Terrassa

Llibres i roses a domicili en un Sant Jordi confinat

La pandèmia de coronavirus impacta de ple en la campanya de Sant Jordi, que afronta avui una diada completament atípica. La imatge de llibres i autors als carrers, parades de roses i l’ambient de festa a ple sol, donen pas a un confinament que relega a l’esfera domèstica la celebració més popular de la primavera.

Pel que fa als llibres, llibreries i editorials fa dies que impulsen la venda online i les entregues a domicili de llibres amb ofertes que van des de descomptes en els exemplars a enviaments gratuïts i concursos amb premis. Les floristeries també s’han reinventat per Sant Jordi i després de fer enviaments a domicili, fa dies que han esgotat existències. Des del cap de setmana, comprar una rosa ha estat missió impossible a la ciutat.

El Gremi de Llibreters ja va deixar clar que “no tenia sentit obrir les llibreries” en ple confinament i estat d’alarma. En aquest context, la Cambra del Llibre de Catalunya i el Gremi de Floristes proposen el 23 de juliol com la data alternativa per celebrar el Dia del Llibre i de la Rosa del 2020.



la campanya #llibreriesobertes

El sector del llibre ha cercat vies per mantenir viva la venda en condicions adverses. El micromecenatge ha estat una de les fórmules triades, mitjançant la compra a compte d’una entrega posterior. Una de les més populars és la campanya #llibreries obertes impulsada per la cooperativa SOM i l’agència Mortensen, que proposen accedir a un catàleg de més de 7.307 títols de 550 editorials. La mecànica consisteix a triar el llibre, comprar el que preferim i escollir la llibreria on el voldrem recollir un cop s’autoritzi l’apertura d’establiments. Si es fa un regal, cal detallar el nom del receptor per la recollida en el punt de venda.

Són 452 les llibreries adherides a la campanya. A Terrassa formen part de #LlibreriesObertes Abacus, Cinta, La Temerària, Atenea, L’Orella Verda, Oller i Synusia. La plataforma porta venuts més de 20 mil llibres.

Aquesta campanya els llibreters independents han demanat no fer enviaments de llibres a domicili per Sant Jordi i proposen adquirir ara tots els títols i rebre’ls quan s’acabi el confinament. A peu de llibreria, els llibreters comentaven ahir que “la venda està anant més bé del que sospitàvem”.

Alguns establiments han impulsat fórmules per estimular les vendes. Abacus fa enviaments gratuïts per Sant Jordi i destinarà un 5 per cent de la facturació per la diada a la campanya #JoEmCorono. La Casa del Libro també fa descomptes per Sant Jordi en llibres i e-books.

Les entitats també s’hi han abocat. A Terrassa, Amics de les Arts ha penjat aquests dies a YouTube vídeos amb lectures recomanades i avui publicarà obres dels autors de l’entitat.

Pel que fa a les roses, el Gremi de Floristes impulsa la campanya #Rosadesantjordiacasa que pretén garantir que totes les roses puguin arribar a les llars, tot i estar les botigues tancades.

La iniciativa donarà sortida al cultiu de roses dels productors del Maresme. Anys anteriors s’han venut set milions de roses a Catalunya i aquesta campanya s’espera entregar unes 300 mil, un 15 per cent de les quals procedeixen dels vivers del Maresme. Al web del gremi hi han penjat aquests dies un mapa amb les floristeries de Catalunya que han donat el servei de compra online amb entrega domiciliaria.

A Terrassa, moltes floristeries han penjat a xarxes telèfons de contacte per gestionar entregues a casa. La darrera setmana estaven esgotades i algunes penjaven el cartell de “roses esgotades”. És el cas d’establiments com El Petit Paradis o el garden de Fupar. Els darrers dies, explica David González, director comercial de Fupar, “la gent ha anat boja buscant roses i ha estat impossible importar més”.



al juliol

Els sectors del llibre i de la rosa intenten salvar la Diada i respondre a la demanda, però ho fan amb la vista posada al mes de juliol. Llibreters i floristes proposen traslladar al 23 de juliol el Dia del Llibre i de la Rosa del 2020. Els gremis dels diversos sectors expliquen que són “conscients” que el 23 de juliol “encara s’hauran de mantenir mesures de distància social per protegir la salut de la població”, però es posen a la disposició de les administracions “per trobar fórmules i escenaris adequats” per celebrar aquest Sant Jordi alternatiu “amb les màximes garanties”.

La data s’ha acordat entre els gremis i associacions d’editors, llibreters, distribuïdors i arts gràfiques de Catalunya -que integren la Cambra del Llibre-, com també amb el sector de la flor de Catalunya. Els gremis han fet arribar aquesta data alternativa a la Generalitat, que ha dit que l’estudiarà. Ara bé, la data és només una proposta acordada pels sectors. Segons la conselleria de Cultura, seran la conselleria de Salut i el comitè tècnic del PROCICAT els que decidiran si es pot celebrar o no en funció de l’evolució del coronavirus.

BR/>
agraïments als sanitaris

En el context de la pandèmia, Sant Jordi ha inspirat també una campanya per agrair als professionals de la salut la tasca durant la pandèmia. L’Institut Català de la Salut (ICS) proposa a la ciutadania la redacció d’agraïments literaris per celebrar la diada, i alhora seguir encoratjant a tots els professionals sanitaris que cada dia, des de l’inici de la pandèmia, no han deixat de lluitar contra “el drac del coronavirus”. La proposta és que tothom escrigui un relat, un conte, un poema, una reflexió o fins i tot un haiku, i el dediqui personalment al seu professional de referència.

L’escriptura, recorden, pot tenir efectes terapèutics tant per qui els escriu com per qui els llegeix.

Els destinataris dels escrits podran ser la metgessa de capçalera, el pediatra, la infermera que li fa les cures a l’àvia, l’administrativa que li resol els dubtes i les gestions durant el confinament… De la mateixa manera, l’Institut Català de la Salut anima els professionals sanitaris a trobar un moment d’escriptura per enviar a un company un relat de cara a la festivitat literària de Sant Jordi.

L’ICS s’encarregarà de fer arribar tots els missatges als seus destinataris als CAPs de tot Catalunya i als hospitals Vall Hebron de Barcelona, Joan XXIII de Tarragona, Verge de la Cinta de Tortosa, Arnau de Vilanova de Lleida, Germans Trias i Pujol, Viladecans, Bellvitge de l’Hospitalet de Llobregat i l’hospital Trueta de Girona.

Participar-hi és molt senzill. Només cal enviar un correu electrònic a gracies.ics@gencat.cat posant a l’assumpte #SantJordICS i especificant a quin professional i de quin centre va dedicat l’escrit.

To Top