Terrassa

Els clubs de hockey no perden múscul social

El futur del sector esportiu després de la pandèmia del coronavirus planteja interrogants importants. De moment, la crisi ha deixat pèrdues econòmiques notables derivades de la caiguda d’ingressos i de socis però sobre el futur planegen els dubtes d’un relat encara per escriure. Els clubs de hockey egarencs amb instal·lacions pròpies (CD Terrassa, Cub Egara i Atlètic) surten del període de tancament sense danys irreparables i amb optimisme per superar les dificultats de futur ara que han obert de forma parcial les seves instal·lacions. La caiguda de socis ha estat assumible i ara la incertesa plana sobre la capacitat de reactivació econòmica del conjunt de la societat.

Un detall comú en els tres clubs és referit a un descens assumible en el nombre de socis. Segons les xifres que han donat a conèixer les entitats, no hi ha hagut un impacte notori en aquest aspecte. El Club Egara xifra en un 5 per cent la pèrdua d’associats en aquests darrers mesos sobre una massa d’uns 2.900 socis; l’Atlètic Terrassa, també amb uns 3.000 associats, situa aquest paràmetre en un percentatge que oscil·la entre un 2 i un 3 per cent; i el CD Terrassa, que compta amb uns mils associats en aquests moments, parla de poques baixes, malgrat que no dóna xifres avaluades encara a l’espera de fer l’anàlisi final al respecte.

Per fer front a l’impacte del tancament dels seus parcs esportius, els tres clubs van emprendre diferents mesures després de la interrupció de la seva activitat en el mes de març. Tots ells van aplicar un ERTO en la major part de les seves plantilles de treballadors que ara estan aixecant en funció del ritme de reobertura. Van mantenir els equips essencials de manteniment d’uns centres que requereixen tasques de conservació ininterrompudes. Pel que fa als serveis, van anul·lar les quotes de les seves escoles esportives i activitats dirigides i quant a les quotes ordinàries de socis van aplicar solucions distintes. Com en altres entitats sense ànim de lucre, es van mantenir a cobrament les quotes de soci entenent que era imprescindible per assegurar la viabilitat de futur i argumentant el vessant social d’aquestes entitats esportives que van més enllà d’una empresa de serveis.

Mesures

En tot cas, es van aplicar mesures correctores al respecte. El Club Egara, per exemple, va reduir la quota del mes d’abril en un 30 per cent i va augmentar fins al 50 per cent la rebaixa en els mesos de maig i juny. Pel que fa a l’Atlètic, al mes de maig va aplicar una reducció del 5 per cent i, a més, va retornar un 10 per cent per gastar en serveis del club. De forma complementària, va eliminar l’anomenada quota d’instal·lacions, una extra que es paga al mes de maig i que es dedica a una inversió en instal·lacions que decideixen els mateixos socis. El CD Terrassa va aplicar una rebaixa del 15 per cent en el mes de maig, encara que un nombre significatiu d’associats van pagar la quota sencera, possibilitat que l’entitat deixava a la seva decisió.

“Hem de mostrar el nostre agraïment infinit als nostres socis per la seva fidelitat i compromís amb el club”, ha dit la presidenta del CD Terrassa, Lidia Martí. “Encara és aviat per xifrar l’impacte econòmic global, però la reducció de socis ha estat escassa.” Josep Maria Biosca, president de l’Atlètic Terrassa, diu que la massa social “ha entès molt bé la situació. I que el club és de tots, no estem parlant d’una empresa. Les nostres són unes entitats sense ànim de lucre i per mantenir els serveis no podíem eliminar les quotes”. Pere Marcet, president del Club Egara, considera que les mesures aplicades per la junta directiva i per la gerència han estat clau. “L’acollida ha estat molt bona. Vam reaccionar de pressa i vam aplicar unes rebaixes que no ha fet ningú més. Era un risc i vam dubtar molt, perquè entre el que hem de deixar d’ingressar per múltiples conceptes i una rebaixa de quotes, l’impacte podia ser molt important. Però ara pensem que aquesta rebaixa ens ha salvat. El soci ha valorat el gest i ens ha tornat la confiança mantenint la seva fidelitat i no donant-se de baixa.”

Un cop econòmic

La capacitat d’ingressos dels tres clubs es va reduir de forma molt dràstica des del tancament de les seves instal·lacions. I això els ha obligat a prendre mesures de control i financeres per afrontar els mesos vinents. La recuperació en el futur a curt termini tindrà penalitzacions en partides tan importants per als clubs com les provinents dels campus d’estiu, que tenen previst fer malgrat que amb una estimable reducció dels participants per les condicions de control que hauran d’aplicar. El Club Egara ja ha obert el període d’inscripcions tant pel que respecta al campus com als stage esportius.

“Em preocupa més el que passarà després de les vacances d’estiu que el pressent immediat”, manifesta el president del Club Egara, Pere Marcet a l’hora de pronunciar-se sobre la incidència que la crisi pot tenir en l’activitat de les entitats locals. “L’afectació sobre la població en general pot ser molt important. I si això passa, segur que afectarà els clubs. Ara hem demanat un crèdit per afrontar la rebaixa d’ingressos, però això ens dóna marge per uns mesos. Tenim un soci fidel, que ve a gaudir del club. I esperem que ho continuï fent.”

Lidia Martí, presidenta del CD Terrassa, també parla de les incerteses a resoldre com un factor que condicionarà els esdeveniments. “L’aturada ha tingut una afectació esportiva, econòmica i social a la qual ens hem adaptat, malgrat que els escenaris i els missatges canviaven amb rapidesa. Tots hem patit l’impacte, perquè els ingressos s’han aturat però hi ha despeses que són imprescindibles i compromisos que s’han de complir. El futur? Sóc moderadament optimista. Tots volem reprendre l’activitat esportiva i social, el moment sembla favorable a una reactivació, malgrat que els dubtes siguin importants.”

expectatives

En aquesta direcció, Josep Maria Biosca, president de l’Atlètic, diu que la seva entitat tenia uns compromisos financers ajustats a la seva realitat després de les obres de millora realitzades per l’entitat. Però la crisi ha canviat tots els escenaris. “Ningú es podia imaginar una situació com aquesta en què tots els ingressos desapareixen de cop. El nostre pressupost se sosté en un 45 per cent amb les quotes de socis. I la resta ens arriba de les escoles, activitats externes, la residència d’esportistes, classes. I tot això s’ha aturat. La tresoreria se’n ressent i acabarem l’any amb pèrdues, això és segur. Tampoc sabem que passarà a partir del setembre. Començarem l’any arrossegant una ala, però esperem que la recuperació es vagi consolidant. Per nosaltres, serà vital recuperar el nivell d’activitats que fèiem.”

L’Atlètic ha hagut d’ajornar la convocatòria d’eleccions, però ho farà en quant sigui possible. Josep Maria Biosca es presentarà a la reelecció del càrrec.

To Top