L’alcalde, Jordi Ballart, fa un resum de l’estat de la ciutat i els serveis públics municipals en aquests dies d’excepcionalitat per la pandèmia de coronavirus.
Quina és la situació actual dels serveis que presta l’Ajuntament?
Ara mateix estem en serveis mínims. S’han establert els serveis necessaris per atendre les necessitats bàsiques de la població i aquests estan funcionant amb normalitat. La gent ha de saber que els serveis essencials estan garantits. Parlem de serveis socials, seguretat, neteja i aigua, a més de serveis interns de l’Ajuntament que són necessaris per garantir el funcionament de la ciutat. Hi ha 880 persones treballant des de casa, pràcticament el 80% de la plantilla que per les seves tasques pot fer teletreball. Hi ha 600 persones treballant de forma presencial, el 20% del holding municipal.
Eco-equip, per tant, funciona amb normalitat?
Sí, en aquests moments és així, tot i que no descartem haver de fer adaptacions. El que hem fet fins ara ha estat enviar a casa a unes 30 persones que tenien perfils de risc, però la resta està treballant i el servei de recollida d’escombraries i de neteja dels carrers s’està desenvolupant amb normalitat. Hem suspès totes les obres públiques que s’estaven fent al carrer. Totes, excepte les que tenen a veure amb l’aigua. Hi ha algunes actuacions que s’han de fer perquè són importants pel servei.
El subministrament d’aigua tampoc no està patint restriccions?
No, el servei d’aigua és un servei bàsic garantit. Estem estudiant la possibilitat de fer algun tipus de bonificació perquè el fet que la gent es quedi a casa està fent augmentar el consum d’aigua i volem garantir que tothom pugui fer front al seu pagament. Sembla que s’activaran mesures en l’àmbit de la llum i el gas, per exemple, i a Terrassa, on el servei d’aigua és municipal, garantirem el servei a tothom. La veritat és que són moments de molta incertesa, d’escenaris canviants. No sabem la durada d’aquesta situació excepcional i és per això que treballem amb diferents escenaris oberts i diferents possibilitats.
El fet d’aturar el cobrament de tributs i prolongar el període de pagament compromet la prestació de serveis municipals en els pròxims mesos?
De cap manera. L’Ajuntament té capacitat i disponibilitat de tresoreria per garantir que no hi haurà cap perjudici en els serveis que prestem. En qualsevol cas, matisar que no només hem aturat el cobrament d’impostos i taxes, sinó també de qualsevol embargament o multa, tot. L’Ajuntament no cobrarà res fins a l’1 de juny. I aquesta no és una data tancada. En funció de com evolucioni la situació, es valoraran els diferents terminis perquè els ciutadans i les empreses puguin fer front als pagaments.
En quines mesures estan pensant per al pla de reactivació de l’economia local?
Estem molt atents a les mesures del Govern Central i de la Generalitat per complementar-les amb altres en què tinguem competència. De moment, hem demanat als propietaris de locals comercials que no cobrin els lloguers. Per a aquells que prenguin aquesta decisió, els aplicarem una subvenció en l’impost de béns immobles (IBI). També estem valorant bonificacions en taxes vinculades a l’activitat econòmica, com la que afecta les terrasses, o la taxa de residus. Ens estem plantejant una reducció dels impostos, al cap i a la fi. Algunes d’aquestes mesures les podrem aplicar de forma immediata, altres, en les properes setmanes, i també, en funció de l’envergadura d’aquesta crisi, les plasmarem en les ordenances fiscals del pròxim any. Fins i tot, no tenim cap inconvenient en modificar el pressupost si fes falta. És una situació excepcional i actuarem en conseqüència. Per altra banda, hem demanat als serveis econòmics que valorin l’estalvi que es produirà a l’Ajuntament pel fet de suspendre moltes activitats internes i altres ciutadanes, com, per exemple, si fos el cas d’haver de suspendre la Fira Modernista. En aquest moment comptem que la farem, però no ho podem assegurar. Volem calcular l’impacte que té perquè tot aquest estalvi anirà destinat al pla de reactivació econòmica local. Farem els ajustos que calguin al pressupost per adaptar-lo a la nova realitat.
Aquesta setmana demanava mesures més contundents a l’executiu espanyol per fer front al coronavirus. Quines serien?
És una postura que defensem molts ajuntaments i el Govern de la Generalitat. La Federació de Municipis de Catalunya ja ha enviat una carta a la Federació Espanyola de Municipis per tal que traslladi al Govern la necessitat de prendre mesures més valentes davant l’increment constant de contagis. Volem que s’escolti als experts en epidemiologia, que diuen que calen mesures més contundents com la restricció als llocs de feina en aquelles tasques que no són imprescindibles, com sí que ho és la sanitat i tot el que té a veure amb la distribució d’aliments i necessitats bàsiques. Entenem que caldria tancar totes les empreses que no presten serveis bàsics, si no és possible el teletreball. Tothom hauria d’estar confinat a casa. És l’única manera d’evitar que no hi hagi contagis cada dia. Hi ha molta incongruència en les mesures adoptades fins ara. No pot ser que es demani evitar qualsevol contacte social i mantenir una distància de seguretat i, en paral·lel, veiem a la gent amuntegada en alguns mitjans de transport per anar al seu lloc de feina. No té sentit. Nosaltres, com Ajuntament de Terrassa, hem enviat una carta al president del Govern, Pedro Sánchez, demanant-li que decreti el confinament total de la població.
