Terrassa

L’automòbil comença a sortir de l’estat de xoc

Les matriculacions d’automòbils, SUV i tot terrenys han patit una històrica davallada del 51,5% entre gener i maig d’enguany a conseqüència de la crisi motivada per la Covid-19. Els concessionaris han estat, pràcticament, dos mesos sense activitat (excepte per reparacions urgents) per l’estat d’alarma. Fins a mitjans de maig no van recuperar la seva activitat habitual, això sí, amb totes les mesures de seguretat sanitàries, el que ha suposat reorganitzacions internes i d’horaris, i una modesta afluència de clients. En qualsevol cas, “la reobertura, diu Joquim Badia, gerent de Stern Motor, concessionari de Mercedes, ha estat millor del que esperàvem, sobretot en el servei de postvenda, ja que després de dos mesos de confinament hi havia molta gent amb necessitat de fer manteniment al cotxe i que ja tenia cita abans de la Covid. Al cap de deu dies ja estàvem pràcticament al 100% de la nostra capacitat”. Una altra cosa són les vendes. “Preveiem una caiguda del 35% o 40% aquest any però també és cert que les vendes s’estan recuperant millor del que pensàvem”, afegeix Badia, que pensa que al “juny i juliol anirem incrementant les matriculacions però ni de broma arribàrem als volums de l’any passat”.

els tallers de reparació

En el sector dels tallers de reparació l’activitat també es va recuperant però lentament. “Pràcticament, tots els tallers estan oberts, però una altra cosa és que tinguin feina suficient. És que durant mesos la gent no s’ha mogut, no ha gastat cotxe, i per tant, no hi ha reparacions”, diu Pasqual Moya, president del Gremi de Tallers de Reparació de Vehicles de Terrassa, que creu que l’activitat s’ha reduït a la meitat si es compara amb la situació prèvia a l’estat d’alarma. En els cinc primers mesos de l’any, s’han venut a Terrassa 875 unitats, segons les dades del Gremi del Motor de la Província. La dada queda molt juny de les 1.807 que se’n van matricular en el mateix període de l’any passat: exactament 932 menys. La caiguda va començar de cop al març, que va salvar les setmanes prèvies a la declaració de l’estat d’alarma. El mercat ja es va enfonsar un 69,6% respecte al mateix mes de l’any passat (només 123 vehicles venuts). Però el mes més crític va ser l’abril, en ple confinament, quan només es van vendre 7 vehicles; sense dubte, el pitjor més del sector en tota la seva història a Terrassa. En aquest cas, la davallada interanual es va disparar fins a un impressionat 97,8%. O sigui, estem parlant d’un mercat pràcticament “nul”. Al maig, ja amb els concessionaris arrencant de nou, les vendes van pujar fins a les 133 unitat. Una data millor però encara molt lluny del volum de vendes del mateix mes de 2019, quan es van matricular 389 unitats. Són 256 més que enguany. El descens es frena però marca una caiguda interanual superior al 65%.

“Estem treballant des de mitjans de maig, diu Àlex Vert, directiu de Vallès Car Holding, i evidentment de mica en mica estem recuperant activitat, tant de venda com de postvenda”. Vert coincideix amb Badia que les matriculacions estan “molt lluny” del que es venia abans de la pandèmia però “la línia és positiva”. Segons Vert, ara és una bona època “per comprar perquè hi ha estoc i les marques fan molt bones ofertes. Tenim un estudi de la patronal Faconauto que diu que el 90% de les persones que volien comprar un cotxe abans de la pandèmia, manté aquesta intenció”. Aquest grup ha aprofitat aquest “impasse” en l’activitat “per acabar de digitalitzar els processos de venda de vehicles. Era quelcom que ja estava operatiu però hem pogut fer una embranzida tant pel cotxe nou com per l’usat. Crec que tothom s’ha posat un mica al dia” De moment, es tracta més aviat d’una aposta de futur perquè els canals digitals no són els preferits pels usuaris que avui en dia volen “tocar el cotxe”. És una alternativa que anirà quallant encara que no en el “curt termini”. Aquest empresari assenyala una circumstància que s’ha detectat per l’efecte de la pandèmia. Les vendes de motos estan “força bé” i diu que això, segurament, es podria relacionar amb una certa desconfiança per viatjar encara en transport públic per por a possibles contagis.

Els concessionaris passen, com altres sectors, per un moment econòmic complicat i han fet front a un escenari impensable només fa uns mesos. Vert recorda que “només a l’abril les vendes van caure un 96%, i al maig, el 72%”. La majoria d’empreses continuen amb expedients de regulació temporal d’ocupació (Erto) de força major que encara “no sabem si es prorrogaran o acabaran el 30 de juny”. Assegura que el sector, en general, ha pogut finançar-se mitjançant els crèdits ICO (avalats en un 80% per l’estat). “L’ICO i la banca han facilitat el tema de la liquiditat, és un ajut al qual hem pogut accedir i que és important perquè, en aquesta situació, es necessiten calés a la caixa”. Però, tot i això, el sector necessita ajudes. Vert creu que les vendes, en general, cauran aquest any un 40%. “Hi ha governs europeus que ja han posat sobre la taula plans d’incentivació per la compra de vehicles”. Espera que aquí també es faci alguna cosa semblant però de moment “no tenim cap notícia oficial”. Joaquim Badia, de Stern Motor, no està d’acord amb molts aspectes de la política econòmica del Govern contra la crisis. Veu amb bons ulls els Erto, encara que critica el col·lapse del Sepe que “ha fet que un vint per cent de la nostra plantilla no hagi cobrat ni un euro encara; hem hagut d’habilitar bestretes perquè els treballadors poguessin tirant endavant”. En qualsevol cas, considera els Erto com “l’únic ajut de l’Estat”, així com l’aprovació de l’ingrés mínim vital, de cara a la ciutadania. Els crèdits de l’ICO, por contra, no els compta com un ajut, ja que no “deixen de ser préstecs amb un tipus d’interès o un altre”. Badia destaca la solidaritat que s’han mostrat mutualment les empreses privades. “Entre proveïdors i clientes ens hem ajudat molt.” Perquè és molt “complicat” mantenir les estructures quan “durant dos mesos no tens ingressos”. També les marques han ajudat als concessionaris. “Nosaltres ens hem pogut finançar gràcies a la financera de la marca”. Aquest directiu té molt clar que “com empresa no volem un ajut a fons perdut, sinó que hi hagi un pla que incentivi el consum i la gent pugui venir a comprar un cotxe”. El futur del sector dependrà de l’ evolució del virus. “Hi ha molta incertesa; no sabem si al setembre o l’octubre hi haurà un rebrot”.

Pasqual Moya, president del Gremi de Tallers de Reparació de Vehicles de Terrassa i Comarca, també es queixa de les manques d’ajuts al sector. “Les administracions s’omplen la boca de les ajudes que donaran però no les veiem. La Generalitat va dir que donaria 2.500 euros als autònoms i aquest ajut l’han cobrat molt pocs. Les ajudes a la Covid-19 es van acabar el primer dia. I el tema dels Erto és vergonyós; els meus treballadors no han cobrat res encara. Tenim una administració medieval. Aquí o t’espaviles o no tires endavant. Pots demanar un crèdit ICO per tenir oxigen però, és clar, això s’ha de tornar i significa acumular més deute.

To Top