La nit d’avui, la més curta de l’any, serà la més rara de les nits més curtes de l’any dels últims temps. Aquesta nit sonarà l’estrèpit de material pirotècnic, però molt menys que altres vegades. I no s’han autoritzat les revetlles a l’aire lliure, ni les fogueres. Perquè, encara que hàgim entrat en la “nova normalitat”, aquest Sant Joan es manté l’alerta per la crisi sanitària del coronavirus.
El diumenge a la tarda es podia veure en el descampat de l’avinguda de Béjar amb el carrer de Provença, a Sant Pere Nord, un cúmul de fusta i cartons. Era la llenya apilada per a la foguera de Sant Joan. Hi havia moltíssima menys llenya de l’habitual i la que hi havia estava precintada per la Policia Municipal. És a dir, com si no hi hagués llenya, perquè no hi haurà fogueres, almenys permeses.
L’Ajuntament segueix “les indicacions del Pla d’Actuació per a malalties transmissibles emergents amb potencial alt ris del Pla de Protecció Civil de Catalunya (PROCICAT) davant la situació d’emergència sanitària”. I per això, recomana als ciutadans que aquest any celebrin la nit més curta “amb reunions familiars i en grups reduïts” i evitin les tradicionals celebracions a la via pública. I per aquest motiu, “amb l’objectiu d’evitar riscos de possibles contagis”, enguany no s’han autoritzat a Terrassa “ni fogueres ni revetlles a la via pública”.
El Pla d’Emergència Municipal per Risc Sanitari i el Pla d’actuació del PROCICAT continuen activats en fase d’emergència. La recomanació és que els grups de celebració siguin els permesos a la fase de represa, d’un màxim de vint persones. S’ha de tenir en compte que el límit no s’aplica a persones que conviuen en un mateix domicili, destaca l’Ajuntament. I recorda que “cal mantenir sempre les mesures de protecció i higiene per prevenir contagis”, en especial la distància física. Cal evitar compartir menjar i estris a l’hora dels àpats, i s’ha d’utilitzar la mascareta i rentar-se les mans amb aigua i sabó.
“Amb aquestes mesures es vol que la celebració de la nit de Sant Joan sigui el màxim de segura possible i evitar possibles contagis. Per això, el Consistori demana a la població complir les mesures de prevenció de forma responsable “per gaudir de la festa”, apunta el govern municipal.
Aquesta temporada, el Consistori terrassenc ha autoritzat l’obertura de dotze casetes de venda de material pirotècnic. I, per tal d’evitar aglomeracions, ha recomanat comprar els petards en línia i recollir-los després a la botiga amb cita prèvia, només en locals autoritzats i seguint les mesures d’higiene i protecció. A més de les instal·lacions temporals en casetes, també es venen petards a deu establiments.
El Parc de Sant Jordi es tancarà aquesta nit al públic. No és una mesura específica de protecció davant de la pandèmia. És el tercer any consecutiu que l’Ajuntament tancar el Parc de Sant Jordi amb excepció d’una zona acotada prop de la plaça del Doctor Zamenhof. Amb aquesta decisió preventiva, el govern local “vol preservar el caràcter històric del jardí i l’edifici de la Masia Freixa”. Es tracta d’evitar qualsevol conat d’incendi en un jardí històric “on la vegetació és delicada”. Uns cartells informen els ciutadans que està prohibit entrar dins els parterres, pujar als arbres i tirar petards i qualsevol altra pirotècnia dins el recinte.
incendis
La nit de Sant Joan esdevé una de les més perilloses de l’any en el que toca a incendis de carrer, molts d’ells intencionats: en contenidors, en descampats, en testos. L’Ajuntament demana prudència en les places públiques i parcs on hi hagi vegetació, “especialment al Parc de Vallparadís, on els darrers anys s’han hagut de lamentar petits incendis que han afectat vegetació”.
La Policia Municipal diu que ha posat en marxa un dispositiu especial de vigilància per evitar les aglomeracions en les celebracions i per vetllar “pel compliment de les mesures de seguretat i la normativa vigent”. L’Ajuntament recorda que els petards poden generar angoixa a moltes persones i animals. Aconsella tirar material pirotècnic només a la nit de Sant Joan, no abans. I el material, millor de llum i poc soroll. Venedors de petards consultats per aquest diari confirmen que enguany s’ha venut “més llum que tro” i que l’activitat comercial ha caigut, com a mínim, un 30 per cent.
L