ls efectes econòmics de la crisi de la Covid-19 es deixen notar ja en les butxaques de moltes famílies. En especial, de les més vulnerables. Una mostra n’és l’increment en el nombre de persones que ha hagut de recórrer a El Rebost, el centre de distribució social d’aliments de Terrassa, gestionat per Creu Roja i del qual formen part en xarxa diverses entitats, per cobrir les seves necessitats bàsiques. En l’actualitat, les atencions creixen a un ritme sostingut d’entre 50 i 60 persones la setmana. Si el febrer, la xarxa del Rebost va donar cistells d’aliments a un total de 4.900 persones (1.580 famílies), el mes d’abril la xifra ha ascendit fins a 6.385 persones (per tant, 1.485 més, en un increment pròxim al 30 per cent), per així donar cobertura a 2.185 famílies (605 més que el febrer), segons les dades facilitades pel centre. Hem de tenir en compte que el Govern va decretar l’estat d’alarma per la pandèmia el passat 14 de març. L’increment en el nombre de cistelles amb aliments entregats a persones en situació de vulnerabilitat ja va percebre’s el mes de març mateix, amb 1.848 lots donats, quan el febrer eren 1.703. El creixement més important, però, va produir-se l’abril, quan el nombre de cistelles entregades va pujar a 2.358. Per tant, el creixement percentual en l’entrega de lots entre el febrer (abans de la pandèmia) i l’abril ha estat del 41 per cent. A El Rebost treballen amb la previsió que el nombre de cistelles entregades segueixi creixent d’una forma sostinguda fins a arribar, aquest maig, a les 2.445. I creuen que la demanda no baixarà fins d’aquí a uns mesos.
nous usuaris
Albert Soler, tècnic de la Creu Roja i responsable del Rebost, indica que han observat com els nous usuaris són “sobretot famílies que ja hi havien vingut, però que feia més de 3 o 4 anys que ja no acudien a recollir el lot; i d’altres que s’han trobat de forma sobtada sense ingressos amb motiu dels ERTO”, o que directament han perdut la feina. Soler afegeix que també han vist “com han crescut el nombre de persones soles que venen a buscar el cistell o de famílies de només dos o tres membres”.
Per fer front a una situació excepcional, El Rebost ha destinat una partida específica a reforçar el producte fresc de la cistella amb tres articles: formatge, pollastre fresc i peix congelat. A cobrir les necessitats de l’emergència també hi han contribuït les donacions de producte sec i fresc (plats precuinats, iogurt, embotit, carn envasada, fruita i verdura, entre altres), que han realitzat diferents empreses.
A banda, per garantir la satisfacció de la demanda, diverses de les entitats que entreguen els aliments de El Rebost (com Creu Roja, la Fundació Busquets, Acau o Càritas) han ampliat el nombre de dies que els distribueixen.
Els estocs de productes, que al Rebost tenien previst que s’allarguessin durant quatre mesos, ara s’acaben abans de dos mesos. Tot i això, la Unió Europea ha facilitat l’augment de beneficiaris de cara a sol·licitar els productes del Pla 2020, que està previst que arribi a finals de juny. Als estocs també s’hi sumen els donatius.
Com que les dades de consum són molt elevades, al centre indiquen que si algun particular vol fer un donatiu, pot concentrar-lo en un sol producte, prioritàriament sec (cereals per esmorzar, cacau en pols o fruits secs).
Els equips de voluntaris de les diferents entitats, majoritàriament formats per persones grans, s’han vist reduïts entre un 75 (és el cas de Creu Roja) i un 90 per cent. En l’actualitat, les entitats funcionen amb menys voluntaris, però amb perfils de menys risc davant de la pandèmia. L’esperit solidari que ha despertat la crisi del coronavirus també s’ha reflectit en un augment del nombre de voluntaris que volen aportar el seu granet de sorra.
E