Terrassa

Les discos, en caiguda lliure amb la “nova normalitat”

El sector de les discoteques lamenta que el Govern hagi decidit prohibir el ball a les sales quan abunden, assegura, les festes il·legals en parcs i jardins, i adverteix que els establiments d’oci nocturn no obriran les portes mentre no es pugui ballar. Així ho sosté el secretari general del Gremi d’Empresaris de Discoteques de Barcelona i Província i president de la Federació Nacional d’Oci Nocturn “Espanya de Nit”, Ramon Mas Espinalt, qui va denunciar que el sector de l’oci nocturn està “tocat de mort i necessita flexibilització”, per la qual cosa, va dir, si la Generalitat no permet que obrin les pistes de ball demanaran un rescat econòmic per a tractar de sortir a flotació.

En el cas concret de Terrassa, la passada revetlla de Sant Joan només va obrir com a local de nit el Freeday, al carrer de la Rasa, reconvertit per a l’ocasió en bar musical -també té llicència de discoteca i sala de concerts-. En l’àmbit de tot Catalunya, durant la revetlla van obrir el 50% de les discoteques.

Diferents empresaris locals del sector d’oci nocturn coincideixen en afirmar que amb la nova normativa de la Generalitat no els hi és econòmicament viable obrir. Per aquest motiu, la immensa majoria s’esperarà al fet que es flexibilitzi la norma. De fet, la patronal del sector ja ha fet arribar a la Generalitat un protocol que permet modificar les mesures restrictives de la nova normativa, possibilitant de nou a les discoteques l’ús de la pista de ball. El document està ara en fase d’estudi.

“Deixar les discoteques sense pista de ball és com muntar una bugaderia sense rentadores. No té sentit”, afirma el responsable de la sala de ball Fred Astaire (carrer de Sant Francesc, 52), Antoni Marañon, qui qualifica de “desastre” la nova normativa de discoteques del Govern. I afegeix que obrirà el local, tancat des del passat mes de març, quan “hi hagi una normativa viable econòmicament”, donant a entendre que ara per ara no es dóna el cas.

Marañon adverteix sobre la gravetat en què es troba el sector explicant que “hem de fer front a una sèrie de despeses” -subministraments, plantilla, inversió en mesures higièniques i de seguretat…- sense que hi hagi ingressos”, motiu pel qual “la situació és insostenible”. “No ens surt a compte obrir”, insisteix. De fet, les previsions del sector parlen del tancament d’un 50% de discos aquest 2020, xifra que podria pujar al 70% al llarg de 2021

Juanjo Muñoz, responsable del local Freeday (La Rasa, 54) i de la discoteca Vinilo (carrer de Còrdova, 40), ho té clar. “La normativa de la Generalitat és una estafa en tota regla”, critica sense amagar el seu disgust, i troba a faltar “sentit comú per part de l’administració” a l’hora d’abordar la recuperació del sector. “Estan jugant amb el nostre treball, la nostra il·lusió i els nostres diners”, afirma indignat.

Explica Muñoz que va estar a punt d’obrir el Vinilo el passat dissabte -amb aquesta idea va fer una inversió important-, però que en l’últim moment es va haver de fer enrere, després que la Generalitat es desdigués i no deixés fer servir la pista de ball. “La clientela del Vinilo ve a ballar i mentre no es pugui fer la discoteca estarà tancada”, afirma Muñoz. Amb relació a l’altra local, el Freeday, l’empresari diu que el mantindrà obert -“com a local amb música per prendre una copa”, especifica-, “mentre sigui viable i la cosa no es descontroli en l’àmbit sanitari”.

El responsable de les discoteques PickWick i La República, totes dues al carrer de la Rasa, Jordi Casanovas, explica que va preferir no obrir la revetlla de Sant Joan perquè es tracta d’una nit “fluixa i complicada” i va avançar que tenia previst reobrir els dos locals ahir i avui, adaptats ja a la nova normativa. “Abans de llençar la tovallola ho vull intentar. Vull provar de veure què passa perquè aquí hi ha molts diners invertits”, afirma.

