Terrassa

Final de curs en línia que busca no deixar cap alumne enrere 

Després de l’aturada de les classes presencials el passat 13 de març per la pandèmia de la Covid-19, 1.565.478 alumnes, 198.201 universitaris i uns 100.000 docents van reprenda ahir a Catalunya al final de curs de forma virtual, amb el repte principal de no deixar enrere cap estudiant a causa de la bretxa digital. Durant el mes en què les escoles i universitats han estat tancades, han aflorat molts dubtes sobre com reprendre el curs lectiu, i fins i tot s’ha qüestionat l’oportunitat de fer-ho.

Finalment, alumnes i professors van tornar ahir a les aules utilitzant els mitjans telemàtics al seu abast, que són molt desiguals tant entre els estudiants com entre el professorat. Els estudiants procedents de famílies vulnerables tenen més difícil reprendre el curs en línia, ja sigui per la manca d’ordinadors, de connexió a internet o de tots dos, però sobretot per la falta d’hàbit en l’ús de la tecnologia i d’un entorn afavoridor per a l’aprenentatge, on hi ha altres urgències per solucionar.

El departament d’Educació ha detectat 55.000 famílies que necessiten suport tecnològic i a les que durant aquesta setmana, amb el curs ja reprès, anirà facilitant ordinadors procedents dels col·legis i els 23.000 paquets de dades de què disposa.

En entorns més convencionals també han sorgit dificultats per seguir el curs en línia, amb famílies que disposen de pocs terminals que han de compartir entre diversos germans o fins i tot amb pares que estan fent teletreball.

El conseller d’Educació, Josep Bargalló, ha insistit que “cap alumne suspèn el curs pel que pugui fer durant el tercer trimestre” i ha afegit que “serà molt difícil que ho aprovi amb les dues primeres avaluacions suspeses”, de manera que descarta concedir l’aprovat general que demanen sindicats d’estudiants.

Per ajudar el professorat amb les classes virtuals i amb la premissa de “no perdre el curs ni deixar cap alumne enrere”, Educació ha passat als professors cent models de propostes didàctiques per treballar virtualment.

Es tracta d’activitats de caràcter competencial, en què no s’avança temari i que seran qualificables però no avaluables, ja que l’objectiu és sobretot donar suport i acompanyar emocionalment els alumnes.El tercer trimestre si serà avaluable per als alumnes que finalitzen etapa i han de promocionar, i en el cas de segon de batxillerat el curs s’allargarà, ja que les dates de les proves d’accés a la universitat, inicialment previstes per a principis de juny, s’han ajornat i es faran entre el 7 i el 9 de juliol

En el cas de l’FP, s’ha determinat que aquest curs els estudiants puguin titular amb menys hores de pràctiques a les empreses.

Per la seva banda, també el Govern i les dotze universitats catalanes han descartat “de manera unànime” qualsevol iniciativa relacionada amb un aprovat general per l’aturada de les classes en la part final de curs.

El passat 3 d’abril, les universitats catalanes i el Govern van decidir que després de Setmana Santa el curs es reprendria de manera virtual i que seguiria així durant abril i maig, sense descartar poder fer algunes activitats presencials al juny, depenent de l’evolució de la emergència sanitària.

El conseller d’Educació també s’ha mostrat esperançat de poder tornar a les aules alguns dies abans de Sant Joan i ha afirmat que, en el cas que les autoritats sanitàries permetin el retorn a classe, no obriran tots els centres educatius el mateix dia.

Exigeixen que el tercer trimestre no sigui avaluable
Sindicats de professors de Catalunya han exigit ahir a la conselleria d’Educació que el tercer trimestre no sigui avaluable, que respecti el calendari escolar vigent i que incrementi els recursos humans i materials per fer front al teletreball. En un comunicat unitari, els sindicats USTEC, CCOO, UGT, Intersindical-CSC, Sindicat de Professors de Secundària (ASPEPC-SPS), CGT i COS han denunciat el context previ de “retallades persistents, que ja generaven mancances d’atenció a l’alumnat i no permetien una educació pública de qualitat per a tothom”. Els sindicats han assenyalat que les diferents condicions i situacions socials i familiars dels alumnes i els professors “estan generant una diferència en els ritmes d’aprenentatge”.

To Top