L’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i els ajuntaments implicats han ajornat l’entrada en vigor del sistema sancionador de la Zona de Baixes Emissions Rondes BCN, previst per a l’1 d’abril, per l’evolució del coronavirus i l’estat d’alarma decretat pel Govern central. En un comunicat, l’ens va explicar ahir que, una vegada acabi l’estat d’alarma, les administracions implicades determinaran una nova data d’entrada en vigor. “Hem pres aquesta determinació amb l’objectiu que cap persona es vegi afectada en cas d’emergència”, va manifestar el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda. D’aquesta manera, la ZBE Rondes BCN queda vigent com ha estat aquests últims tres mesos del 2020: activa de dilluns a divendres laborals de 07.00 a 20.00 hores però sense multes.
“Davant l’evolució de la COVID-19 i l’estat d’alarma actual”, l’AMB, l’Ajuntament de Barcelona i els altres municipis metropolitans implicats (Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat i Sant Adrià de Besòs) han determinat ajornar l’entrada en vigor del règim sancionador de la ZBE Rondes de Barcelona fins a nova data. Per a fer-ho efectiu, els cinc municipis estan preparant els corresponents decrets d’alcaldia, que es preveu que estiguin signats entre avui i dimecres. L’AMB va recordar que la mobilitat dels vehicles privats ha de ser la mínima imprescindible aquests dies, excepte per a aquelles tasques i necessitats bàsiques.
Menys trànsit
La petició oficial d’evitar desplaçaments innecessaris per frenar la propagació del coronavirus semblar haver calat en la població. Almenys, el Servei Català de Trànsit registrava el passat dissabte, fins a les 19.00 hores, una disminució del 55% del nombre de vehicles tant en les entrades com en les sortides de l’àrea metropolitana. El diumenge, segons vandir aquestes mateixes fonts, va arribar al 70% de disminució en el trànsit d’entrades i del 75% en el de sortides. La disminució va anar augmentant progressivament des del divendres a la tarda quan, a les 16.00 hores, ja es va comprovar que circulaven un 24% dels cotxes que solen fer-ho un divendres normal a la mateixa hora. Dissabte al migdia, la disminució era del 41%, segons fonts del Servei Català de Trànsit, que disposa de centenars de càmeres de videovigilància en diversos puntos de la geografia catalana, i també una aplicació informàtica per a mesurar en temps real l’afluència en totes les principals vies catalanes.