Terrassa

La desescalada judicial

Uns 7.500 funcionaris treballen en el departament de Justícia de Catalunya i des d’ahir uns 2.600 ocupen els seus llocs de treball el que suposa entorn un 35 per cent del total, segons estimacions de la conselleria. Ahir va començat el que es denomina Plan de Desescalada para la Administración de Justicia ante el Covid-19, segons ordre ministerial de 8 de maig. La disposició preveu la posta en marxa de la reincorporació escalonada de funcionaris judicials als jutjats a partir d’ahir dimarts i va ser consensuada en la reunió de la Comissió de Coordinació de Crisi en l’Administració de Justícia -l’òrgan que reuneix el Ministeri de Justícia, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), la Fiscalia, les comunitats autònomes competents en la matèria i l’Advocacia del pasta dijous.

S’han establert quatre fases de desescalada, que s’adaptaran en funció dels canvis d’escenari en la lluita contra el coronavirus que estableixi el Govern i a les recomanacions de les autoritats sanitàries conforme a l’evolució de la pandèmia.

La Fase 1 va començar ahir dimarts. Denominada “Inici de la reincorporació programada”, implica la volta al servei de entre el 30 i el 40 per cent de la plantilla, tant en els òrgans judicials i fiscalies, com en els Instituts de Medicina Legal i l’Institut Nacional de Toxicologia i Ciències Forenses. Aquesta primera escala tindrà una durada d’almenys una setmana.

La Fase 2 és la anomenada “Preparació per a la reactivació dels terminis processals”. Preveu que el personal reincorporat arribi a entre el 60 i el 70 per cent en cada òrgan o servei. En ella, el treball dels funcionaris podrà distribuir-se en torns de matí i tarda. Tindrà una durada d’almenys dues setmanes.

La Fase 3, “Activitat ordinària amb terminis processals activats”, contempla la volta al treball del 100 per cent de les plantilles.

La Fase 4, “Activitat normalitzada conforme a la situació anterior a l’estat d’alarma”, començarà en el moment en què s’aixequin les recomanacions sanitàries, permetent que es reprengui al funcionament ordinari de cada òrgan. No s’han establert dates concretes per a la implantació de les diferents fases de que consta el pla degut a que dependrà de l’evolució de la pandèmia, però existeixen dates orientatives. Així, si la Fase 1 va començar ahir, es creu que la Fase 2 podria començar el 19 de maig; la Fase 3, el 2 de juny i la Fase 4, el 22 de juny.

Matí i tarda

L’ordre ministerial estableix, a més, els criteris per a la cobertura dels torns de tarda establerts pel Reial Decret llei 16/2020 de 28 d’abril de Medidas procesales y organizativas per a fer front al COVID-19 en l’àmbit de l’Administració de Justícia per al que resti d’estat d’alarma i els tres mesos següents. La participació en aquests torns, creats per a assegurar la distància de seguretat entre les plantilles i evitar contagis, serà, amb caràcter general, voluntària.

El torn de matí serà de sis hores entre les 7.30 i les 14.00 i a ell assistirà entre el 70 i el 80 per cent de la plantilla. Al de tarda, de quatre hores i mitja entre les 15.00 i les 20.00 hores, assistirà entre el 20 i el 30 per cent del personal que hagi d’acudir segons cada fase de la desescalada. Entre tots dos s’estableix el període d’una hora per a procedir a la neteja i desinfecció dels llocs de treball i els espais comuns. Durant la tarda no es prestarà servei d’atenció al públic o a professionals.

La disposició recull de forma molt detallada les mesures de seguretat laboral que han de desplegar-se durant tot el procés cap a la nova normalitat. Entre les mesures de protecció col·lectiva s’estableix amb caràcter general una distància mínima de seguretat de dos metres en tots els espais de treball modificant si cal la disposició dels llocs i l’organització de la circulació de persones. En cas que no es pugui garantir aquesta seguretat, s’utilitzaran barreres físiques com a mampares.

Atenció al públic

Respecte a l’atenció al públic, es realitzarà generalment per via telefònica o a través de correu electrònic. Si és necessari un tràmit presencial, s’organitzarà necessàriament a través de cita i mantenint la distància de seguretat i respectant un aforament màxim per a garantir-la. L’ordre recull, a més, indicacions molt concretes en matèria de neteja i desinfecció de les superfícies i espais de treball, la ventilació de les instal·lacions i la distribució de gels i solucions hidroalcohólicas.

Cal destacar que la desescalada als jutjats s’ha iniciat amb la protesta dels sindicats, perquè consideren que els treballadors no disposen de material de protecció suficient, com mascaretes i gels desinfectants.

En aquest sentit, la disposició preveu els Equips de Protecció Individual per a treballadors amb atenció directa al públic. L’ús de màscara es considera una mesura de seguretat complementària, però no un reemplaçament d’altres mesures preventives col·lectives. Tant les màscares com els guants han d’utilitzar-se quan els riscos no es puguin evitar o no puguin limitar-se prou per altres mitjans.

To Top