La situació que viu aquests dies Terrassa a conseqüència de la pandèmia de la Covid-19 s’ha vist reflectida en molts àmbits, també al complex funerari municipal, que ha vist incrementat el nombre de difunts que hi arriben. Des de Funerària de Terrassa expliquen que “ha augmentat molt el nombre de defuncions ateses, sobretot durant aquestes dues últimes setmanes, en les que, respecte a l’any passat, el nombre de serveis de Funerària s’ha multiplicat per 2,2”. Aquests últims dies, fins i tot per 3.
L’empresa municipal assegura que buscarà la manera més adient d’organitzar els serveis d’acord amb les necessitats actuals. En qualsevol cas, assegura que “el complex funerari disposa dels equipaments adients i suficients per fer front a la situació actual” i que “de moment no es contempla habilitar cap altre espai com a dipòsit de cadàvers, ja que fins ara la capacitat és suficient”. “Si arribés el cas, existeix un protocol al respecte que s’aplicaria convenientment”, diuen.
Davant les diverses demandes d’informació rebudes els darrers dies, el Departament de Salut de la Generalitat insisteix que la nova normativa estatal redueix a tres el nombre d’acompanyants que poden anar a un enterrament o cremació (a més del membre de la confessió religiosa), i que les sales de vetlla i cultes religiosos o civils fúnebres estan prohibits fins que finalitzi l’estat d’alarma. La Generalitat també indica que les famílies poden optar per enterrar o incinerar els seus difunts, independentment de quina sigui la causa de la mort.
Tal com figura en una ordre publicada dilluns al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) per la qual s’estableixen mesures excepcionals en relació amb les sales de vetlla i cerimònies fúnebres, totes les cerimònies religioses o civils de comiat es posposen fins que acabi el confinament. En aquest sentit, des de Funerària asseguren que una vegada hagi finalitzat l’estat d’alarma, restaran a disposició de totes les famílies que així ho desitgin per organitzar les cerimònies de comiat de les seves persones estimades a les instal·lacions de l’empresa.
Des de Funerària recorden que el complex funerari municipal compta amb dos espais on portar a terme les cerimònies: l’oratori, amb una capacitat de 150 persones, i el temple del cementiri, amb capacitat per a 250 persones. Un cop acabi l’estat d’alarma, “els assessors i assessores s’ocuparan de coordinar els horaris d’ocupació d’aquests espais en funció de les disponibilitats i s’ajustaran en tot moment a les preferències de les famílies. En els dos espais es poden dur a terme tant cerimònies laiques com religioses”, comenten.
Per altra banda, l’empresa municipal posa a disposició de les famílies el seu servei d’acompanyament en el dol, que ara es realitza de forma telemàtica. Cal destacar també, com ja explicava aquest rotatiu en la seva edició de l’1 d’abril, que Funerària ha augmentat els horaris de funcionament de les instal·lacions de cremació a causa de l’increment del nombre d’incineracions.
àltima i la rambla
Les dues altres empreses funeràries amb presència a la ciutat, La Rambla Serveis Funeraris i Àltima, també compleixen l’ordre publicada dilluns al BOE i ambdues ofereixen la possibilitat de celebrar les cerimònies fúnebres un cop acabi l’estat d’alarma.
Àltima ofereix un servei d’ajuda al dol a les famílies amb difunts morts per la Covid-19. Les persones que ho necessitin poden trucar al 900 533 264, número gratuït, on seran ateses per psicòlegs amb experiència en ajuda al dol. Per la seva banda, la Rambla Serveis Funeraris també ha posat en marxa un servei de suport psicològic via telefònica per a familiars de tota mena de difunts, tant de morts per coronavirus com per altres causes.