El curs escolar 2019-20 va acabar ahir després de tres mesos de docència telemàtica pel confinament, una reobertura final criticada per bona part de la comunitat educativa i amb la mirada posada en el 14 de setembre, quan es reprendran les classes de manera presencial, sobretot en les etapes obligatòries. Les classes presencials van parar el 13 de març per la irrupció de la Covid-19 per 1.454.071 alumnes i uns 100.000 docents, que van reprendre el final de curs de manera virtual el passat 14 d’abril, amb el repte principal de no deixar enrere cap estudiant a causa de la bretxa digital. Durant el mes en què les escoles i instituts van estar tancats van aflorar molts dubtes sobre com reprendre el curs lectiu, i fins i tot es va arribar a qüestionar l’oportunitat de fer-ho. Finalment, alumnes i professors van tornar a les aules utilitzant els mitjans telemàtics al seu abast, que s’han revelat molt desiguals tant entre estudiants com entre el professorat.
Educació va detectar 55.000 famílies amb problemes de connectivitat i va iniciar un programa en el marc del qual la conselleria ha proveït de tecnologia a 31.000 famílies i els ajuntaments a altres 15.000.
Els estudiants procedents de famílies vulnerables van tenir més difícil reprendre el curs en línia, ja fos per la falta d’ordinadors, de connexió a internet o de tots dos, però sobretot per la falta d’hàbit en l’ús de la tecnologia i d’un entorn afavoridor per a l’aprenentatge. En entorns més convencionals també van sorgir dificultats per seguir el curs en línia, amb famílies que disposaven de pocs terminals que s’havien de compartir entre diversos germans o fins i tot amb pares que estaven teletreballant, i també entre el professorat hi va haver problemes per seguir el curs virtual.
avaluació
Pel que fa a l’avaluació, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha insistit aquest final de curs en què “cap alumne suspendria pel que pugui fer durant el tercer trimestre”, de la mateixa manera que “seria molt difícil aprovar-lo amb les dues primeres avaluacions suspeses”, de manera que va descartar concedir l’aprovat general que havien demandat sindicats d’estudiants.
Per ajudar el professorat amb les classes virtuals i amb la premissa de “no perdre el curs ni deixar cap alumne enrere”, Educació va passar en l’últim trimestre als professors cent models de propostes didàctiques per treballar virtualment.
El tercer trimestre sí que ha estat avaluable per als alumnes que finalitzen etapa i han de promocionar, i en el cas de segon de batxillerat el curs s’ha allargat, ja que les dates de les proves d’accés a la universitat, inicialment previstes per a principis de juny, s’han ajornat entre el 7 i el 10 de juliol.