El departament d’Educació va confirmar ahir que s’ajorna la preinscripció i matriculació de tots els centres d’ensenyament pel curs vinent 2020-21. La mesura afecta tots els tràmits relacionats amb la sol·licitud de places dels diferents ensenyaments en totes les etapes.
Educació va afegir que està treballant per tal que els diferents processos de preinscripció i matriculació es pugui dur a terme amb totes les garanties. Al mateix temps, es treballa per tal d’adequar els tràmits pensant en les circumstàncies actuals.
La nova instrucció obre un parèntesi en com s’organitzarà el nou calendari atenent a les directrius sanitàries sobre la crisi de la pandèmica. Quan es van tancar les escoles, es va dir que la preinscripció es podria fer online i que es miraria de si es podria fer alguna atenció personal. A hores d’ara, però, Educació ha fet marxa enrere donada la dimensió que està prenent l’emergència sanitària. Sense anar més lluny, ahir al migdia, es va saber que el País Vasc havia decidit suspendre l’activitat dels centres d’ensenyament de manera indefinida.
La preinscripció pel nou curs començava el dia 23 de març i fins a l’1 d’abril. Era el primer període per al segon cicle d’educació infantil i els ensenyaments obligatoris -educació primària i educació secundària obligatòria. La resolució també havia publicat el calendari de la resta d’ensenyaments: primer cicle d’educació infantil en llars d’infants de la Generalitat, batxillerat, cicles formatius de grau mitjà d’FP i arts plàstiques i disseny, cicles formatius de grau superior d’FP i arts plàstiques i disseny. També fixava dates per la resta d’ensenyaments.
A finals de febrer i primers de març, la direcció de Serveis Territorials d’Educació al Vallès Occidental i la regidoria d’Educació de l’Ajuntament van intensificar les reunions de planificació de l’oferta i la demanda.
Reducció de vacants
Una planificació condicionada per la situació de la matrícula. Com se sap, l’escenari es manté. Cau la demanda per escolaritzar-se a P3 i s’eleva encara la de primer d’ESO. Això pel que fa a la matrícula ordinària perquè després cal comptar amb la viva, la que arriba fora dels terminis oficials. La matrícula viva a Terrassa ha tornat a remuntar i força. D’aquí que les aules de P3 es van quedar buides mentre que les de cursos intermedis s’emplenen en major o menor intensitat.
Les últimes mesures que es van anunciar per ajustar l’oferta de P3 va ser reduir el nombre de vacants en cinc escoles públiques: Abat Marcet, Bisbat d’Ègara, El Vapor, França i Enxaneta. Els centres de dues línies (Abat Marcet, França i El Vapor) sortiran amb un grup i mig i els de tres (Bisbat d’Ègara i Enxaneta) amb dos grups i mig. El motiu és que quedin places per si venen preinscripcions fora de termini i poder fer una millor distribució, més equitativa. Pel que fa a secundària, s’ha acordat transformar les escoles públiques Antoni Ubach de Ca N’Anglada i Sala i Badrinas del Segle XX en instituts-escola, donen escolarització des de P3 fins al final de la secundària obligatòria, l’ESO. D’aquesta manera, també s’obren nous grups i noves places de secundària obligatòria més repartides i no és col·lapsar centres de secundària de la zona de les escoles de primària.