Sant Quirze del Vallès ha estat un dels municipis de la comarca amb més incidència del coronavirus. A la localitat, de poc més de 20 mil habitants, han mort 45 veïns per la Covid-19, que se sumen als 283 més infectats pel virus, segons l’últim balanç publicat a la web del Consistori santquirzenc. Un punt especialment calent ha estat la Residència Assís, on almenys 16 persones van morir les primeres setmanes de la pandèmia: i també el casal d’avís ha tingut una destacable afectació.
En aquest context, Sant Quirze té vida, una entitat sense ànim de lucre molt coneguda a la localitat i dedicada a organitzar-hi esdeveniments culturals i esportius, va voler ajudar davant la situació per la qual passava el municipi. Així un dels seus membres, César Morales, propietari d’una empresa de serralleria, fusta i alumini, va començar a fabricar d’una forma altruista uns prototips de pantalles protectores per als sanitaris (un dels col·lectius de risc, en poder tenir un contacte directe amb el virus).
Després d’algunes versions millorades, les pantalles protectores es van convertir en una eina útil de prevenció contra la Covid-19. L’entitat les va començar a repartir especialment a diferents residències i centres sanitaris, sobretot de Sant Quirze, però també de l’entorn, com l’Hospital de Terrassa, on han arribat un total de120 pantalles de les 2.200 que l’associació ja ha repartit per diferents centres.
CRIDA AL MUNICIPI
“Les pantalles van tenir una acceptació molt bona i cada vegada rebíem més sol·licituds per tenir-ne una”, explica Quim Badia, vicepresident de Sant Quirze té vida. “Hi va haver un moment que a l’associació se’n van acabar els diners, que havíem recaptat en actes culturals i esportius previs a la pandèmia, i que havíem destinat a la fabricació de les pantalles -recorda. Va ser llavors quan vam fer una crida al municipi, per tal que tothom fes una donació de 5 euros i així poguéssim fabricar-ne més”.
La solidaritat que ha despertat la pandèmia es va veure reflectida en la resposta dels santquirzencs i les santquirzenques, que van acabar aportant més de 6 mil euros per donar una continuïtat a la idea. Entre les santquirzenques hi ha la Coral Yanguas, un dona molt activa i implicada en la vida del municipi, en tant que membre de la junta de l’Associació de dones emprenedores i empresàries de Sant Quirze. La Coral va posar en contacte la seva filla, la Carla Domènech, amb una dissenyadora també de Sant Quirze, la Cristina Soriano. Ambdues tenien al cap dur a terme algun tipus de projecte solidari, i se’ls va ocórrer crear unes estètiques polseres, la meitat de l’import de les quals es destinaria també a ajudar en la fabricació de les esmentades pantalles protectores.
pell de salmó
“Són polseres amb cuir de pell de salmó, que és la meva especialitat -assenyala Soriano. Estan fetes amb macramé perqué siguin ajustables i els models de dona porten un penjoll, un trèvol, un cor o una estrella, d’acer inoxidable”. Les polseres poden comprar-se a la web changedriversbcn.com o a @changedriversbcn. Tenen un preu de 24 euros, 12 dels quals (un 50 per cent) van destinats al projecte solidari de les pantalles protectores de Sant Quirze té vida.
Les polseres es van començar a comercialitzar fa tot just unes tres setmanes i ja se n’han venut més de trenta, especialment al mateix Sant Quirze del Vallès.
Aquestes polseres de cuir de pell de salmó contribuiran a fer que la iniciativa solidària de les pantalles protectores no s’aturi. “Dilluns passat ens van demanar 100 pantalles més”, comenta Quim Badia, vicepresident de Sant Quirze té vida. L’entitat ha repartit pantalles protectores entre aquell petit comerç del municipi que ha començat a funcionar amb cites prèvies.
A més de les 120 pantalles entregades a l’Hospital de Terrassa, des de l’associació Sant Quirzé té vida indiquen que també se n’han repartit 36 al Centre Geriàtric Sant Pere de Les Fonts; 30 més, a la Residència Torre Mossèn Homs, a Terrassa; així com 36, a la Residència Sant Miquel de Viladecavalls.