upondrà aviat un alleujament per al sistema sanitari de tot l’Estat, que està al límit del col·lapse. L’aliança entre el Consorci de la Zona Franca, Hewlett Packard i el centre tecnològic egarenc Leitat (Tecnio), conjuntament amb el CatSalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, han aconseguit desenvolupar un respirador de campanya industrializable preparat per donar suport als hospitals i UCI,s en la seva lluita contra el coronavirus.
“Tindrem una producció gran d’un respirador de campanya que ens permet salvar vides i mantenir amb aquests aparells als pacients que ho necessitin durant tres o quatre dies. Després, una vegada hem sortit del pas, els podem reubicar”, va assegurar ahir Manel Balcells, comissionat de salut de centre tecnològic Leitat, entitat que ha fet el disseny, que va insistir que aquests respiradors 3D “només s’haurien d’utilitzar en situacions excepcionals, d’emergència”. Manel Balcells va estimar ahir que a mitjans de setmana es tindran als hospitals les primeres unitats d’aquests respiradors impresos en 3D. “Pot salvar vides”, considera Manel Balcells. “I arriba en un moment crític per la gran demanda de respiradors quan el mercat tradicional no l’aconsegueix cobrir”, afegeix Balcells, que també és president del consell assessor del departament de Salut
Manel Balcells va assegurar que “com la malaltia està molt estesa, els malalts molt greus que necessiten UCI són molts. La capacitat que tenim en el nostre sistema és limitadai per a ampliar llista d’UCI necessiten respiradors i no hi ha màquines disponibles. Això és un greu problema”. Explica que per dissenyar aquests respiradors en 3D s’ha utilitzat un sistema en codi obert que ha elaborat la Universitat Arrissi, de Houston (els EUA), que han validat experts del Taulí i del Consorci Sanitari de Terrassa.
Diverses peces
“No és una manufactura, és una producció en cadena en base de diverses peces fetes en impressió en 3D i de peces comprades en el mercat com, per exemple, els manòmetres”, i amb un preu “infinitament inferior” al d’un respirador professional. Manel Balcells va explicar que es tracta d’un respirador “de batalla, és de pinyó fix. Manté la mateixa pressió, el pacient ha d’estar sedat i no és bo que estiguin més de tres o quatre dies amb aquesta pressió fixa”. Per la seva part, el delegat especial de l’Estat en el Consorci de la Zona Franca (CZF) de Barcelona, l’egarenc Pere Navarro, va assegurar que ahir mateix estava previst que arribés l’autorització de l’Agència Espanyola del Medicament per poder començar a fabricar a Catalunya respiradors impresos en 3D. “Tenim el disseny, tenim la fabricació, tenim l’assemblatge i tenim la logística perquè arribi a totes parts”, va assegurar Pere Navarro, que va afirmar que abans que acabi aquesta setmana s’aconseguirà una producció diària de 300 unitats. En un tuit, Àngels Chacón, consellera d’Empresa, va assegurar ahir que els respiradors s’han començat ja a fabricar.
àmplia col·laboració
La producció d’aquest material és vital en plena pandèmia del coronavirus i es realitzarà en els equipaments del CZFB, que recentment ha impulsat una incubadora d’empreses dedicades precisament a la impressió 3D. “Aquesta aliança público-privada s’ha produït tan ràpidament perquè ja estem treballant junts en aquests aspectes”, va manifestar Pere Navarro. Es disposarà també dels equips de producció d’HP, així com de la col·laboració d’Airbus i Navantia, que s’han unit a aquest projecte públic-privat.
Navarro va afegir que la producció serà possible gràcies a l’aliança d’institucions i empreses per al desenvolupament de la tecnologia 3D que ha permès al centre tecnològic Leitat dissenyar el prototip. Va explicar que cada vegada hi ha més empreses i institucions que s’estan sumant a la iniciativa. Va citar, al marge d’Airbus, Navantia, la Fundació Cars, que treballa amb persones amb discapacitat i farà el muntatge i l’empaquetament d’aquests aparells, així com Correus, que s’ha ofert per a fer la distribució dels equips.
Disseny simplificat però molt robust
El centre tecnològic terrassec Leitat ha estat l’encarregat de dissenyar aquest respirador de campanya fabricat en 3D, que permet posar a la disposició del sistema sanitari aquest element atenent la ràpida expansió del coronavirus i a l’escassetat de material mèdic. El respirador, anomenat Leitat 1, compta amb un disseny i components simplificats al màxim, “amb la finalitat de poder desenvolupar un dispositiu mèdic robust, d’utilitat i de menor complexitat facilitant la seva producció i assemblatge”. El disseny ha estat realitzat per l’enginyer sènior de Leitat Magí Galindo, i validat mèdicament pel director d’Innovació de l’Hospital Parc Taulí de Sabadell, Lluís Blanch, expert en ventilació mecànica. La seva producció s’ha iniciat immediatament, ajustant els requeriments que puguin quedar pendents segons l’Agència Estatal del Medicament per al model millorat (Leitat2) sobre el qual ja s’està treballant.