Terrassa

El sindicat policial porta a la fiscalía l’assumpte de les multes perdudes

El Sindicat SPL-CME Policia Terrassa ha posat en coneixement de la fiscalia de Terrassa l’assumpte de les multes desaparegudes. Els responsables sindicals no han volgut fer més declaració que l’anunci de la seva decisió, que està basada en el fet que les explicacions de l’equip de govern no han estat satisfactòries: “La versió del govern local no ens va convèncer i no ens sembla un error”.

L’assumpte de les multes arrenca durant a mitjans d’abril, en plena crisi sanitària, quan dues persones del barri de Can Roca van decidir animar el confinament als seus veïns. Durant els aplaudiments de les vuit als sanitaris sortien amb un camió i una moto pels carrers del barri, pràctica llavors prohibida per les disposicions del decret d’alarma, que impedia la sortida al carrer si no era indispensable. Agents de la policia municipal van denunciar els dos veïns per no respectar les normes del confinament i aquesta circumstància va provocar la mobilització d’una part dels habitants del barri a través de les xarxes socials.

Polèmica

La polèmica a les xarxes va arribar a l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, que segons l’acusa l’oposició, va respondre els veïns que “gestionaria” el tema. L’oposició vol entendre que va dir que gestionaria el problema de les multes, mentre que l’alcalde diu que es referia al fet que gestionaria la situació de conflicte que s’havia generat al barri, perquè, efectivament, s’estaven produint conductes prohibides i volia evitar mals majors.

L’alcalde, segons ha declarat ell mateix públicament, va trucar a Xavier F. Rivero, regidor responsable de la Policia Municipal i li va dir que comprovés què estava passant al barri. Rivero, va parlar amb els veïns. “Es queixaven de les dues denúncies, però els hi vaig dir que era impossible retirar-les i que havien de respectar les normes del confinament”.

Paral·lelament, Rivero va parlar amb el sotsinspector de la Policia Municipal, en aquell moment màxim responsable a causa d’una baixa laboral de l’intendent major. Segons manifesta el mateix Rivero “simplement li vaig dir que comprovés que les denúncies eren correctes, em va dir que sí, els hi vaig comunicar als veïns i els hi vaig dir que les havien de pagar; aquí va acabar la meva intervenció”.

La polèmica va esclatar dies després quan els agents que van imposar aquelles dues denúncies van comprovar que els expedients no es cursaven i ho van denunciar al sindicat SPL-CME. Les denúncies van aparèixer a la taula del sotsinspector. L’explicació d’en Xavier F. Rivero es refereix a un error del sotsinspector a causa de la situació de crisi que es vivia en aquell moment a la ciutat. “Ho hem explicat als sindicats de l’Ajuntament, a l’oposició i a tothom que s’ha interessat pel tema. Va ser una errada, un simple descuit i quan ens vam adonar nosaltres vam ser els primers que vam informar i vam impulsar un expedient informatiu per evitar que es pogués malinterpretar la situació”.

Una vegada que es denuncia la desaparició de les multes del canal administratiu habitual, aquestes apareixen i continuen el seu curs. La qüestió està en el fet d’explicar per què només aquelles dues multes van ser objecte de la consulta de la comprovació que va encarregar el regidor quan es van imposar més de dos mil. O per què no es van fer comprovacions també d’altres. Rivero, que diu que és una pràctica habitual a la policia fer comprovacions de denúncies, explica que la revisió concreta d’aquelles dues multes dels veïns de Can Roca es va encarregar “perquè el tema estava generant molt soroll a les xarxes i jo volia comprovar que tècnicament eres correctes per evitar més problemes; només per això. El problema és que després es van quedar a sobre de la taula”.

És precisament aquesta qüestió la que genera més desconfiança, tant al sindicat policial com als partits de l’oposició municipal. Asseguren que els indicis apunten a una intervenció de l’alcalde de Terrassa perquè es retiressin les dues denúncies, circumstància que només es va evitar per la intervenció dels agents que les van imposar i pel sindicat policial. Els partits de l’oposició han reiterat en diversos fòrums municipals la gravetat de la situació donat que, segons ells, es produeix una flagrant intervenció política en un el procés administratiu de tramitació de denúncies.

En aquest sentit, entenen que les explicacions polítiques que s’han donat no són satisfactòries, perquè, com diu Alfredo Vega (PSC) “no s’entén que desapareguin aquestes dues denúncies i no altres i les explicacions de l’equip de govern no han estat satisfactòries, com no ho ha estat tampoc la impossibilitat de parlar amb persones que han intervingut directament, com el sotsinspector, testimoni clau que hauria d’explicar quines van ser les ordres que va rebre”.

Sobre la intervenció de la fiscalia a través de la denúncia del sindicat SLP-CME,Vega ho considera positiu, perquè “inhabilitada la via política per la falta de transparència del govern, només queda la judicial; jo espero que prosperi i que s’aclareixi tot el que no hem pogut aclarir políticament.”

Davant la pregunta de per què no han estat els partits els que han iniciat la via judicial, Vega respon que “a ningú li agrada judicialitzar la política i per això entenem com a positiu i menys contaminant el fet que ho presenti un sindicat policial”.

Mala gestió

En els mateixos termes es pronuncia el representant de Junts per Terrassa, Miquel Sàmper, que s’ha mostrat especialment bel·ligerant entorn aquest assumpte: “Es veia a venir, perquè la gestió que n’ha fet l’equip de govern ha estat nefasta, patètica. No ho han explicat, perquè no hi ha manera d’explicar-ho. Estem davant una irregularitat flagrant. No és possible entendre com de 2.600 denúncies només es perden les dues per les quals es va interessar l’alcalde”.

Per la seva banda, Javier González, líder de Ciudadanos, celebra la iniciativa del sindicat: “Nosaltres, com a partit, no hem acabat d’estudiar el recorregut jurídic del cas. Compartim amb el sindicat la possibilitat d’investigar un presumpte cas de tràfic d’influències,; és evident que hi ha una relació causal. Però això ho estudiarà ja la fiscalia.” Sobre la qüestió política, González assegura que ja no hi ha més recorregut: “S’ha tancat en falsa amb la última comissió de transparència, però nosaltres hem sigut més agosarats i pensem que no es pot tornar a donar una situació com questa i per això presentem al ple una proposa de resolució per millorar els procediments administratius. Pensem que és imprescindible”.

To Top