El coronavirus ja ha arribat a Terrassa. Almenys, ja està confirmat de manera oficial que hi ha un pacient amb la malaltia a la nostra ciutat. Es tracta d’una persona ingressada a l’Hospital de Terrassa. El centre hospitalari de la carretera de Torreboniva va corroborar ahir que tenia un pacient de coronavirus (SARS-CoV2) que va ingressar el divendres passat “amb un quadre respiratori” i es trobava “a planta en aïllament”.
“Seguint els protocols establerts, es van activar els dispositius assistencials i de salut laboral previstos per aquests casos. Els professionals que van atendre el pacient estan en aïllament domiciliari i es troben asimptomàtics”, va afegir el centre del Consorci Sanitari de Terrassa (CST). El positiu es va confirmar el diumenge. Segons un comunicat intern del mateix hospital, “immediatament, es va procedir a identificar els contactes estrets sense mesures de protecció, durant el període de risc, que ja han estat notificats i que hauran d’estar aïllats preventivament durant un període de catorze dies”. A la resta de contactes de baix risc, se’ls havia indicat “vigilància activa”.
Els professionals, que havien estat visitats pel departament de Salut Laboral, són de diferents àmbits i en aquell moment no presentaven símptomes. L’activitat a l’Hospital de Terrassa se seguia desenvolupant “amb total normalitat” i la direcció demanava als professionals “mantenir la serenitat davant d’aquesta situació complicada”, la mateixa, però, que pateixen d’altres centres sanitaris. L’hospital del CST recomana “evitar desplaçaments innecessaris” pel mateix edifici hospitalari “i fer servir solucions no presencials sempre que sigui possible”. Aquestes solucions no presencials són el telèfon, el correu electrònic o la videoconferència.
Ahir al migdia, Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, va penjar un comentari a una xarxa social constatant la informació i destacant que s’havien activat “els dispositius assistencials i de salut laboral, procedint a l’aïllament domiciliari de professionals”, així com de persones properes. L’alcalde va recalcar que els equips de l’Hospital de Terrassa i els de Mútua “segueixen estrictament els protocols que es marquen des del Departament de Salut” i va expressar la seva confiança “en el nostre sistema de salut”. L’Ajuntament ha ajustat els protocols per fer front als riscos, ha convocat un comitè tècnic de seguiment i diu estar preparat “per donar una resposta eficaç, rigorosa i serena” als reptes representats pel risc “de malalties infeccioses emergents”.
Suspeses les pràctiques
Divendres, el Departament d’Educació de la Generalitat va instar als instituts de formació professional inicial a suspendre les pràctiques dels graus que es realitzen en centres sanitaris. Era una mesura a adoptar “fins a nou avís”. A Terrassa, els centres afectats són l’institut Investigador Blanxart, l’escola Cingle, l’escola Edgar, i el Centre de Formació Professional Sant Llàtzer.
La Generalitat justifica la resolució “amb la finalitat de facilitar l’activitat assistencial dels professionals sanitaris dels centres sanitaris”. Des del principi de la declaració de l’alerta internacional pel nou coronavirus, “el Departament d’Educació està en contacte permanent amb el Departament de Salut i l’Agència de Salut Pública de Catalunya”. La decisió “s’actualitzarà d’acord amb l’evolució epidemiològica de la infecció per coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya”.
Ahir, el Departament de Salut va confirma la mort d’un home, de 97 anys, i la d’una dona, de 88, per coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya. L’home, amb diverses patologies prèvies i ingressat en un centre hospitalari de Barcelona des del 6 de març, va morir el diumenge en aquest centre. La víctima vivia a una residència de Barcelona i mentre s’està a l’espera dels resultats de l’estudi de contactes, “s’ha aïllat les persones d’aquesta residència amb patologia prèvia associada a problemes respiratoris i també a la persona que compartia habitació amb ell”. A més, “s’ha fet una neteja antisèptica a la planta on estava la víctima”. La segona víctima mortal és una dona de 88 anys que patia una pneumònia i una insuficiència respiratòria. Va començar a tenir símptomes el passat 27 de febrer i va ingressar a un hospital de Barcelona el 6 de març, on va morir ahir.
Paral·lelament, Salut va confirmar 23 casos nous de coronavirus SARS-CoV-2 a Catalunya, entre els quals hi ha dos nadons que estan aïllats a casa en estat lleu. Del total d’afectats a Catalunya, 25 són professionals sanitaris.
Salut va recordar les mesures preventives d’higiene genèriques: rentar-se les mans sovint amb aigua i sabó o bé amb solucions alcohòliques, especialment després del contacte directe amb persones malaltes o el seu entorn; evitar el contacte estret amb persones que mostrin signes d’afecció respiratòria, com ara tos o esternuts; mantenir una distància de dos metres aproximadament amb les persones amb símptomes d’infecció respiratòria aguda; tapar-se la boca i el nas amb mocadors d’un sol ús o amb la cara interna del colze en el moment de tossir o esternudar i rentar-se les mans de seguida, i evitar de compartir menjar o estris altres objectes sense netejar-los degudament.
Les mesures parcials d’autoprotecció han arribat també a l’Església. La diòcesi de Terrassa ha començat a aplicar les orientacions disposades la setmana passada per la Conferencia Episcopal Española. Les principals: treure l’aigua de les piques baptismals, rentar-se les mans abans i després de lliurar l’hòstia i recomanar donar-se la pau de manera menys efusiva.