Pot ser que encara hi hagi ponts, però la càrrega de dinamita que amenaça amb volar-los es veu des de lluny. La política municipal, almenys el que transcendeix de portes en fora, ha esdevingut terreny minat, col·lecció de desconfiances, magatzem de retrets, que s’havien forjat mesos enrere, potser anys, però han esclatat amb el cas dels suposats insults homòfobs a l’alcalde, Jordi Ballart. El PSC ha retirat la confiança al su exmilitant, que va donar vol a les acusacions d’homofòbia abocades contra regidors socialistes. En paral·lel, Tot per Terrassa preguntaba pel contingut d’un viatge del líder socialista Alfredo Vega a l’estrenger per motius personals. Ahir, el PSC tampoc va a anar a una de les reunions del Pacte de Ciutat i aquest acord segueix amb un futur incert com denunciava divendres Ciutadans i ahir també va ratificar Junts per Terrassa.
xarxes socials
El cap de setmana, Jordi Ballart, va dir a través de les xarxes socials que no tornarà a parlar de l’assumpte dels insults homòfobs contra la seva persona. En un post titulat “Fins aquí”, Ballart va dir que dissabte va llegir a la premsa “coses que em van semblar molt fortes, però em van sorprendre pas”. Formen part, diu l’alcalde, de la “meva hemeroteca personal. Un exemple de com un subtil editorial o article d’opinió es converteixen en una banalització del que, personalment, considero molt greu”. Ballart continua dient que li sap greu haver provocat, “en certa manera, uns dies de focs creuats d’acusacions. I em sap greu perquè tot això està tapant la bona gestió que crec que estem fent de la
L’embolic és més que embolic. És necessari resumir en passos l’esdevingut. Primer: el 12 d’abril, la Policia Municipal va multar dues persones per incomplir suposadament el confinament. Va haver-hi rebombori de protestes en les xarxes socials per a la retirada de les denúncies i Ballart va comentar que estava gestionant l’assumpte. El PSC va considerar molt greu que l’alcalde (exsocialista, ara líder de Tot per Terrassa) no secundés amb fermesa a la policia local. Representants sindicals van afirmar gairebé un mes després que els expedients s’havien esfumat, però després van aparèixer.
Segon capítol, el que va ocasionar la declaració d’hostilitats: el dimecres passat, va aparèixer en el Món Terrassa una carta en la qual dos veïns de Poble Nou-Zona Esportiva asseguraven que, durant una reunió celebrada el 16 de febrer entre ells dos i els regidors socialistes Alfredo Vega i Marc Armengol, un dels edils va dir “maricón” a Jordi Ballart. El PSC afirma que un dels signants de l’escrit és un dels denunciats per la policia el 12 d’abril.
tempesta de declaracions
El dimecres es va desencadenar la tempesta de declaracions, acusacions, descaradures, peticions d’explicacions, temptatives de reunions, reunions sense acord. I no per la carta, o no sols per la carta, sinó per la difusió que el propi Ballart va fer de l’escrit amb un comentari personal que semblava validar el seu contingut: “És intolerable fer segons quin tipus de política”. Va ser això el que va revoltar del tot als socialistes. El govern municipal va traslladar el suposat acte d’homofòbia a la Generalitat. El PSC va comparèixer davant la premsa per a negar rotundament les acusacions, denunciar l’actitud de Ballart i anunciar la presentació d’una querella per calúmnies.
A tot això, s’estava gestant un Pacte de Ciutat per a lluitar contra la crisi provocada per la pandèmia. I el pacte es trontollava, i es trontolla. El PSC no va assistir a la primera reunió. No pensava acudir tampoc a les següents. Tampoc ho va fer ahir pel matí. S’allunyava de l’assumpte de manera provisional a l’espera que la situació es refredés, perquè difícilment es podien generar acords en una clima així de carregat, afirmava. Ciutadans va criticar Jordi Ballart per validar tals acusacions d’ofenses, va anticipar que el pacte no podria tirar endavant sense el concurs del PSC i va advocar per restablir la normalitat democràtica i el respecte a l’oposició, perquè l’alcalde s’ocupava més de les batusses en Twitter que de la serietat política.
Vega va assegurar que mai havia proferit l’insult a Ballart. El mateix va aclarir Armengol. Ahir, els socialistes van doblar l’aposta i van anunciar que retiraven la confiança política i institucional en Ballart, “com a conseqüència dels darrers esdeveniments protagonitzats per membres del seu equip de govern i pel mateix alcalde”. El PSC parlava del “clima de desconfiança” que s’ha instal·lat entre l’equip de govern i l’oposició, “en especial per l’acusació d’homofòbia que va fer dimecres passat l’alcalde cap a dos regidors socialistes”.
