La plataforma socioeconòmica per la promoció del Vallès FEMvallès s’ha posicionat a favor de la construcció del nou túnel per a Ferrocarrils de la Generalitat que està estudiant dur a terme el Departament de Territori i Sostenibilitat per a la comunicació entre el Vallès i la ciutat de Barcelona. La patronal Foment del Treball va incloure la infraestructura a la llista de les cent actuacions bàsiques que li calen al país.
La connexió ferroviària Vallès-Barcelona és la més col·lapsada de Catalunya per l’alta demanda i el límit tècnic que suposa l’actual infraestructura. A principis de març, la Generalitat va anunciar la intenció de construir aquest túnel i la redacció de l’estudi informatiu per tal de definir-ne el traçat.
FEMvallès defensa que el nou túnel connecti la comarca del Vallès fins al centre de Barcelona a través de Vallvidrera seguint el traçat històric que l’any 1917 va arribar al Vallès. Argumenten que aquest traçat és més curt i menys costós que l’alternativa a través del barri d’Horta, la qual suposaria un major recorregut i també un major cost. A més, el pas de la línia per Vallvidrera mantindria l’actual equilibri entre els dos sistemes urbans de Sabadell i Terrassa, evitant als terrassencs l’obligació de passar per Sabadell.
quinze minuts menys
El nou túnel estalviaria 15 minuts de viatge i conduiria al centre de Barcelona. La plataforma no descarta que el túnel d’Horta es construeixi en el futur, però considera que els motius econòmics i tècnics demanen prioritat al nou túnel de Vallvidrera.
Aquesta no és l’única reclamació que FEMVallès, una iniciativa promoguda per Cecot i d’altres cercles empresarials, fa al Departament. Demana també que s’estudiï la connexió directa de les línies Vallès – Baix Llobregat dins de Barcelona, entre Sarrià i Plaça Espanya. La connexió oferiria una línia de rodalies passant i evitaria la creació de nous culs de sac en cada una d’elles, tal com es planteja ara amb la prolongació de la línia del Baix Llobregat fins a Gràcia i amb el túnel des del Vallès.
Una altra de les demandes és la conversió a ample internacional de tota la línia del Baix Llobregat i del Bages. Aquesta conversió facilitaria la unió de les diferents xarxes d’ADIF i dels FGC.