Els sindicats amb representació a l’Ajuntament de Terrassa s’han mostrat crítics amb la forma de procedir de l’equip de govern municipal a l’hora de confeccionar el llistat de mesures que es prendran per l’entrada de la ciutat a la fase 1 de desconfinament. Aquest paquet de mesures afecta de forma directa una part significativa de serveis municipals que hauran de dibuixar nous escenaris d’actuació a partir de la pròxima setmana. Les quatre seccions sindicals (SALT, FeSP-UGT, Comissions Obreres i SPL-CME) han mostrat, mitjançant un comunicat de premsa, la seva queixa pel que consideren una manca d’informació al respecte i una política de fets consumats en un procés en el qual, diuen, no han participat.
Els sindicats apunten que s’han sentit “menyspreats” en assabentar-se de les mesures mitjançant la roda de premsa que van oferir a l’efecte l’alcalde, Jordi Ballart, la tinent d’alcalde Núria Marín i el tinent d’alcalde Isaac Albert.”Entenem que qualsevol mesura que afecti el personal de la nostra administració ha de passar primer per les meses de coordinació i actualització creades amb la part social per valorar aquestes mesures”, assenyalen en la nota informativa. Els sindicats recorden que hi ha dues meses amb aquesta finalitat, una d’Actualització Organitzativa de l’Estat de l’Alarma i l’altre el Comitè de Seguretat i Salut. “Creiem injustificable rebre informació amb fets consumats. Som part de la solució i en cap cas acceptarem que es jugui amb la salut de ningú.”
col·laboració
“Sempre ens hem mostrat disposats a col·laborar. Però ens trobem amb una sèrie de fets consumats dels quals som informats un cop són aplicats”, explica el secretari general de la secció sindical de FeSP-UGT, Lluís Ros. “Estem parlant d’una crisi sanitària i qualsevol errada en les mesures a aplicar pot afectar les persones. Aquest equip de govern és molt assidu a les xarxes socials i nosaltres no volem ser només receptors d’informació.”
Els sindicats amb presència municipal entenen que aquesta situació no és nova. “No és un cas aïllat, però potser ha estat la gota que ha fet vessar el got”, diuen en el comunicat. “Durant tot aquest Estat d’Alarma hem demanat rebre tota la informació que afecti directament al personal i l’hem rebut, en molts casos, tard i sense possibilitat de fer esmenes davant decisions preses i fermes. Exigim ser partícips i no únicament receptors de la informació. Som servidors públics, no conillets d’índies.”
Juan Carlos Jiménez, secretari general de la secció sindical de Comissions Obreres, ha incidit en la necessitat que tot el personal municipal pugui treballar amb les màximes garanties sanitàries. “Al principi de la pandèmia es van donar contagis en diferents col·lectius i el material per poder treballar no va ser l’adequat”, diu. “Sempre hem demanat que el personal que treballa es pugui fer els test PCR. I ara que molta gent s’incorporarà de forma presencial seria convenient fer-los.” Jiménez ha dit, al respecte, que en molts àmbits s’ha treballat amb mesures de seguretat millorables i ha manifestat que en l’àrea de Gestió de l’Espai Públic s’han produït tretze contagis.
Demandes no escoltades
Ahir, els representants sindicals van mantenir una reunió amb l’àrea de recursos humans, a la que es va afegir la tinent d’alcalde, Núria Marín. “Li hem explicat les nostres queixes i no hem rebut resposta”, comenta Justiniano Villarán, secretari general de SPL-CME, sindicat de policies locals. “En el nostre àmbit tenim molta gent que està treballant en primera línia des del primer dia. Persones que s’hi han assabentat pels mitjans de comunicació del que vol fer l’equip de govern. Els treballadors no han participat en un procés en el qual només han tingut protagonisme els tècnics i els polítics.”
Antònia Castillo, secretària general de la secció sindical de SALT, sindicat de l’administració local de treballadores i treballadors, considera que cal acostar postures en el futur. “Sabem que la situació ha estat límit, però per aquest motiu és fàcil entendre que serà més senzill trobar bones solucions amb major participació. S’ha parlat, per exemple, d’obrir serveis municipals amb cita prèvia i aquest servei s’haurà d’habilitar”.