El dia 13 de març les sales de cinema van tancar les seves llums a Terrassa de forma indefinida com a conseqüència de la pandèmia del coronavirus i les mesures de control imposades en tots els sectors. Ahir, quasi quatre mesos més tard, Cinesa va reobrir les seves sales al Parc Vallès en un escenari molt diferent, amb nombroses mesures d’higiene per garantir la seguretat dels espectadors i amb el propòsit de recuperar una clientela que en els darrers temps s’ha refugiat en les plataformes televisives de pagament durant un confinament amb un consum rècord cinematogràfic en petita pantalla.
“Ara ens hem de tornar a guanyar la confiança dels clients”, va manifestar el director general de Cinesa al Sud d’Europa, Ramón Biarnés, que ahir va visitar les instal·lacions de Terrassa abans de l’inici de les projeccions. Els cinemes de Terrassa i de La Maquinista a Barcelona són els primers que Cinesa reobre a Catalunya, després d’haver iniciat l’activitat fa unes setmanes en altres punts de l’Estat. “Hem anat obrint alguns cinemes per provar les mesures que posem en marxa quant a higiene i seguretat. Volem que la gent vegi que anar al cinema és un exercici segur.”
Durant els darrers dies, el públic ja podia comprar les seves entrades mitjançant els canals “on line” i ahir ja es van produir les primeres cues a les taquilles per la retrobada amb l’activitat cinematogràfica. La cartellera es compon de títols de tota mena, amb algunes estrenes com “La lista de los deseos” i “Zapatos Rojos y los Siete trolls”, altres que ja estaven en cartell quan es va produir el tancament i reposicions de pel·lícules ja clàssiques com “Los Goonies”, que ara compleix 35 anys de la seva estrena.
L’espectador es trobarà també al cinema la nova realitat derivada de la pandèmia. A les multisales de Cinesa al Parc Vallès, la informació visual en relació amb la distància de seguretat que cal mantenir per part dels espectadors és molt clara i identificativa. A l’interior de les sales s’hi ha reduït l’aforament, amb butaques lliures per mantenir la distància entre els espectadors. Els grups familiars poden seure junts i els sistemes de neteja són més intensos i més freqüents. Entre sessió i sessió s’ha ampliat el temps per afavorir les feines de neteja. Els espectadors també trobaran nombrosos punts amb gel hidroalcohòlic en les instal·lacions. L’aforament als lavabos es limita i l’únic producte que no se servirà als punts de venda seran les gominoles. Els espectadors, això sí, podran comprar crispetes i begudes al servei de bar, on s’han instal·lat pantalles de metacrilat entre els empleats i els clients. Per accedir a les sales de projecció és obligatori l’ús de la mascareta, que es pot treure per menjar i beure.
“Volem que la informació estigui molt integrada perquè la gent no s’espanti”, explica Ramón Biarnés al respecte. “Hem donat una formació important als nostres empleats durant aquest temps per adaptar-nos tots al moment actual.”
Biarnés es va mostrar molt satisfet de la resposta que estan trobant per part dels espectadors en els diferents punts del país on Cinesa té sales. “La gent ve al principi a veure què troba. Però després ens diuen que s’han trobat ben protegits, entenen que les mesures que s’han implantat són per la seguretat de tothom i ens manifesten la voluntat de repetir, de tornar a venir al cinema.”
En clau empresarial, el director general de Cinesa pel sud d’Europa, va admetre que la pandèmia ha suposat un cop important en la realitat econòmica. “Nosaltres hem tancat el negoci durant més de tres mesos. Per tant, no sortim reforçats”, explica al respecte. “Hem hagut d’aplicar un Erto sobre la major part del nostre personal i ara el propòsit és que tothom torni a treballar. Però no recuperarem el que hem perdut pel camí, això costarà. Primer hem de guanyar la confiança del client, després tornaran a venir pel·lícules importants i finalment esperem que la gent vingui al cinema com venia abans. I això trigarà un temps. Mantenir uns cinemes, uns lloguers i el personal és un exercici molt car.”
Malgrat les conseqüències econòmiques de la crisi, Biarnés espera que la recuperació sigui efectiva. “El cop econòmic ha afectat a tots els sectors. Però som optimistes en relació amb el futur. Em preocuparia que obríssim les portes i no vingués ningú, però la resposta està sent positiva. La gent té ganes de venir al cinema, està cansada d’estar a casa tancada. Però la confiança no la recuperarem de la nit al dia. No estic content d’aquesta nova realitat, el que vull és tornar a l’antiga realitat. Això és una transició i volem recuperar la vida d’abans.”
Quan a la cartellera, encara amb poques estrenes, explica que recuperarà el nivell. “Les distribuïdores hi han endarrerit les entrenes i és comprensible. Ara mateix fem reposicions i pel·lícules que estaven funcionant quan vam tancar. El que la gent vol són pel·lícules noves. I vindran aviat”.