres és una de les inquietuds més latents en el si dels gestors, dels alumnes i de les famílies donat que són molts els nens, les nenes, els i les joves que es concentren a cada equipament. El ple de l’Ajuntament, que es va celebrar via telemàtica ahir, va aprovar per unanimitat una proposta del grup municipal socialista (PSC) després de fer alguns canvis consensuats amb ERC-MÉS, soci de govern amb Tot x Terrassa.

La proposta, que ja havia sigut anunciada prèviament pel líder socialista local, Alfredo Vega, als mitjans de comunicació, demana la creació d’un grup de seguiment dins del Consell Escolar Municipal (CEM) perquè valori i elevi accions en relació amb les mesures de prevenció com a nivell pedagògic, en contextos de normalitat i en aquelles situacions de confinament que es pugui produir.

La mateixa proposta també recull més coses com ara la necessitat de tenir una especial atenció cap als alumnes més vulnerables i aconseguir els recursos per finançar els possibles increments que es donin per despeses de menjador, material escolar, i higiene i neteja. També demana la presència d’un infermer/era en l’etapa obligatòria prioritzant l’educació especial, això com formació en les noves tecnologies perquè, en cas de tornar a un ensenyament no presencial, no hi hagi abandonament escolar.

La proposta unànime dóna importància també a fer molta pedagogia a tota la ciutadania que no es pot abaixar la guàrdia. En aquest sentit, en el torn de precs i preguntes, també es va parlar de reforçar els missatges en la gent jove. I des de l’equip de govern, Javier Fernández Rivero, regidor de Via Pública, Protecció Civil i Seguretat, va explicar que hi ha preocupació en les trobades (“el botellón”) i que la Policia Municipal està exercint controls i activa denúncia.

La regidora de Salut, Mònica Polo, s’hi va afegir al debat sobre salut i a preguntes de la regidora socialista Eva Candela, va constatar que l’evolució de la pandèmia és una gran incertesa. “Tenim un contacte permanent amb CatSalut, cada dia, perquè entrem al mes d’agost i no sabem què passarà. El dia d’avui vèiem que s’accelera el nombre de contagis a gent jove i de nou a gent gran. Ara per ara, a Terrassa, no tenim signes d’alarma per extremar les mesures però res és segur”. Polo va informar a tot el plenari que aviat signaran un conveni de col·laboració amb la Generalitat per una total implicació en aquelles tasques que puguin assumir per frenar els contagis de la Covid-19. Per altra banda, la regidora va fer avinent que estan esperant els horaris dels centres d’assistència primària per aquest agost i la incorporació de dotacions mòbils d’emergència pel virus.

Debat sobre ca n’anglada

A més de les qüestions relacionades amb la pandèmia -sens dubte el tema de primer ordre per la seva dimensió i magnitud-, el ple va tractar nombrosos temes. Un dels destacats feia referència a Ca N’Anglada que es va encetar amb un representant de l’Associació de Veïns, Manuel Medina, qui va fer un discurs molt crític amb la gestió de l’equip de govern municipal.

Medina va reprobar que “dos anys després de presentar-se un programa d’accions no s’havia fet res del seu contingut” i va lamentar que “s’agreugi la degradació del barri”. El representant veïnal, que va anunciar que deixava l’entitat i el barri, va dir que també li sabia greu que s’haguessin ajornat reunions importants com la prevista amb el Síndic de Greuges. La tinent d’alcalde, Lluïsa Melgares, va respondre a Medina i li va dir que no estava d’acord. La regidora de Tot x Terrassa en el govern va argumentar que s’han fet coses des de 2018 i enumerà accions com la posada en marxa de la Casa d’Oficis i l’esplai al carrer; que s’ha intensificat la vigilància policial i que seguia l’execució del calendari de l’esponjament; i que estava en tràmit la centraleta de policia, una enquesta, un estudi, i la cessió d’ús del poliesportiu. Així mateix va informar que les reunions previstes amb els agents de la Taula de Futur i amb el Síndic de Greuges, ajornades per l’Estat d’alarma, s’havien posposat al setembre. El debat sobre Ca N’Anglada va tenir punt i seguit donat que hi havia una proposta de resolució de l’oposició (PSC, Ciutadans i JxT) sobre els compliments dels compromisos amb el barri. En aquesta part, el debat polític es va centrar sobretot en la seguretat i l’incivisme i posà el focus en un bar del carrer de Sant Crispí que està causant molts problemes als veïns. L’oposició va insistir que un problema petit, com pot ser un bar, no es pot deixar de banda en considerar que pels veïns és important i que s’ha de solucionar perquè es pot dimensionar i cronificar. A la fi, l’oposició va retirar la proposta amb el compromís del govern de fer trobades al setembre amb veïns i el Síndic Rafael Ribó.

Tenim contacte amb CatSalut cada dia perquè entrem en el mes d’agost i no sabem que passarà”

El nombre contagis en la gent jove s’accelera. Ara per ara, a Terrassa no tenim signes d’alarma per extremar les mesures però res és segur”

To Top