Terrassa

De cada deu persones que passen pel Centre, sis fan una compra

Nova trobada a Terrassa de l’Observatori dels Centres Urbans de la Fundació Comerç Ciutadà, que aplega associacions de comerciants de set municipis: Figueres, Granollers, Mataró, Olot, Sabadell, Terrassa i Vic. Els i les representants de les entitats es van reunir a l’Aula Magna de la Cecot per saber les últimes dades dels estudis que fa aquest observatori sobre la salut del comerç en els centres urbans i dissenyar estratègies per aplicar millores.

Dels últims treballs que s’han fet han sortit algunes conclusions sobre els hàbits de compra. Una d’ elles es, per exemple, que de cada 10 persones que passen pels centres urbans comercials, hi ha 6 que realitzen una compra. I es confirma que la majoria d’aquestes transaccions comercials es fan el dissabte. També sembla que el dijous és un dia d’afluència a les botigues però amb menys compres.

Paisatge clònic
És una de les dades que va destacar Jordi Obradors, vicepresident de la Fundació Comerç Ciutadà. Obradors va formar part de la taula de presentació juntament amb Maria Costa, presidenta de la Fundació Comerç Ciutadà, Soledad Bravo, gerent de l’àrea de Comerç de la Diputació de Barcelona i Jennifer Ramírez, regidora de Comerç de Terrassa.

Els estudis que fa l’observatori tenen en compte alguns paràmetres fonamentals com la superfície de l’espai comercial al centre urbà i el cens d’establiments i el flux de persones que hi ha. A més demanen a botigues i altres activitats que guardin els tiquets de compra per així poder tenir una aproximació sobre el percentatge de gent que efectua alguna compra.De les últimes dades es desprèn també que els centres urbans de les ciutats de l’observatori tenen un paisatge comercial clònic; és a dir que tot s’hi assemblea. "La globalització -va dir Maria Costa- ha fet que s’implantin les mateixes cadenes i franquícies a tot arreu. I no sols això. També és molt igual el tipus d’urbanització i el mobiliari que es posa. Aquest clonisme no fa que els centres urbans siguin atractius perquè han borrat la seva personalitat". En aquest sentit, per exemple, Obradors va explicar que, ara per ara, el cens comercial de 2019 de les set ciutats de l’observatori es manté pràcticament igual que els dos últims anys.

Va incidir en què sobre un cens de 5.500 locals, hi ha un 84% d’oberts i un 9% de rotació. Per sectors, va assenyalar que decau l’activitat que es limita solament a l’intercanvi de béns sense cap valor afegit i que en canvi creix la que ofereix serveis més personalitzats, sobretot relacionats amb la salut. Així mateix s’ha notat un augment de la restauració i, especialment, el que fa referència al "take away". A la banda baixa també va situar els establiments que ofereixen cultura i lleure i equipament per la llar.

Treball conjunt
L’observatori està acabant ara de treballar les dades per municipis i es preveu que les de Terrassa es presentin aquí mateix el pròxim dia 24 de març. Durant la presentació, la regidora de Comerç, Jennifer López, va agrair "l’esforç de la fundació perquè és molt important tenir coneixement de què passa amb dades del comerç en els centres urbans per prendre decisions de manera conjunta". Per la seva banda, la gerent de l’àrea de Comerç de la Diputació de Barcelona, Soledad Bravo, també va valorar el treball de l’observatori. "No ens podem moure només per impressions. Per això és important tenir dades per avançar". Bravo va apostar per "un comerç de proximitat".

To Top