El grup municipal socialista diu que, malgrat el pas dels dies, Ballart no s’ha posat en contacte amb el PSC “per tal d’aclarir la situació, sinó que a més ha intensificat el seu suport a la falsa acusació denunciant en nom de l’Ajuntament el tema a la Generalitat, utilitzant una institució de tothom per salvar el seu error i fugir cap endavant”.
Els socialistes no assistiran a les reunions del Pacte de Ciutat fins que l’alcalde no rectifiqui i assumeixi “la seva obligació de restablir la confiança i la cordialitat entre els partits polítics”. El PSC reafirma la seva voluntat de participar en l’elaboració de propostes del pacte, però afegeix que l’actitud del batlle “dificulta establir la confiança necessària per continuar amb les reunions entre els grups polítics”.
En un comunicat, el PSC insisteix en que una de les persones que signava la carta acusadora “era un dels afectats per l’acció de l’oposició en el cas de les denúncies ‘oblidades’ per la Policia Municipal, un assumpte de possible tracte de favor després que l’alcalde digués a les xarxes socials que ‘estava gestionant el tema'”. El grup socialista diu que convocarà sessió extraordinària de la comissió informativa de Transparència, “per tal que compareguin totes les persones implicades i poder esclarir els dubtes en relació a aquest assumpte”.
Després d’aquest comunicat, l’equip de Govern va fer ahir a mig matí, una roda de premsa per valorar el primer any de mandat amb la participació de Jordi Ballart i del primer tinent d’alcalde, Isaac Albert, líder de ERC, soci de TXT. L’enfrontament amb el PSC va polaritzà l’atenció.
“Tot per Terrassa i el PSC ens hem d’adaptar a la nova realitat. Alguns han de saber perdre i els altres han de gestionar probablement millor la victòria”, opina l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart.
No obstant això, “crec que hem de separar les picabaralles de dos partits del Pacte de Ciutat. Les hem de resoldre i buscar els mecanismes entre tots per intentar cedir i canviar el to, però el Pacte de Ciutat és un pacte amb la ciutadania, un pacte que va molt més enllà dels partits polítics, un pacte que està per sobre de tot. En aquest sentit, demano al PSC que reflexioni i que torni al consens d’aquest Pacte de Ciutat. No s’entendria que aquell partit que va governar durant molts anys Terrassa i que pot ser que d’aquí a uns anys ho torni a fer, no estigui en aquest gran consens”, va destacar ahir Ballart, que assegura que ell serà el primer a fer un esforç per intentar rebaixar la tensió de les darreres setmanes.
“Mai un partit diferent havia governat la ciutat. Tots hem de fer l’esforç d’adaptar-nos a aquesta nova realitat política. L’oposició ha d’abaixar el to. Des de principis de la crisi, han estat molt durs. Jo estic disposat a fer-ho i el Govern també”, assegura Ballart.
Respecte a la retirada de la confiança del PSC cap a ell, l’alcalde sosté que “el suport ha de ser a la ciutat i la ciutadania. Jo no demano suport a la meva persona ni al govern, sinó responsabilitat amb la ciutat”.
“Les desavinences, les disputes polítiques, els malentesos, el no saber perdre, el no saber guanyar, la manca de confiança… no són elements per desentendre’ns del treball conjunt per fer renéixer la ciutat. Ningú ho entendria i ningú ens ho perdonaria. El moment és greu i la ciutat necessita de tots per avançar. No valen excuses, cap. No n’acceptem cap. Tots els sentiments són legítims, tots ens podem enfadar però això no va de nosaltres, sinó que va de la ciutat”, va manifestar ahir, per la seva banda, Isaac Albert, primer tinent d’alcalde i portaveu municipal d’ERC-MES. “El pacte polític no és la solució a tots els problemes però és el camí per acordar solucions duradores i eficaces. Necessitem involucrar tots els agents: polítics, culturals, socials, econòmics, esportius, veïnals… en la construcció del present i del futur de la ciutat”, va afegir.
Albert assegura que “el govern té capacitat absoluta per prendre decisions en el dia a dia però si volem construir la ciutat del futur, necessitem fer-ho conjuntament”. “Necessitem que tothom entengui que és necessari per tirar endavant la ciutat i que ha de tornar a seure a la taula i treballar en benefici de la ciutat. Jo no vull pensar que qui ha governat aquesta ciutat 40 anys no se senti cridat a seguir construint la ciutat. No em crec que el primer cop en la història democràtica que el PSC no lidera l’Ajuntament de Terrassa, es despengi d’un pacte de ciutat”, va destacar.