L’ emergència sanitària a causa de la Covid-19 ha capgirat de dalt a baix el model de societat que teníem fins ara i tot l’entorn. Amb el confiament, un dels primers sectors que es va haver de reorganitzar va ser l’educatiu amb la implantació de classes telemàtiques des de casa. Una mesura que, en molts casos, comporta que molts docents assumeixen més volum de feina. I, per altra banda, que hi hagi alumnes que trenquen el ritme per diverses circumstàncies.
Aquest dimecres va començar la preinscripció per al nou curs i s’ha de fer preferentment via online. Amb la reserva de places per internet -primera vegada que passa- s’ha fet més present la preocupació en les famílies i els alumnes de com serà l’inici i el desenvolupament del curs vinent.
no és pot baixar la guàrdia
La situació ha millorat però no es pot abaixar la guàrdia tal com alerten les autoritats sanitàries i polítiques. El consell, doncs, és seguir en alerta perquè en qualsevol moment pot haver-hi un rebrot i pot tornar el confinament. Ara per ara qui té la veu per gestionar el procés és sanitat i, per tant, tot s’ha de reprogramar segons el que recomanen.
En aquest sentit, el conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha anat avançant com preveu que serà l’inici del curs 2020-21. El conseller ha parlat, per exemple, de donar prioritat presencial als alumnes més joves (infantil i primària) per sobre els de més edat (ESO, batxillerat i FP). Ha dit també que només podrà haver-hi 15 alumnes per aula (ara hi ha 25 i fins a 27 a primària i 30 i fins a 32 a l’ESO) i que s’hauran d’habilitar més espais; com ara el menjador, la biblioteca o aules de música. Així mateix es proposa que fins i tot els alumnes que es quedin a dinar ho puguin fer a la mateixa classe on estudiaran.
Un escenari “excepcional”
Per ara, tot són idees perquè no hi ha res en ferm donat que tot està condicionat a l’evolució/involució de la pandèmia. Al respecte, el director de Serveis Territorials d’Educació del Vallès Occidental, Jesús Viñas, ha manifestat: “Treballem per assumir un escenari excepcional. El mes de setembre no podem improvisar perquè el curs ha de començar però adaptat a la situació sanitària. I, de moment, pensem que caldrà fer una combinació de classe presencial i telemàtica. I el que té més sentit és que els més petits puguin anar a l’escola. És extremadament complicat perquè s’ha de reduir la presència de nens fins a un màxim de 15. I això amb les escoles que tenim dels anys 1970-1980 és possible perquè són grans però a les noves és difícil perquè tenen espais molt limitats”.
La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, considera que la situació és molt incerta i que, per tant, es fa difícil pensar com serà el nou inici escolar. “Bargalló va dient mesures però no hi ha res aprovat perquè tot està condicionat per la Covid-19. No seria prudent pronunciar-se”, ha manifestat l’edil.
Els agents educatius, els pares, també estan molt inquiets. Tiago Ferreria, de la plataforma d’Ampes i Afas de La Pepeta, va dir que “tots estem a l’expectativa de veure com es farà aquesta tornada als centres. Hi ha moltes preguntes com ara quan serà, com es farà, amb quines condicions, com funcionarà el servei de menjador… És una situació colpidora. I caldrà veure com es gestionarà, sobretot a Terrassa on hi ha ràtios a primària i a secundària molt plenes”.
Ferreira considera que les classes online s’han de fer si no hi ha remei però hi veu un gran repte. “Durant aquest període de confinament ja s’ha alertat que no tothom disposa dels recursos necessaris i que s’agreuja la bretxa social i l’equitat perquè no tots els alumnes tenen la mateixa motivació i els mateixos recursos. Hi ha molt neguit”.
El sindicat CCOO va demanar un Consell Escolar Municipal per parlar de la situació educativa a Terrasa. Al final, aquesta sessió se celebrarà el dilluns, a les sis de la tarda, via telemàtica, según ha anunciat la regidora d’Educació, Teresa Ciurana. CCOO és un dels sindicats que ha fet arribar la seva preocupació perquè la pandèmia de la Covid-19 ha causat un “terratrèmol al món educatiu” i demana actuacions polítiques decidides per atendre un nou curs que ja es preveu anòmal. El sindicat Ustec, el majoritari en l’educació pública, per la seva banda, ha criticat amb duresa al conseller d’Educació, Josep Bargalló, perquè creu que el nou model educatiu per la Covid-19 amb baixada de ràtios i combinant presència i on line necessita molt més professorat i recursos i, de moment, desconfia que la conselleria faci la dotació que cal.