El Ministerio de Fomento continua sense posar data a l’entrada en servei del tram del IV Cinturó entre Viladecavalls i Olesa. Les obres van començar el 2007 i, tretze anys després, continuen pendents de l’aprovació d’un modificat complex i costós que endarrereix l’execució del projecte "sine die".
El juny de 2017 el ministre de Fomento del PP Íñigo De la Serna va anunciar a peu d’obra que el tram entraria "en funcionament l’octubre de 2019", una data "realista y que vamos a cumplir", va afirmar. Once mesos més tard, la Dirección General de Carreteras del Estado confirmava als alcaldes vallesans desplaçats a Madrid que els canvis en el projecte feien saltar pels aires el calendari del tram Viladecavalls i Olesa. Gairebé dos anys més tard la situació no ha canviat i el modificat de l’obra continua pendent d’aprovació.
Instal·lacions dels túnels
El paquet d’obres afectat pel modificat afecta diferents punts del projecte i suposa un increment pressupostari del 20 per cent sobre els 170 milions d’euros que costa tot el tram.
Els treballs pendents d’aprovació inclouen el paquet de les instal·lacions dels túnels construïts a l’alçada d’Olesa, dues galeries bessones d’1,2 quilòmetres de llargada on ja està acabada l’obra civil. El modificat inclou el paviment de les calçades i la instal·lació de càmeres, extractors de fum, enllumenat i comunicacions, entre d’altres equipaments. La tecnologia prevista al projecte, fa catorze anys, està obsoleta i la nova no es pot incorporar fins que el modificat estigui aprovat.
També s’ha de modificar la ubicació d’una torre d’alta tensió situada al costat de la boca d’un dels túnels i la reubicació de l’abocador localitzat al recinte, durant les operacions de moviment de terres.
El modificat també contempla la modificació de les entrades i sortides de l’autovia a la ciutat pel barri del Roc Blanc, pactades amb l’Ajuntament, i les connexions amb la C-16 i la C-58. El Ministeri de Fomento informava ahir que procedirà a modificar "les connexions de les vies col·lectores (de la B-40) amb l’autopista autonòmica C-16 donat que la Generalitat ha modificat el seu propi planejament".
Fomento preveu que circulin 60 mil vehicles diaris per la nova autovia. El ministeri esperava que la Generalitat ampliés la capacitat de la C-16 per evitar que l’arribada de tràfic del IV Cinturó col·lapses la infraestructura. No ha estat així i el Ministeri ha optat per modificar l’enllaç, adaptant-lo a les noves circumstàncies.
El gruix d’aquest canvis sobre el projecte inicial estan incorporats al modificat des de, com a mínim, l’any 2018. Dos anys després la seva aprobació continua pendent.
El procés requereix tramitació europea i ratificació per part del Consell d’Estat. En aquest context, ningú al Ministeri de Fomento s’atreveix a posar un calendari sobre la taula.
A Madrid recorden el "fiasco" de la connexió de l’AP-7 amb l’A-2. El projecte va requerir un modificat que, subjecte a la nova Llei de Contractes del Sector Públic, requeria l’aprovació del Consell d’Estat. Els treballs van acabar i l’obra va romandre aturada any i mig a l’espera de la signatura definitiva del modificat.
Ara a la B-40 ningú vol assumir la responsabilitat de l’enèsim retard que pateix el projecte. Un tram de només 6,2 quilòmetres que acumula tretze anys d’execució i un nou interrogant sobre la data d’entrada en servei.
El finançament dels treballs inclosos al modificat tenien fins i tot assignació econòmica als Presupuestos del Estado que el PSOE va haver de retirar per manca de recolzament. S’espera que, amb el nou govern, els pressupostos mantinguin la partida. Fomento afirma que la B-40 "és una actuació prioritària", enfocada "al tràfic de llarg recorregut entorn de Barcelona" i, puntualitza, també a "aconseguir les lògiques millores en la mobilitat i l’accessibilitat de l’àmbit local".
Les obres no s’han aturat
Malgrat tots els ensurts, tècnicament les obres al tram de Viladecavalls no s’han aturat. Una altra cosa és el ritme dels treballs.
Des de fa mesos s’estan executant les obres d’emergència al tronc de l’autovia afectat al febrer de 2019 per una espectacular esllavissada. La calçada es va descalçar i va quedar fragmentada arran del desplaçament de les terres del turó sobre el qual s’assentava.
La solució aplicada és la substitució dels turons per viaductes, més segurs. Les obres formen part d’un contracte independent al projecte original. No formen part del modificat i s’han pogut començar amb relativa agilitat.
Al nus, està previst que aviat el tràfic de la carretera C-58 es traslladi a les calçades laterals de la C-16 de manera definitiva.
Aquesta mesura permetrà construir una rotonda provisional a l’alçada de la cruïlla amb Sant Miquel de Guanteres que permetrà els girs a l’esquerra. La infraestructura alliberarà de trànsit la carretera B-120, la que porta a Can Mir i a Viladecavalls. Aquesta podrà ser tallada parcialment per a construir els ramals del nus.