l programa d’acord voluntari per a la reducció d’emissions de gasos d’efecte hivernacle de la Generalitat té un nou soci i ja arriba als 180 membres. Es tracta de MútuaTerrassa. L’adhesió es va materialitzar ahir en la signatura de la carta de compromís que va reunir al conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, i el president de la institució egarenca, Jordi Parera. L’acte va tenir lloc al Parc Logístic de la Salut a Viladecavalls.
L’objectiu de l’acord es establir un marc de col·laboració entre Mútua Terrassa i el departament de Territori i Sosteniblitat per aprofundir en la lluita contra el canvi climàtic, la millora de la gestió ambiental, l’economia circular i la salut en els hàbits urbans. En aquest sentit, Mútua ha dissenyat un full de ruta, que duu per títol “Compromís Verd 2020” en el que defineix les seves accions que tindran el monitoratge del Govern.
Després de la signatura, el conseller Damià Calvet va celebrar que MútuaTerrassa refermi el seu compromís ver el medi ambient. “És molt important que treballem per la sostenibilitat però cal adquirir un compromís en el temps”. Per aquest motiu, va destacar el fet que la institució egarenca hagi decidit adherir-se al programa voluntari. “És un pas endavant per aconseguir la reducció de la petjada de carboni que genera la seva activitat sanitària. En definitiva, és un compromís amb el planeta i amb la voluntat que el món sigui millor”.
Per la seva banda, el president de MútuaTerrassa, Jordi Parera, va significar que el grup, a través de l’empresa Axioma, ja fa més d’una dècada que està dedicada a cercar solucions innovadores per tota l’activitat sanitària, fonamentalment en el camp del material tèxtil que han d’utilitzar tant els professionals com els pacients. Calvet i Parera van deixar en la persona del terrassenc Josep Rull, responsable del programa de Compromís Verd, que expliqués el seu contingut. Rull, que es va incorporar al grup sociosanitari quan va tenir permís per treballar, va remarcar que la gestió de la sanitat, de la salut, no es pot fer de manera perifèrica sinó nuclear. “La lluita contra el canvi climàtic no és una anècdota. Té un impacte a la salut de les persones. Per exemple, la contaminació incideix en la pèrdua de la biodiversitat i afavoreix les pandèmies com, malauradament, la que tenim ara de la Covid-19. I, en aquest sentit, Mútua ha de parlar de salut però també de medi ambient”. El responsable del programa també va agrair a la Generalitat que els faci de monitor.
Full de ruta
El full de ruta de MútuaTerrassa parteix del Compromís Climàtic sorgit a la 1a. Cimera Catalana d’Acció Climàtica de la Generalitat de Catalunya. D’aquesta carta en destaquen sis aspectes: assolir la neutralitat de carboni l’any 2050, aprofundir en el coneixement de l’impacte climàtic de l’activitat sanitària, divulgar el compromís climàtic, impulsar la transició energètica, reduir l’impacte climàtic de la mobilitat generada i adoptar els principis de l’economia circular.
La institució sanitària s’ha fixat una sèrie d’objectius des d’ara i fins a finals d’any. A la primera etapa s’ha marcat desplegar la recollida selectiva de residus gradualment a tots els centres de Mútua i definir un pla de mobilitat (important donat que està al centre urbà). També s’inscriuen estratègies per renovar el sistema energètic cap al renovable i menys contaminant.
E