A Terrassa no hi ha hagut aquests problemes d’aglomeració als autobusos i s’han mantingut les freqüències.
No, no hi ha hagut problemes. Hem vist que dilluns la demanda als autobusos va caure un 85% en hores punta. Els autobusos van gairebé buits aquests dies. La Generalitat ha recomanat que la capacitat dels mitjans de transport s’hauria de reduir entre un 33% i un 67%. Estem negociant amb l’empresa i els sindicats reduir el servei un 43%, amb la qual cosa, les freqüències serien assimilables a les del mes d’agost. La intenció és aplicar aquests canvis en el servei a partir de dijous, però, en qualsevol cas, estarem molt oberts a veure com continua la demanda. Si amb aquestes condicions del servei no es poden garantir les mesures de seguretat, ens anirem adaptant. O bé si el Govern finalment decideix tancar tots els centres de treball no imprescindibles, també anirem reajustant el servei.
Com està responent la ciutadania a les ordres de confinament?
En general estan responent molt bé. Sí que la Policia Municipal va haver de posar alguns multes de manera molt puntual a alguns bars, però no és la tònica dominant. Vam veure que en alguns parcs s’estava produint concentració de gent i vam decidir tancar-los. Ho farem amb altres zones si és necessari. Però, en general, la resposta de la gent està sent molt positiva. Hem notat moltíssim el descens a la circulació, especialment significatiu a les vies principals de la ciutat a les tardes.
S’ha detectat algun cas de coronavirus entre la plantilla municipal o els càrrecs electes?
Entre els electes no hi ha cap cas, tampoc entre els treballadors. El que sí que hi ha són persones amb símptomes i en aïllament domiciliari de forma preventiva. El que està passant ara, a diferència dels primers dies, és que no s’estan fent les proves a tothom. Les autoritats sanitàries ens han traslladat que només en aquells casos greus o de persones amb patologies associades es fa la prova. Jo vaig intentar fer-me la prova dilluns perquè he estat molt exposat i en contacte directe amb diferents persones que han donat positiu en Covid-19, però, així i tot, no ha estat possible.
La Policia Municipal es queixa precisament d’això.
Sí, ho sabem. Es queixaven que els polítics tenien accés a la prova i ells, que donen un servei essencial, no en tenien. Han de saber que els polítics locals, com a mínim, tampoc no tenim possibilitat de fer-nos la prova. De totes maneres, hem parlat amb la Generalitat i sembla que canviaran aquestes directrius per tal que els agents de policia tinguin preferència per fer-se les proves.
L’Ajuntament està en disposició de donar alberg a les persones sense llar?
Sí, el servei d’allotjament d’urgència que ofereix l’Andana s’ha ampliat a 24 hores. I hem vist que ja s’ha saturat. Per tant, seguint el que marquen els protocols de protecció, hem començat a buscar un equipament proper per tal de reallotjar allà les persones que no puguin accedir a l’Andana, concretament l’Escola França. En paral·lel estem en contacte amb el Departament de Salut per si fes falta reallotjar malalts que ara estan als hospitals en altres espais alternatius. En primer lloc, aquests espais serien els hotels, perquè ja estan condicionats, i en una segona fase, es tractaria d’adaptar equipaments públics.
De moment, hi ha haguts dues defuncions per coronavirus a la ciutat.
Sí, la primera va ser una dona de 86 anys, veïna de Ripollet. I el segon mort ha estat un home, de 78 anys i veí de Sabadell, que havia estat traslladat des de l’Hospital Parc Taulí cap a l’Hospital de Terrassa. Són dues víctimes mortals en centres sanitaris de la ciutat, tot i que cap d’elles eren terrassenques.
Les informacions sobre les mesures de seguretat són confuses. Segons les pautes que els traslladen les autoritats sanitàries, si és necessari sortir al carrer, s’ha de portar mascareta i guants?
Bé, el que recomanen des del Departament de Salut i sobre el que no paren d’insistir és en què la gent no surti de casa si no és imprescindible. Si ha d’anar al metge per un tema urgent o bé si ha d’anar a comprar productes de primera necessitat. Tots els desplaçaments s’han de reduir a allò imprescindible. I sobre l’ús de mascaretes, el problema és que no es venen, no n’hi ha. De tota manera, tampoc no es garantia de no contagiar-se. El més important és evitar sortit i si s’ha de fer, anar sol. A l’Ajuntament hem rebut algunes donacions de mascaretes de ciutadans xinesos. Fa uns dies, un grup de voluntaris xinesos que estava recopilant mascaretes per enviar al seu país, ens va fer arribar 700 mascaretes a l’Ajuntament, que les hem repartit entre les treballadores del servei d’ajut a domicili, d’Eco-equip i també les hem enviat a Prodis. També hem rebut una donació d’empresaris xinesos de gel desinfectant, mascaretes i sabó.
Pel que han dit aquests dies, molts ciutadans estan oferint la seva ajuda altruista.
Sí, estem rebent moltíssims correus de gent oferint-se a ajudar de forma voluntària. Estem canalitzant aquestes propostes a través de Creu Roja, però el que podem dir ara mateix és que no és aconsellable que s’autoorganitzin perquè és contradictori amb evitar el contacte social, que és el més important ara mateix. Creu Roja també està saturada. La gent s’hi ha bolcat moltíssim en aquesta situació. I no només persones a títol individual. També hem rebut propostes d’empresaris i entitats que estan disposats a cedir els seus locals, per exemple, en cas de necessitat. És reconfortant i molt positiva aquesta solidaritat dels terrassencs.