El govern municipal (TxT i ERC) va aconseguir ahir a la tarda, en un ple extraordinari celebrat de forma telemàtica, tirar endavant el Pla de Xoc contra la Covid-19, un document que conté al voltant de 300 accions de caràcter socioeconòmic per lluitar contra els efectes de la pandèmia a la ciutat.
El pla va aprovar-se però entre crítiques dels grups municipals de l’oposició, que van posar l’accent, entre altres aspectes, en la inconcreció en certs punts del document, així com no haver tingut prou temps per analitzar-lo. En la presentació de la proposta, la Segona tinent d’alcalde i portaveu de TxT, Núria Marín, va recordar que el Pla de Xoc té un pressupost de 17 milions d’euros. D’aquests, 9 ja estaven pressupostats i 8 més són una despesa addicional referent a mesures que s’aniran desenvolupant en funció de la disponibilitat de recursos.
En aquest sentit, Marín va demanar que l’Ajuntament usar els 6,5 milions de superàvit bloquejat per part del Govern espanyol, així com gestionar part dels fons europeus destinats a lluitar contra els efectes socials i econòmics del virus.
Per la seva banda, el Primer tinent d’alcalde i portaveu del grup municipal d’ERC, Isaac Albert, va indicar que “mai aquesta ciutat havia encarat una crisi com l’actual”, i que “el 30 d’octubre passat, el ple va aprovar un pressupost municipal i unes ordenances fiscals de cara al 2020 que el març passat -amb l’inici de la pandèmia- van quedar inutilitzats”. Així, Albert va defensar el document, en considerar que “actualitza i reprioritza” l’esmentat pressupost.
prioritats
El text finalment aprovat ahir va incorporar totes les esmenes formulades pels grups de l’oposició, com la presentada pel grup municipal de Ciutadans, referent a l’aprovació d’un programa específic de servei de psicologia i gestió emocional de persones afectades per la Covid-19; o les del PSC, sobre noves mesures de prevenció i control sanitari davant la pandèmia.
Precisament el portaveu del grup municipal del PSC, Alfredo Vega, va criticar “la manca d’uns criteris de prioritat en les mesures”. El resultat, segons Vega, “és un document genèric on hi cap tot, més proper a la propaganda que a la gestió d’una crisi que necessita rigor, concretar molt bé els recursos i temporalitzar les accions de manera immediata i en el curt termini; no creiem que això sigui un pla de xoc, perquè a més moltes de les mesures depenen de la disponibilitat dels recursos econòmics”.
Segons Vega, aquest és un document “molt millorable”, que “inclou mesures que podrien estar bé per a un pla estratègic, però n’hi ha d’altres que no té sentit que estiguin en el document perquè dispersen i desfocalitzen els objectius que un pla de xoc ha de tenir”. Tot i això, Vega va assenyalar que des del grup municipal del PSC estaven disposats “a treballar en aquesta línia” abans d’indicar que no s’oposarien a l’aprovació del document.
diagnosi
Un altre dels grups a l’oposició, Ciutadans, també va anunciar la seva abstenció al pla. El seu portaveu, Javi González, va assenyalar que volen contribuir d’aquesta manera a la recuperació de la ciutat en un context de crisi provocada per la pandèmia.
Després de valorar com “un bon senyal”, el gest de l’equip de govern d’aprovar totes les esmenes presentades per l’oposició, González va criticar, però, “la inexistència” en el text d’una diagnosi sobre la situació a Terrassa generada pel coronavirus. “D’aspectes sanitaris de Terrassa no se’n parla; pel que fa als aspectes econòmics, en el document hi falten moltes dades… Això no és una diagnosi”, va assegurar.
El portaveu municipal de Ciutadans també va posar l’accent en què al document “hi ha una sèrie de partides que ja estaven incloses en el pressupost municipal del 2020, i n’hi ha d’altres que estan condicionades per la disponibilitat pressupostària; però no hem tingut temps d’esbrinar quin és el grau d’execució actual de les mesures ja pressupostades (i incloses en el document) i d’aquesta manera és molt difícil formular una proposta alternativa”.
metodològic
Els tres grups de l’oposició van criticar també el fet que el text els havia arribat amb poc temps d’antelació per tal d’estudiar-lo. Especialment crític en aquest sentit es va mostrar Miquel Sàmpèr, del grup municipal de Junts per Terrassa. “La informació que ens va arribar, ho va fer molt tard, just fa una setmana ara mateix; treballar un document d’aquestes característiques, que prové d’un pressupost de 200 milions d’euros, amb aquest marge de temps és poc més que un insult a la intel·ligència dels regidors i els ciutadans”, va afirmar. “La política d’elaborar un document perquè s’esmeni a última hora és poc participativa”, va afegir.
Quant al contingut del text en si, Sàmper va indicar d’entrada que “en el context falten dades i s’obren moltes reflexions”. Des del grup municipal de Junts per Terrassa consideren així que “el que realment és el pla de xoc és l’increment en la despesa (s’entén, de cara a aquest any 2020)”.
“Com la resta de l’oposició, Sàmper va considerar que el Pla de Xoc barreja “mesures de la pandèmia amb mesures del pressupost que es duien a terme, o que es tenia previst fer”.
Malgrat tot, Sàmper va oferir “una mà estesa”, tot i que “crítica” a l’equip de govern, materialitzada finalment en l’abstenció del seu grup al document, demanant, però, que en el futur pla estratègic “es treballi d’una altra manera”.