Terrassa

L’oposició forçarà un ple específic sobre model urbanístic

El PSC, Cs i JxT forçaran la celebració d’un ple extraordinari sobre el model urbanístic de la Terrassa del futur, després que el bipartit rebutgés constituir un òrgan participatiu per debatre sobre els reptes que comportarà el creixement de la ciutat en els pròxims anys.

El partit socialista té els regidors suficients per demanar el debat (es necessiten set edils), però tant el grup de Cs com el de JxT consideren pertinent el debat i recolzen la proposta inicial del PSC per tal que es faci una sessió plenària específica sobre el model de desenvolupament urbanístic de Terrassa. El portaveu socialista, Marc Armengol, vol preparar bé la sessió i per això encara no hi ha data de quan entrarà la petició. A més, la iniciativa, assegura, no estava preparada, sinó que va sorgir arran de la negativa del regidor d’Urbanisme, Carles Caballero, de crear un òrgan de treball per debatre sobre aquest assumpte, tal com demanava la proposta de resolució dels socialistes en el passat ple. “És necessari que parlem de la Terrassa del futur entre tots. Ens hem vist abocats a fer-ho en un ple extraordinari per la manca de debat que ens ofereix el govern”, critica Armengol.

Caballero no veu pertinent crear un nou òrgan participatiu. Ell és partidari de fer reunions bilaterals amb cada un dels grups de l’oposició per mirar de “compartir objectius” i d’abordar processos participatius, si calen, de forma parcial, “projecte a projecte”. Assegura que el govern té molt clar quin és el seu model de ciutat i s’ha marcat uns “horitzons ambiciosos”, com “l’aspiració de fer el parc més gran de l’Estat, que travessi la ciutat al llarg de 8 km i connecti Les Fonts i Can Parellada amb el Centre, fer una reserva d’habitatge protegit del 30%, doblar l’àrea de vianants o ampliar límits del Parc Natural de Sant Llorenç arribin fins a la mateixa frontera de la trama urbana”, va explicar Caballero amb vehemència.

253 mil habitants en 10 anys

Els altres tres grups consideren, en canvi, que cal obrir conjuntament el debat sobre el futur de la ciutat i les possibles reformes parcials del Pla d’Ordenació Urbanística Municipal (Poum). Armengol insisteix que “no hi ha excusa” per no debatre. “En els pròxims 10 anys, Terrassa continuarà creixent fins a arribar als 253 mil habitants”, explica el socialista, fent referència a un informe de l’observatori municipal. Aquesta constant arribada de nous veïns, remarca, ja està provocant tensions, que s’accentuaran, en l’àmbit de l’habitatge, de la mobilitat o el sistema educatiu.

Cs també reclama participar del debat. “No es tracta, senyor Caballero, que ens expliqui què faran sinó que ens doni l’opció de poder intervenir”, reclama Javier González, qui recorda, com també PSC i JxT, que ERC va ser un dels grups del mandat passat (llavors a l’oposició) més insistent en reclamar un ampli debat sobre el model urbanístic. Caballero sosté que llavors sí que era necessari perquè “el PSC no tenia model urbanístic per a la ciutat”. El nou bipartit, afirma el republicà, sí que en té.

JxT també secunda la creació d’aquest fòrum participatiu. Calen modificacions al POUM explica Sàmper, “perquè no s’ha adequat a les necessitats de la ciutat”.

Un dels punts de la proposta fallida del PSC que més ha incomodat a ERC és la petició d’un comissionat per coordinar aquests treballs de revisió del POUM. Caballero considera que “no és necessari”, ja que a l’Ajuntament “hi ha experts que fa més de 20 anys que treballen en la gestió urbanística i no necessiten experts externs”. El ple extraordinari donarà l’oportunitat de confrontar models públicament.

To Top