Terrassa

Els pastissers proposen celebrar la Mona també l’1 de juny

l Gremi de Pastisseria de Barcelona ha posat en marxa la iniciativa #capnensensemona, proposant duplicar la festivitat del Dia de la Mona i celebrant-la també l’1 de juny, coincidint amb la Segona Pasqua, a més del 13 d’abril, que és quan té lloc la Pasqua tradicional, enguany marcada per la pandèmia de la Covid-19. El gremi considera que d’aquesta manera la festivitat “seguiria tenint el seu caràcter festiu i familiar”.

Per la primera data, l’habitual, més de 200 pastisseries de la província ja s’han posat a treballar per oferir un servei de lliurament de mones a domicili, perquè el padrí pugui seguir regalant la mona al seu fillol o fillola sense ser-hi present, encara que aquest en gaudeixi només amb els seus pares. La petició de lliurament de mones la gestionarà cada pastisseria individualment.

ajudar el sector

D’altra banda, la festa compartida i en comunió tindria lloc l’1 de juny, dia de la Segona Pasqua, festivitat també religiosa i amb nom ad hoc. “Esperem gaudir llavors ja d’una certa normalitat perquè padrins, avis i familiars s’ajuntin ara sí per tornar a menjar una mona”, exposa Elies Miró, president del Gremi. Per això, les pastisseries de la província ja han mostrat la seva voluntat de tornar a elaborar mones per aquella data. “Serà un moment de celebració familiar i global, un retrobament en societat”, diu Miró.

La decisió de duplicar la mona neix del Gremi de Pastisseria de Barcelona, i compta amb el vistiplau i l’aquiescència de les pastisseries de la província, “que des que ho vam comentar s’hi han anat sumant en massa”, comenta Miró. “Ja han confirmat el servei d’entrega a domicili més de 200 pastisseries i esperem que amb els dies que falten per la data s’hi sumin més”, diu el president, que assegura que “és també una manera de sumar felicitat en unes dates molt tristes, i d’ajudar el sector en una campanya que per les pastisseries suposa entre el 25 i el 30% de la facturació anual”.

Des del Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa i Comarca donen suport a la iniciativa. “És difícil aturar una festa tan tradicional i lligada a unes dates concretes. A més, flequers i pastissers portem ja força dies preparant mones”, explica Fanny Novell, presidenta del gremi terrassenc. “Diversos establiments ofereixen portar-les a domicili però molts no tenen els mitjans suficients”, afirma. “No volem que ningú es quedi sense mona. Per això recomanem que com que la gent pot sortir a comprar el pa, el 13 d’abril també compri la mona per menjar-la amb els de casa. De cara a l’1 de juny, en tornarem a vendre perquè padrins i fillols puguin gaudir compartint-la”, destaca Novell.

La presidenta del Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa i Comarca explica que “normalment, les mones més petites que es fan són de 400 grams o mig quilo, pensades per a tres o quatre persones. D’individuals se’n fan poques. A més, cal tenir en compte que una bona mona pot aguantar dos o tres dies”. No obstant això, reconeix que sí que s’han plantejat fer-ne més de petites.

A la província de Barcelona, l’any passat es van vendre prop de 700.000 unitats d’aquest dolç i, encara que enguany no s’espera arribar a aquestes xifres, sí que la seva vigència “ha de servir per enfortir un sector solidari i sacrificat, que segueix obert aquests dies com a elaborador de productes de primera necessitat. Els seus treballadors segueixen al peu del canó, atenent la clientela amb totes les mesures de seguretat dictades, evidentment, i així seguiran per compromís i solidaritat”, destaquen des del Gremi de Pastisseria de Barcelona.

“Estem fent un esforç per a donar servei a la ciutadania. Les vendes de fleca i pastisseria han caigut moltíssim i ens costa molt aixecar la persiana cada dia”, lamenta la presidenta del Gremi de Flequers i Pastissers de Terrassa i Comarca.

E

To Top