L’estudi sobre el cost de la plaça escolar ha generat ja les primeres reaccions. La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, considera que “és un informe molt necessari per tenir una visió global del sistema educatiu”. Ciurana confia que no es quedarà en un calaix i que la conselleria d’Educació anirà implementant recursos en la mesura que es pugui. “És evident que ara hem de donar prioritat a l’inici del curs i condicionat per la pandèmia de la Covid-19 i la seva evolució però l’estudi no pot quedar congelat perquè, precisament, parla d’aconseguir l’equitat i acabar amb les desigualtats i això amb la Covid-19 ja ho hem vist. Un dels problemes que han sortit a la llum ha estat la fractura digital. Hi ha alumnes que poden seguir les classes des de casa perquè tenen els recursos digitals però altres no. I això s’ha constatat amb la crisi de la pandèmia, amb el confinament i amb les classes no presencials. I a més, els alumnes tampoc podien anar a les biblioteques perquè estaven tancades”. De fet, en més d’una ocasió, es va dir que estava creixent el nombre d’absències a la classe digital.
Ciurana considera que qualsevol xifra que suposi més inversió per l’educació, igual que per la sanitat, sempre és necessària. Ara per ara però reconeix que ho és més que mai. “És evident que venim d’un passat històric gens favorable perquè es va retallar pressupost en educació. I cal revertir la situació per anar cap a l’equitat i la igualtat dels alumnes. I, des d’aquest punt de vist, l’estudi és el principi d’un camí per arreglar el finançament en funció de les necessitats dels estudiants i dels centres on estudien”.
Un pas endavant
Per la seva banda, l’escola concertada de Catalunya també ha valorat l’estudi del Síndic de Greuges i confia que “es resolgui definitivament el problema de la segregació escolar al nostre país”.
El sector veu en aquest informe “la possibilitat de fer un pas endavant vers la gratuïtat de l’educació a Catalunya, permetent de fer realitat l’exercici del dret de les famílies de triar un projecte educatiu per a l’educació dels fills i filles i de l’exercici del dret d’accedir a l’educació gratuïta”. Per la concertada, “l’infrafinançament que evidencia l’estudi és la causa fonamental de segregació escolar en el nostre sistema educatiu”.
En aquest sentit, la concertada es remet que el cost d’un alumne de primària en un centre de la seva titularitat és de 4.018, 33 euros i a secundària de 4.634,78 euros i explica que el finançament de l’administració és de 2.784,38 i de 3.394,30 euros, respectivament. Afegeix aquí que, al final, són les famílies les que han de compensar aquesta diferència en el cost perquè l’administració no ho fa.