A la carretera de Terrassa a Sabadell, davant del MercaVallès, hi ha un complex de serveis municipals i comarcals. Un d’ells és la planta de residus de Can Barba gestionada per al Consorci de Gestió de Residus del Vallès Occidental. Aquest equipament va rebre per part de la Generalitat una inversió de 4,5 milions d’euros per millorar les instal·lacions perquè tinguin una tecnologia més moderna que permetrà millora l’eficiència i la capacitat de feina.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, va encapçalar ahir la visita a la planta de compostatge i biometanització coincidint amb la represa de les obres que ha tingut lloc aquesta setmana. Ho va fer acompanyat del president del Consorci de Residus del Vallès Occidental i alcalde de Matadepera, Nil López, i del director de l’Agència de Residus de Catalunya, Josep Maria Tost.
Els treballs van començar al desembre però han patit aturades per la situació excepcional de la pandèmia. El projecte comprèn una posada al dia d’una instal·lació que fa dues dècades que ja funciona. Primer va començar amb el compostatge i després hi va afegir la biomecanització; això vol dir que la planta és capaç de transformar el residu en compost i generar electricitat.
Les principals actuacions que s’han portat a terme són la substitució dels equips obsolets; la renovació de la línia de pretractament; la posada a punt de diversos elements de l’obra civil; l’actualització del sistema de control; la millora de l’aprofitament de calor de motors de biogàs pel procés de tractament biològic; i l’execució de sitges amb ventilació forçada per optimitzar el procés de maduració.
Segons va destacar el titular de Territori i Sostenibilitat, “el projecte ha incorporat elements d’innovació, per exemple, passar d’un assecatge manual a un de tèrmic, uns elements que ens permetran obtenir més eficiència en aquest procés de gestió”. També va subratllar la importància de recuperar les obres perquè és un indicador de la recuperació de l’economia del país, amb tot el que significa, i que les empreses continuïn treballant, o iniciïn projectes o obres noves vol dir que hi ha gent que treballa, que mantenim i fins i tot podem incrementar l’ocupació”. Calvet va insistir en el fet que “una de les prioritats en aquests temps difícils és reactivar l’economia i la protecció social del país”.
La d’ahir va ser la primera sortida pública del conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, d’ençà que es va decretar el confinament per la crisi sanitària de la Covid-19. Calvet va explicar que durant l’estat d’alarma ha estat teletreballant des de casa però que li semblava que calia valorar la represa de l’obra pública per animar també a l’obra privada i a l’economia en general. La visita, però, es va fer amb les mesures obligades: material de protecció per tothom i guardant les distàncies. Dins de l’equipament, es varen fer dos grups per garantir la màxima seguretat dels assitents.