La gent gran és un dels col·lectius que ha viscut una de les situacions més dures arran de la pandèmia de la Covid-19. És el grup d’edat que ha patit un confinament més estricte. A més, les residències on viuen molts d’ells han passat episodis preocupants, amb falta de material de protecció i proves diagnòstiques.
Des de l’inici de la pandèmia fins aquest divendres, en les residències de la tercera edat de Catalunya un total de 14.908 persones han estat confirmades com a positius de coronavirus. En aquest tipus de centre hi ha hagut 4.091 morts. Ahir, 970 professionals de residències romanien aïllats per sospita o confirmació de la malaltia.
Preocupats per la situació, els membres de la Comissió per a les Residències Públiques de Terrassa i la Plataforma en Defensa de la Sanitat Pública van demanar una reunió amb l’Ajuntament per a conèixer la situació a la nostra ciutat. “La reunió va anar bé però de moment tenim poques respostes”, explica Pepe Sánchez, de la Comissió per a les Residències Públiques.
A Terrassa hi ha 29 residències de gent gran, amb 1.264 places. D’aquests 29 equipaments, “en 7 hi ha entrat el coronavirus”, explica Sánchez. “L’Ajuntament també ens ha confirmat que des de l’inici de la pandèmia fins al 27 de maig, hi havia hagut 62 morts en residències de la ciutat”, diu. No obstant això, la Comissió no té xifres sobre el nombre de contagis ni dels test que s’han realitzat.
“Trobem a faltar més dades. A la reunió vam detallar les nostres preguntes i esperem que d’aquí a uns dies el Consistori ens faciliti més números. A la Generalitat, que és de qui depenen les residències, també fa anys que els anem al darrere i no hi ha manera”, comenta Sánchez.
“No hi havia cap previsió”
“Al principi, en l’àmbit de les residències s’ha demostrat que no hi havia cap previsió. Tampoc veiem gaires plantejaments de millora de cara al futur. Crec que els treballadors i treballadores dels centres han fet tot el que han pogut però la pandèmia ha estat molt dura per a les persones grans”, sosté Sánchez. “L’únic aspecte positiu d’aquesta crisi és que sembla que ara hi ha més comunicació entre les residències i l’Ajuntament”, diu.
“Nosaltres vam tancar portes uns quants dies abans que es decretés l’estat d’alarma”, explica Mireia Cos, directora de la residència Casa Vapor Gran, que confirma que “hem tingut algun cas de Covid-19”. “La resposta de l’Administració ha estat molt lenta però com que formem part d’un grup com MútuaTerrassa, vam tenir equips de protecció i proves PCR tant per als usuaris com per als treballadors des del primer dia”, destaca. “És d’agrair perquè en altres residències la situació ha estat molt diferent”, diu.
“Hem tingut servei d’infermeria les 24 hores i el metge venia cada dia. No hem hagut de derivar cap resident a l’hospital”, indica. Tot i això, “l’aïllament ha estat difícil. Després de tant temps tancats a l’habitació, la mobilitat dels residents s’ha deteriorat i l’estat anímic també”, lamenta.
A La Llar Fundació, on hi ha hagut algun cas de Covid-19, també van actuar ràpidament. “Un parell de setmanes abans del confinament ja vam crear un comitè de crisi i vam començar a dissenyar mesures i actuacions”, assegura Isabel Gómez, responsable de qualitat. “Vam alliberar un equip per a poder atendre persones amb simptomatologia i vam habilitar un espai per atendre i aïllar casos sospitosos”, exposa. “La Generalitat va tardar un mes o mes i mig en proporcionar-nos EPIs. Els primers tests ens van arribar a mitjans de maig. Els nostres distribuïdors habitualsde guants tenien el material requisat. Però hem tingut un equip que s’ha encarregat d’aconseguir el material necessari”, diu.
“L’esforç ha estat gran però això i el suport de l’EAR (Equip d’Atenció residencial), que ha estat excel·lent, ens ha permès atendre les persones en el seu entorn i amb èxit. El 85% o 90% de les persones han estat ateses aquí mateix, sense haver-les hagut de derivar”, confirma Gómez, que valora “l’aposta que ha fet la fundació per donar prioritat a aquest tema i destinar-hi partides pensades per a altres qüestions”.
“Des de la fase 2 acceptem visites de mitja hora, 1 cop per setmana, amb distància de dos metres i EPIs. Ara estem en una situació de semitranquil·litat, pendents de saber com ens afecta la fase de represa. Afrontem les pròximes setmanes amb serenor. Aquests mesos han estat un màster. Ara ja sabem com gestionar el que vingui”, indica.
“Amb la fase 1 ja podíem fer ingressos privats i a partir de la 2 acceptem visites amb cita prèvia i sense contacte. Ara estem a l’espera de rebre noves indicacions i saber com ens afecta la nova normalitat”, assenyala Cos.
“No abaixem la guàrdia. No perdem de vista que el virus encara existeix. Per això continuem amb mesures de seguretat preventives. El personal només accedeix a la planta a la qual està destinat. Fem controls de temperatura diaris. Treballem amb EPIs i els residents porten mascareta quan surten de l’habitació”, manifesta Cos.
Tant a La Llar com a la Casa Vapor Gran, Salut Pública ja els ha donat la categoria verda (per a centres amb cap cas de Covid). Des dels dos centres residencials demanen que la coordinació amb els EAR i el sistema de salut pública que han aconseguit arran de la crisi es mantingui.