l diumenge es va aixecar amb vent però no va impedir la celebració d’activitats a l’aire lliure que, com sempre, van ser un bon grapat. La Coordinadora d’Entidades Andaluzas de Terrassa (CEAT) va convocar una nova edició del Día de Andalucía (per calendari és el 28 de febrer) al parc d’oci Els Bellots. Les entitats van renovar, de nou, el seu èxit. Van participar fins a unes dues mil persones, les quals van gaudir d’una jornada de convivència amenitzada per les manifestacions culturals de la seva comunitat.
Al migdia, la festa andalusa presentava el millor dels seus ambients. Els membres de les entitats havien desplegat les icones de la comunitat, les taules i les cadires, i havien començat les exhibicions de sevillanes acompanyades de música i d’un conductor-animador. També hi havia carpes que es venien petits articles de moda i complements i altres on les degustacions gastronòmiques eren molt sol·licitades.
Pedro Domingo, president del Centro Cultural Andaluz de Alcalà La Real de Terrassa, era el diumenge una de les persones reclamades. Tallava, amb molta traça, pernil del bo i el posava delicadament sobre un plat. Pedro, nascut a Belmez (Còrdova), va venir a Terrassa quan tenia vint-i-tres anys. “Sempre s’enyora la terra d’origen. Som d’aquí i d’allà perquè aquí ja fa més de cinquanta anys que hi visc i la família que tenim, fills i néts, jan han crescut aquí. Però nosaltres, amb la meva dona, anem al poble tots els anys”.
A pocs metres, Bernardo Requena, president de la Hermandad Nazareno del Centro Cultural de la Casa de Priego, coincidia. “Vaig venir a Terrassa, des de Jaén, quan era un nen, tenia 8 anys. Em sento català però em tira la meva terra. M’agrada la cultura catalana i l’andalusa; tinc amics de les dues comunitats. Però, com diem, tinc el cor partit, dividit…”
altres mirades
Els fills d’aquesta generació que va emigrar als seixanta (1960) i van néixer aquí no han perdut arrels. “Els meus pares són andalusos – va explicar Antonio Morante, president de la Hermandad Nuestra Señora del Rocío- i a casa ens hem criat amb els costums i tradicions d’allà però també hem incorporat les d’aquí. I la meva esposa està en la mateixa situació. Però és bo, enriqueix”.
La gran trobada popular, com és habitual, no es va escapar de la visita dels polítics. En aquest cas, dues dones; la primera Núria Marín, presidenta de la Diputació de Barcelona i alcaldessa de l’Hospitalet de Llobregat pel PSC i la segona Maria Llanos de Luna, diputada al Congrés pel Partit Popular (PP).
Les dues polítiques van coincidir en la valoració. Marín va dir que “celebrar el Dia d’Andalusia a Catalunya significa reivindicar la Catalunya i l’Espanya plurals” i va afegir que “la Diputació de Barcelona se suma a aquesta celebració perquè Catalunya i Andalusia estan profundament agermanades”. Per la seva banda, Llanos de Luna va manifestar que “aquesta commemoració és fantàstica perquè dóna veu a la pluralitat que té Catalunya i, en aquest sentit, la comunitat andalusa té molt pes i un ADN amb molta tradició i cultura”.
Visites informals
Marín i Llanos de Luna van arribar cap al migdia i van fer un recorregut per saludar als representants de les entitats andaluses. Cadascuna d’ells acompanyada de representants del seu partit a la ciutat. Així, la presidenta de la Diputació va encapçalar la comitiva amb Alfredo Vega, primer secretari del PSC a Terrassa, regidor i diputat a la Diputació de Barcelona. Llanos va fer la visita al costat de Marta Giménez, presidenta del PP a Terrassa. La visita de polítics i polítiques va ser del tot informal per la qual cosa van saludar i conversar de manera espontània.
La celebració del Día de Andalucía, que va començar el dissabte amb l’ofrena floral, té com a novetat que s’allarga un cap de setmana més però aquesta vegada més a prop, al Parc dels Catalans. Seran dos dies on la cultura andalusa és reivindicarà de nou.
E