També al carrer de la Rasa el local Born -que és al mateix temps discoteca, bar musical i sala d’esdeveniments- tampoc va obrir durant la revetlla. El seu responsable, Xavier Gómez, va justificar el tancament per “evitar contagis i perquè no era viable econòmicament”. La seva intenció és obrir de cara a la primera setmana de juliol, coincidint amb la Festa Major, com a bar musical i mantenir-ho així “fins que hi hagui una vacuna”.

Amb relació a la nova normativa del Govern, Gómez va dir que, malgrat que és molt dura, en principi “estaria d’acord sempre que rebem ajudes” de l’administració.

Mario Martínez, responsable de la discoteca Villa Lua (avinguda de Jaume I, 184), encara que per poc temps (el local està en procés de traspàs), afirma que l’ha mantinguda tancada tot aquest temps “per por a més contagis” i afegeix que si no l’hagués traspassat no haguera obert almenys fins al setembre.

El portaveu de la patronal del sector, Ramon Mas, va advertir que “si des de Salut ens diuen que no es pot ballar per raons sanitàries, ho acatarem” (…). Però serem molt durs amb el Govern i exigirem que es compleixin totes les mesures sanitàries en tots els llocs”, va asseverar. Va recordar així l'”espectacle impressionant” de les platges de Barcelona, on s’han congregat milers de persones en els últims dies “sense cap mena de control sanitari” o les “més de quatre mil festes il·legals i centenars de botellons en parcs i jardins” o “festes en cases” detectades fins avui.

“Tindrem la mà tendida amb l’administració per a col·laborar en tot amb responsabilitat màxima, però serem inflexibles a exigir el mateix que se’ns exigeix a nosaltres”, va insistir el president de la Federació Nacional d’Oci Nocturn “Espanya de Nit”, Ramon Mas Espinalt.

També va criticar que la decisió del Govern de prohibir les pistes de ball s’hagi produït quan moltes empreses ja havien tret a bona part del seu personal dels expedients de regulació temporal d’ocupació per a reprendre l’activitat i va recordar que la majoria d’empreses han de fer front a un cost mitjà de 30 mil euros mensuals sense obrir.

Un conjunt de circumstàncies que, va alertar, poden “matar a un sector que ha fet el treball i té un protocol establert” i abocarà a molts joves a “anar a un pàrquing o a parcs i muntar festes il·legals”.

D’altra banda, també va ressaltar que si no es pot ballar dins de les discoteques, la patronal de l’oci nocturn proposarà fer festes populars, un esdeveniment “bàsic”, però amb “control”.

La resolució publicada el passat dilluns en el Diari Oficial de la Generalitat (DOGC) estableix que les discoteques només podran obrir al públic per al consum en la barra o en taules, tant a les terrasses com en els espais tancats, i que les zones de ball hauran de tancar-se al públic mitjançant barreres físiques o un control permanent, o habilitar-les per posar-hi taules.

Així, la Generalitat ha prohibit ballar en les discoteques i establiments d’oci nocturn, tant a l’aire lliure com en espais tancats. El veto al ball està inclòs en el nou reglament per a discoteques i locals d’oci nocturn de cara a la fase de “nova normalitat”, en la qual la Generalitat ha recuperat la competència. El Govern pretén que només es pugui ballar entre persones “de contacte habitual” però no en les discoteques, sinó només en hotels, restaurants i altres establiments turístics.

Segons consta al DOGC, el ball en les discoteques no està permès “per no ser compatible amb el manteniment de les mesures de seguretat de caràcter sanitari”. Així, en la pista de ball, les discos podran instal·lar taules destinades únicament al fet que els clients beguin, juntament amb el consum a la barra i la resta de taules del local.

To Top