A la sala d’espera de les urgències de Mútua les fractures, els accidents de trànsit, els dolors articulars, les erupcions cutànies i els mals de cap han desaparegut. Després del decret d’alarma la gent s’ha quedat a casa i això ha permès als professionals de les urgències dedicar tots els seus esforços a atendre l’epidèmia del coronavirus.
Les dades són reveladores. Fins a la setmana passada, abans del decret d’alarma, les urgències de Mútua atenien una mitja de 380 o 400 pacients diaris. Aquesta setmana, amb el tancament de comerços i l’obligatorietat de quedar-se a casa, arriben una mitja de 160 pacients diaris, la majoria amb patologies respiratòries i amb símptomes de coronavirus.
"Són menys pacients però més greus. Requereixen aïllament i l’atenció de més professionals", explica Gema Muñoz, responsable del servei d’Urgències de MútuaTerrassa. La doctora vol "agrair a la ciutadania que es quedi a casa aquests dies. Estem molt molt agraïts. Això ens està permetent atendre l’emergència en millors condicions".
A urgències continuen arribant infarts, ictus i insuficiències cardíaques. La reste de patologies les atén la medicina primària, que està assumint bona part de les urgències que ja no van a l’hospital amb una sobrecàrrega important.
La doctora Muñoz explica que al servei d’urgències no han hagut gaires baixes per contagi de coronavirus, factor que ha permès atendre millor els pacients. "Hem habilitat dues àrees diferenciades, una per clínica respiratòria i patologia greu separada i en aïllament, amb el suport de la planta 6 i una altra per a clínica no respiratòria". Els equips no és barregen i "això ha permès evitar la propagació del virus entre els professionals i els pacients".
Muñoz convida a la població a "aprendre del que està passant en torns els sentits, també en l’ús que fem del sistema de salut. No sempre cal anar a les urgències hospitalàries. Tenim magnífics professionals a tota la xarxa i cada dispositiu està preparat per atendre correctament els pacients".