Terrassa

Alarma entre el personal d’atenció domiciliaria

es treballadores de les tres empreses concessionàries del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), que presta serveis bàsics d’ajut a domicili i d’ajut a la higiene de la llar en 1.700 domicilis de la ciutat, han fet arribar a l’Ajuntament les seves queixes per la manca d’equips de protecció individuals (epis) amb “garanties” perquè les plantilles d’aquestes companyies puguin fer la seva tasca diària “protegides” davant possibles contagis del Covid 19. Aquest col·lectiu fa la seva feina diària amb una protecció que respon al protocol vigent de la Generalitat però aquest no “s’ha adequat” a l’actual situació de “pandèmia”, diu Eva Maria Pérez, representant sindical del personal d’Accent Social, OHL Ingesan i Sacyr Social. Segons Pérez, el protocol preveu que les treballadores facin la feina amb bates de tela i guants, la qual cosa va ser denunciada per les plantilles en considerar-se “insuficient”. Llavors, Accent Social i OHL van incrementar l’equipació amb mascaretes “a totes les empleades que les demanaven”, mentre que Sacry “en tenia molt poques”. Però, continua sent molt insuficient. Aquest col·lectiu demana un kit amb mascaretes FP2, mascaretes quirúrgiques, guants, bates de cotó, solució sabonosa, tovalloletes de paper d’un sol ús; bates d’un sol i bates impermeables, i ulleres estanques N166n2. De fet, això correspon a la comanda que l’Ajuntament ha fet a la Diputació, segons els sindicats.

donar un plus

El regidor Noel Duque, responsable de serveis socials, va assegurar ahir que “les empreses tenien el material mínim de protecció que recomana la Generalitat; no hi havia cap mena de previsió per una situació com la que estem vivim. Això ens enfada i ens defrauda molt. Nosaltres vam buscar empreses professionasl i, una vegada que han de donar un plus, no donen resposta. I amb tot això estan fent patir les treballadores”. Eva Maria Pérez exposa el seu cas. Aquesta treballadora assistia una persona, de 48 anys, que va perdre la vida el passat 20 de març. “La família i jo mateixa havíem avisat el 061 d’un possible contagi de coronavirus però ningú el va assistir. No li van fer la prova fins que no va morir i el resultat va ser positiu de Covid-19”. Ara, l’Eva María està confinada a casa. “Però ningú em vol fer el test per saber si estic o no contagiada. A més, estic de baixa per contingència comuna quan la Llei marca que és per accident laboral”. Amb aquesta angúnia ha de conviure, a casa seva, “amb una persona gran de 80 anys, amb el meu fill de 7 anys i el meu marit, de 51. La meva pregunta és: com puc saber jo que no sóc una persona de risc per la meva família”. El regidor Noel Duque va explicar que han insistit a les empreses concessionàries del servei (un any, prorrogable por un altre) “que facin tot el que hagin de fer” per protegir les seves treballadores. L’Ajuntament de Terrassa està valorant la possibilitat de fer un requeriment legal aquestes empreses. Però és clar, continua el regidor, “elles diuen que s’ajusten al protocol, que són bates, guants i poca cosa més”. Duque diu que les concessionàries “per coherència, haurien de reaccionar davant un decret de la Generalitat s’ha quedat obsolet en la situació que vivim. Aquestes treballadores són super vulnerables i totes les mesures que s’adoptin són poques. Com Ajuntament, estem pressionant al màxim possible”. Davant aquesta experiència, Duque afegeix que “no es poden externalitzar serveis quan resulta que els concursos els guanyen empreses amb assessories expertes en guanyar licitaciones”. El regidor de Serveis Socials remarca que l’Ajuntament està gestionant l’arribada del material necessari però que, de moment, no es concreta. “No disposem d’aquest material. Tenim alguns guants i mascaretes, que vénen gairebé de donatius; no tenim aquests recursos”

serveis mínims

Durant l’estat d’alarma, el SAD atendrà els casos més greus i d’especial vulnerabilitat. És un altre de les mesures preses per la Comissió de Seguiment d’Emergència. Aquesta suposa l’atenció en primer ordre a les persones en situació de més aïllament o dependència. Es beneficiaran de la mesura unes mil persones, les que no disposen d’un suport familiar en aquests dies de confinament a domicili i tancament d’establiments. Són la majoria dels usuaris del servei, que arriben a les 1.850 persones. Els casos que queden fora de la priorització són aquells que disposen d’un entorn familiar que els dóna suport aquests dies. Des dels serveis municipals es “prestarà la màxima atenció al conjunt d’usuaris” del SAD i se’n farà seguiment, el millor possible. “Nosaltres treballem amb moltes persones majors. Estem una hora a cada domicili que visitem; diàriament fem uns deu serveis. Amb els serveis mínims, aquesta freqüència es redueix, però sense els equips de protecció estem en la mateixa situació. Treballem amb una població de risc i nosaltres som un risc per a ells”, diu Eva Pérez. “Que algú ens expliqui com podem mantenir la distància de seguretat a l’hora de fer una dutxa, una higiene o una transferència a una persona enllitada.” I és que tothom és molt prudent aquests dies. “En domicilis a moltes treballadores se’ls està tractant de manera despectiva i no les volen deixar entrar perquè no porten els epis”, conclou aquesta representant sindical.

 La Favt mostra el seu suport
La Federació d’Associacions de Veïns de Terrassa (Favt) va fer ahir un comunicat en el qual demana la urgent necessitat de dotar de medis de prevenció al personal dels serveis d’assistència domiciliaria “En moments de dificultat és quan es veu de quina pasta estem fets, i podem dir que aquest col·lectiu està fent, i molt bé, una gran feina. Per això hem de recolzar-lo en les seves reivindicacions, sens dubte, perquè cuidar-los, és cuidar-nos”. La Favt, que també valora la tasca “de tots els grups laborals que estan lluitant en primera línia”, demana per al personal d’assistència domiciliaria protocols d’actuació clars i epis suficients per a cada treballador, que està “exposat en primera línia i en risc d’agafar i transmetre el virus”. També demanen a les empreses que, si no tenen equips, els demanin a l’administració corresponent de forma urgent.

To Top