Terrassa

Terrassa acull la selectivitat de nou, deu anys després

Avui engeguen les proves de selectivitat a Catalunya, absolutament marcades per la pandèmia de la Covid-19 i les mesures de seguretat que caldrà adoptar per evitar la proliferació de la malaltia. Terrassa surt beneficiada amb aquesta dispersió dels tribunals per ciutats per evitar aglomeracions i torna a ser seu dels exàmens. Un total de 1.148 alumnes de segon de batxillerat tenen una cita a partir de les 8 del matí amb un dels cinc centres educatius de la ciutat assignats per la UAB, que centralitza l’organització a la comarca. L’Escola Pia (221 alumnes), l’INS Torre del Palau (200), l’INS Terrassa (198), Vedruna Vall Terrassa (117) i el campus de la UPC-ESEIAAT (412) es reparteixen les aules dels exàmens.

Terrassa, com a ciutat universitària, acollia fins fa déu anys la selectivitat al Campus de l’UPC, que torna a ser una de les seus amb la Covid. Ara habilita 18 aules a l’edifici TR5 per examinar 412 estudiants.

Les PAU amb més inscrits de la història (40.000 a tot Catalunya) es desenvoluparan de manera excepcional durant 4 dies en lloc dels 3 ordinaris, entre el 7 i el 10 de juliol, després que les universitats catalanes l’ajornessin un mes a causa de la suspensió de les classes per la pandèmia de la Covid-19.

Els alumnes, citats a les 8 per la verificació de dades, s’examinaran des de les 9.00 hores de llengua castellana, i a partir de les 12.00 de les matèries de ciències de la Terra i medi ambient, fonaments de les arts i matemàtiques aplicades a les ciències socials. A la tarda, a les 15.00 hores començaran els exàmens d’anàlisi musical, història de l’art i física.

Aules amb 10 ó 15 alumnes com a màxim, el “confinament” d’exàmens abans de la seva correcció i una major flexibilitat d’opcions de preguntes a desenvolupar per l’alumne a cada prova són algunes de les pautes que marquen aquesta selectivitat en temps de Covid.

“És la primera vegada que acollim aquestes proves i pensem que per als nostres alumnes de batxillerat (104) els pot ser positiu perquè estaran en un entorn conegut i això els donarà certa calma i tranquil·litat”, explica Marga López, coordinadora pedagògica de l’Institut Torre del Palau.

Durant una setmana els cinc centres examinadors han rebut les pautes, establertes pel Procicat, per augmentar l’espai físic, senyalitzar tots els espais d’accés i trobada dels algunes per evitar concentracions i habilitar les aules per les proves. “Hem hagut de marcar amb cartells les taules i cadires que serveixen de separació entre alumnes, senyalitzar els camins d’entrada i sortida i els punts de concentració d’alumnes. No podran estar als passadissos i hauran de sortir a l’exterior de l’edifici”, informa la coordinadora de l’INS Torre del Palau. Aquest centre ha preparat 12 aules i comptarà amb 24 vigilants més la presidenta del tribunal.

A l’Escola Pia també són a punt les 19 aules on es faran les proves. “A les 8 del matí els mestres vigilants rebran els alumnes, faran separacions per grups a l’exterior i els acompanyaran a les aules corresponents”, informa el president del tribunal examinador d’aquesta escola, Xavier Cartoixa, de Sant Cugat. “Crec que aquestes són les PAU més atípiques que he viscut en els anys d’examinador de l’Autònoma i amb aquest, 4 de president de tribunal”, diu. “Tot i això la mecànica de la UAB està molt ben engreixada i ara amb bona voluntat de tothom sortirà bé. Sóc optimista”.

Els exàmens són un material molt delicat. Els correctors hauran de “confinar” els sobres tancats entre 3 i 6 hores abans de la seva obertura. Els resultats de les notes estan previstos pel dia 27 de juliol.

To Top