Terrassa

Entrem al primer front contra la pandèmia

ortes endins es respira una calma tensa. A les urgències de Mútua, a les plantes d’hospitalització dels pacients amb coronavirus i a l’UCI, la pressió de les darreres setmanes ha donat pas a un escenari més relaxat, tot i que l’activitat continua sent intensa. Fa uns dies a les urgències hi havia 140 pacients diaris i pràcticament mig miler a cures intensives, molts en estat crític. Avui, als boxs de les urgències hi ha una trentena de pacients amb Covid i la xifra de pacients crítics s’hi ha reduït a la meitat.

Per primera vegada des de la irrupció de la pandèmia, Diari de Terrassa ha pogut accedir a l’interior de l’Hospital Universitari MútuaTerrassa i recórrer els punts crítics, el primer front contra la pandèmia del coronavirus. Aquest és el retrat de la catàstrofe sanitària més gran afrontada mai pels treballadors de la sanitat, un repte professional descomunal i un drama humà sense precedents.

Ahir, MútuaTerrassa tenia sota control 464 pacients infectats i des de l’inici de la pandèmia contabilitzaba 101 morts i 396 altes.

El servei d’urgències és el que ha patit amb més intensitat la pressió derivada de la pandèmia. Fins a 140 pacients ha acollit el servei en els dies més durs de l’emergència i avui els professionals atenen poc més d’una trentena de pacients infectats.

La resposta al virus ha mobilitzat a pràcticament tothom. Professionals de tot l’hospital i de l’assistència primària s’hi han bolcat aquestes setmanes en l’assistència als malalts a la primera línia de foc contra la Covid-19. Els residents han fet guàrdies per reforçar el servei i a radiologia han multiplicat esforços per interpretar adequadament les complexes afeccions pulmonars que arriben a consulta.

A Mútua, els pacients amb Covid es van segregar des de la segona setmana de març de la reste de malalts que arribaven a les urgències. Des d’un primer moment, els casos de coronavirus pediàtrics es van derivar a la planta 2 de l’edifici històric de Mútua, cosa que ha permès separar des del principi els pacients sense sospita de Covid.

En els moments de més pressió, a partir de mitjans de març, les urgències hospitalàries van passar a atendre majoritàriament moderats i greus. La resta van quedar absorbits per l’atenció primària i la domiciliària. Més de dos-cents pacients de Mútua han passat el coronavirus a casa, amb supervisió mèdica.

La Unitat de Cures Intensives de Mútua ha arribat a quadruplicar la seva capacitat habitual per acollir els malalts més greusamb coronavirus. S’han arribat a atendre simultàniament 50 persones en estat crític, 46 d’ells malalts amb Covid. El pic de pacients es va registrar entre finals de març i principis d’abril. Avui la unitat de crítics, que ha ampliat espais als quiròfans, atén 29 ingressats, 23 amb coronavirus, la meitat que en el pic de la pandèmia.

“Continuem amb una elevada pressió assistencial -comenten des de l’Hospital Universitari-, però ara el nivell d’ocupació és una mica més baix”. L’ambient d’angoixa permanent dels primers dies ha donat pas a un reguitzell de celebracions per les altes. Prop de seixanta ja a l’UCI de Mútua.

Fa una setmana, el dissabte 11 d’abril, van arribar a la unitat els 5 respiradors fabricats per Gas N2 preparats per ventilació invasiva, peça clau en la lluïta contra rellotge a la UCI. Amb un “software” de control de variables de procés, s’adapta al perfil de cada pacient, permet la monitoratge en pantalla i disposa d’alarmes visuals i sonores. També permet regular el despertar del malalt en la fase de recuperació.

Durant les darreres setmanes el Servei de Medicina Intensiva, que se centra en l’atenció al malalt en risc vital, però amb situació clínica reversible, s’ha centrat gairebé en exclusiva en l’atenció al pacient amb Covid. Amb els pacients d’aquesta unitat han treballat, formant “un únic equip assistencial” els professionals d’anestesiologia, el bloc quirúrgic i de pediatria, que han cedit els seus espais a les cures intensives i s’han sumat al servei.

A l’UCI de Mútua ja planifiquen reprendre l’activitat quirúrgica “els dies vinents”. La pressió ha baixat i l’hospital es prepara per a començar a recuperar el pols habitual.

Mútua havia planificat la crisi coincidint amb l’inici de l’epidèmia a Itàlia, però les dimensions de la pandèmia l’han obligat a “modificar el funcionament global de l’atenció sanitària”. Fa dies que “vam deixar de ser un hospital d’aguts per passar a funcionar com a un hospital que gestiona una catàstrofe sanitària”, expliquen des del centre.

L’Hospital Universitari s’ha reforçat amb els llits del Centre Vallparadís i de l’Hotel Terrassa Park. Mútua ha tancat tot el programa quirúrgic i l’atenció especialitzada de l’Edifici Estació. Aquest personal ha permès reforçar les necessitats hospitalàries.

Tots els metges, independentment de la seva especialitat, hi han “contribuït al maneig de pacients amb Covid”. Un exèrcit de professionals “coordinats i altament motivats” als que s’han sumat metges en atur, jubilats i prejubilats, metges acabats de llicenciar i infermeres d’últim any de carrera.

Al bloc assistencial, l’activitat programada està suspesa, una situació que impactarà en el servei en la post-crisi. De moment, a Mútua sorprèn la baixa incidència de moltes malalties agudes que arribaven a l’hospital i a l’assistència primària i que ara “són menys freqüents”.

Una de les primeres mesures per evitar la propagació del coronavirus es va prendre a les portes dels hospitals, restringint les visites als pacients ingressats en planta i especialment a les UCIs. Els sanitaris han hagut de fer front també a les angoixes que aquesta situació generava entre els interns i els seus familiars. Les seves iniciatives han inundat aquests dies les xarxes de gestos de complicitat i solidaritat.

A Mútua, els pacients ingressats han pogut parlar amb els seus familiars per vídeo trucades. Ho continuen fent i cada contacte amb l’exterior és una festa.

Els psicòlegs, les professionals de Treball Social i els d’atenció al client han completat aquesta tasca donant suport als pacients i informació a les famílies en moment de molta angoixa.

Fora del focus mediàtic, el personal de l’àmbit no assistencial també ha estat clau en la no propagació del virus. Especialment els equips de neteja, que han hagut de fer front a una situació d’alt risc i a l’adopció “de mesures d’higiene molt exigents”.

En aquest moment, quan la corba de la pandèmia comença a relaxar-se, pràcticament la totalitat dels professionals de Mútua treballa directament o indirectament en tasques relacionades amb la Covid.

Pel que fa als equips de protecció, l’Hospital Universitari Mútua Terrassa afirma que s’autoabasteix de bates “gràcies al circuit de bates de microfibra de les que ja disposàvem destinades a cirurgia”. Un increment dels torns de rentada ha permès “auto abastir-nos”.

Havíem planificat des de l’inici de la crisi a Itàlia i la dimensió de la pandèmia ens ha obligat a un canvi global de l’atenció sanitària. Hem deixat de ser un hospital d’aguts per gestionar una catàstrofe sanitària”

To Top