‘Ajuntament de Terrassa posa fil a l’agulla que haurà de cosir les conseqüències socials i econòmiques del coronavirus a la ciutat. Els grups municipals han acordat en la primera junta de portaveus telemàtica celebrada durant el confinament impulsar un gran acord de ciutat que doni respostes als reptes en l’àmbit educatiu, social, laboral, econòmic i polític, entre d’altres.
“Seguint el precedent de la crisi del 2009, tornem a posar sobre la taula una voluntat d’entesa sobre les polítiques de futur”, comentava ahir l’alcalde Jordi Ballart. En els dies vinents, afirma, es crearà l’equip de treball que pilotarà el procés i, tan bon punt es conegui el final del confinament, es farà un diagnòstic de la situació i “posarem fil a l’agulla. La voluntat és començar actuar com abans millor”.
El pla de recuperació centrarà la seva operativitat en quatre eixos de treball. El primer orientat a donar suport als col·lectius més afectats per l’aturada econòmica imposada per la pandèmia.
“En aquest moment el Rebost ja atén tres mil persones més, moltes de les quals mai havien demanat ajut”, explica Ballart. Tot apunta que la demanda social es dispararà els propers mesos i el pla vol preparar la resposta a la nova crisi social.
El segon vector del projecte estratègic es centra en els autònoms i els emprenedors, concretament en els sectors més castigats pel tancament de l’activitat, entre ells el comerç i la restauració. De les 6.500 activitats econòmiques censades a la ciutat, 4.300 estan tancades, informen fonts municipals.
El pla pararà atenció especial en la reactivació de l’economia i en frenar, en la mesura del possible, el tancament d’activitats i els acomiadaments. “Després dels ERTOS -apunta Miquel Sàmper, portaveu de Junts per Terrassa-, vindran els processos concursals i l’Ajuntament pot influir a evitar tancaments, per exemple, disminuint la càrrega fiscal”.
El tercer peu sobre el qual descansarà el pla de ciutat passa per dissenyar un nou model de governança municipal. Els serveis socials hauran d’adaptar-se a la nova onada de ciutadans que, havent perdut la feina, necessitaran recolzament per cobrir les necessitats bàsiques i mirar de tirar endavant. D’altra banda, “l’experiència del teletreball ens permetrà explorar també noves línies de treball municipal en el futur”, apunta l’alcalde.
El govern presentarà aviat un document inicial a l’oposició i obrirà un període de debat i de formulació de propostes. Al procés participaran els grups municipals, els agents socials -la patronal Cecot, la Cambra de Comerç i els sindicats-, així com “els col·legis professionals i els gremis dels sectors més castigats per l’aturada de l’activitat. Tots ells podran fer aportacions al debat formulant propostes”.
equitat educativa i residències
La junta de portaveus telemàtica de dimarts va durar dues hores i mitja i va marcar una nova dinàmica en l’activitat política municipal. La reunió la va presidir l’alcalde Jordi Ballart i, a més dels portaveus municipals, van participar tots els tinents d’alcalde, entre ells el republicà Isaac Albert, la regidora de Salut Mónica Polo, el regidor de Via Pública, Seguretat i Protecció Civil, Xavier F. Rivero, i el coordinador general Isidre Colàs.
L’oposició va celebrar unànimement ahir que el govern recuperés l’agenda de reunions polítiques “després d’un mes d’emergència”, recorda el portaveu de Ciutadans Javier Gonzàlez. “Celebrem que la tercera ciutat de Catalunya se sumi al que ja anaven fent els ajuntaments grans i petits de Catalunya”, afegia el socialista Alfredo Vega.
A la reunió telemàtica de dimarts a la tarda l’equip de govern va respondre a la demanda d’informació dels grups municipals amb un informe de les mesures preses a la ciutat durant el decret d’alarma, algunes de les quals “responen a les aportacions fetes per l’oposició, cosa que celebrem”, reivindicaven ahir des de l’oposició.
Ara, apuntava ahir Sàmper, “toca mirar endavant, aparcar la ideologia i deixar-la fora del pacte de ciutat. Haurien de fer tots un acte de cessió i generositat política deixant de banda les sigles de partit en un moment com aquest”.
A la trobada es va debatre de manera especial la situació de les residències de la tercera edat a la ciutat. El govern va entregar informació detallada dels centres públics, privats i concertats.
Al debat va sortir la proposta de revisar els protocols dels equipaments de la gent gran a la ciutat i “tot i no tenir competències els ajuntaments, jugar un paper actiu en la millora de la gestió, les pràctiques i els recursos”, apunta Javier González. El socialista Alfredo Vega recorda, a les residències de la ciutat, que l’Ajuntament ha estat proactiu tot i no tenir competències”. Els grups afronten el procés “sense criminalitzacions pels gestors. Aquesta ha estat una situació difícil i inesperada. Ara tenim l’oportunitat de millorar els procediments”.
Pel que fa a l’educació, Ciutadans i PSC van suggerir al govern que prengui mesures per garantir l’equitat en l’accés a la formació mentre l’alumnat mentre duri el confinament. Els partits han renunciat a l’assignació econòmica als grups municipals del mes d’abril -29 mil euros- i han decidit donar-la majoritàriament al fons de contingència per educació.
Concretament el PSC ha proposat que “la TV i el web municipal serveixin perquè els professors facin arribar materials als alumnes i garantir una comunicació fluida. Esperem que es pugui posar en marxa el tercer trimestre”.
un ple telemàtic
La junta de portaveus telemàtica de dimarts obre una agenda de reunions virtuals que culminarà dimecres 29 d’abril amb el primer ple del confinament. S’hi ha suggerit evitar les propostes de resolució de contingut polític, tot i que els grups hi tenen dret per llei. La setmana vinent es recuperaran les comissions informatives i la junta de portaveus prèvies al ple.
Seguint el precedent de la crisi del 2009, tornem a posar sobre la taula una voluntat d’entesa sobre les polítiques de futur”
Haurien de fer tots un acte de cessió i generositat política deixant de banda les sigles de partit en un moment com aquest”
L’Ajuntament ha de jugar un paper actiu en la millora de la gestió, les pràctiques i els recursos de les residències”
L