Terrassa

Terrassa se suma al pla metropolità

Terrassa s’implicarà activament en l’elaboració del futur pla estratègic metropolità de Barcelona, per tal de contribuir al disseny de polítiques d’habitatge, reactivació econòmica i sostenibilitat, entre altres, amb una visió global per tot el territori metropolità. L’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, va expresar ahir el seu compromís amb la iniciativa en una reunió amb Ada Colau, alcaldessa de Barcelona (impulsora d’aquesta iniciativa) i els alcaldes de Granollers, Mataró, Sabadell, Mollet del Vallès, Martorell i Rubí, (els darrers quatre, de forma telemàtica).

El programa “Barcelona Demà. Compromís Metropolità 2030” és un pla estratègic a llarg termini per a recosir el futur del territori metropolità després de la crisi provocada per la pandèmia de la Covid-19. Per una vegada, un pla estratègic va dirigit a tota la regió metropolitana. Per a Ada Colau, alcaldessa de Barcelona, no té sentit que mesures sobre mobilitat o industrialització, per exemple, vagin dirigides únicament a la ciutat de Barcelona. “La ciutat real és la dels cinc milions”, va indicar Ada Colau.

A la roda de premsa posterior a la reunió, l’alcalde de Terrassa va valorar molt positivament la iniciativa: “hem de ser ambiciosos i aprofitar aquesta oportunitat històrica”, va dir Ballart, en referència al fet que la ciutat de Barcelona es mostra oberta a un diàleg territorial amb el conjunt de la regió metropolitana, formada per 164 municipis que apleguen cinc milions d’habitants . En aquest sentit, segons va informar l’Ajuntament de Terrassa en una nota, Ballart va al·ludir t a la superació d’un greuge històric: “No volem territoris de primera i de segona, volem estar a la cuina, on es prenen les decisions, i no al pati del darrera, com hem estat molt temps”, va manifestar l’alcalde, qui considera que Terrassa pot aportar “una visió del territori molt polièdrica” per la situació estratègica de la ciutat, porta de la regió metropolitana pel nord, en l’eix cap a França, i amb una posició central en la segona corona metropolitana.

anar més enllà

Durant la seva intervenció, Ballart va afegir que “cal anar més enllà i contemplar la creació d’un òrgan de governança de la regió metropolitana”. En aquest sentit, va proposar la creació d’un Consell d’alcaldes i alcaldesses que aplegui les alcaldies dels 164 municipis. Ballart ja va proposar la creació d’aquest òrgan al president de la Generalitat el 2016, per tal de dotar la regió de veu pròpia en la presa de decisions que afectin el territori. Ada Colau va presentar ahir als alcaldes de les principals ciutats metropolitanes la iniciativa d’aquest pla, en el marc del procés “Barcelona Demà. Comprimís Metropolità 2030”. A partir d’ara es preveu que els municipis vagin formalitzant les seves adhesions i començar a treballar en l’elaboració del pla, amb previsió d’enllestir-lo el 2022. L’elaboració del document estarà oberta a la participació dels 164 municipis de la regió metropolitana i a altres administracions, agents socials, econòmics, culturals i educatius, per tal d’arribar a un acord que estableixi una estratègia compartida de futur.

Aquesta regió inclou set comarques: Barcelonès, Baix Llobregat, Maresme, Garraf, Alt Penedès, Vallès Occidental i Vallès Oriental. En total, 160 municipis i 5.151.263 habitants (2019) que seran objecte de les principals reflexions i d’on provindrà el gruix dels actors que participaran en el pla estratègic. El procés serà impulsat des de l’associació Pla Estratègic Metropolità de Barcelona (PEMB), que treballarà amb administracions i agents socials, econòmics, culturals i educatius en un acord que estableixi una estratègia compartida de futur.

espai comú

“No tenim un espai de governança compartit, però això no impedeix que puguem treballar junts”, va assenyalar l’alcaldessa de Barcelona. “Hi ha problemes que transcendeixen dels nostres municipis i necessitem mesures que surtin de les nostres competències administratives”, va dir, l’alcalde Mataró, David Bote. Josep Mayoral, alcalde de Granollers, va demanar que s’agilitin algunes mesures que “no poden esperar” com, per exemple, la connexió ferroviària entre les comarques del Vallès Oriental i el Vallès Occidental. El PEMB, amb una trajectòria de més de 30 anys de planificació estratègica a la ciutat i la metròpoli, comptarà amb entitats plurals i representatives de diferents sectors de la societat perquè treballin conjuntament i, així, aconseguir els acords necessaris perquè en 2030 siguin una realitat qüestionis com: La preservació i millora dels nivells de salut del conjunt de la ciutadania; una millor alimentació i un sistema alimentari més sostenible en el conjunt de la RMB; la reducció dels nivells de contaminació als establerts en els tractats internacionals; un impuls a la reindustrialització i l’adopció de la nova indústria 4.0; la integració de la recerca i la innovació en els sectors econòmics i les polítiques públiques; i l’increment substancial d’habitatge assequible al conjunt del territori metropolità

To Top