El projecte Infinity és una nova aplicació mòbil que actualment es troba en fase de prova pilot, i que ahir al matí es va presentar davant un grup de professionals i de potencials usuaris. L’aplicació està pensada per recolzar la independència de les persones amb deteriorament cognitiu lleu, i el projecte ha estat participat per vuit socis, dos d’ells de Terrassa: el Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i el Centre Tecnològic Leitat. La resta de "partners" són els líders del projecte, la Universitat Politènica de Madrid (UPM), entitat a la qual es sumen la Grenoble Ecole de Management, Medical University of ?ódz, Instituto de Biomecánica de Valencia, Universitat Politècnica de València i MySphera SL.
La trobada va tenir com a finalitat donar a conèixer les seves funcionalitats i testar l’acceptació del producte per part dels possibles usuaris. Davant la premsa, la responsable de la unitat de neuropsicologia i del servei de recerca del CST Maite Garolera va explicar els detalls d’aquest projecte subvencionat per EIT Health, i que ara s’està provant a dos espais pilot, Terrassa i la ciutat polonesa de Lódz.
La voluntat dels impulsors d’aquesta app ha estat "dissenyar una solució tecnològica en el context de les smart cities per tal de poder millorar la memòria i els hàbits de vida saludable "de la població, per fer servir als carrers i als parcs.
Tres són els elements d’Infinity: l’aplicació mòbil, una polsera i unes targetes que tenen un ús pràctic. L’aplicació s’utilitza "mentre es camina" i a través de la polsera es vol "reforçar el vincle entre el lloc i el missatge." D’aquesta manera, "quan passem davant una farmàcia es fa una relació entre la medicació i el lloc." Les persones usuàries responen una pregunta sobre l’espai pel qual passen i un cop encertada la resposta reben un missatge saludable com a recordatori, del tipus: "cal no oblidar prendre la medicació" o "s’han de prendre cinc peces de fruita al dia."
Per tal d’incorporar aquests llocs, "s’ha mapejat el recorregut de moltes persones", s’han visualitzat les zones per les quals passa la gent, i s’han escollit aquells edificis que són punts d’interès tant a Terrassa com a Lodz.
Qualitat de vida
"L’objectiu de tot és millorar la independència i la qualitat de vida, especialment entre persones grans amb dificultats de memòria." Garolera remarca que "pels coneixements que tenim de neuropsicologia, podem estimular d’aquesta manera les xarxes neuronals als cervells de persones amb problemes cognitius. Establir relacions en l’àmbit semàntic ens ajuda a potenciar la funcionalitat del cervell, que és plàstic."
La neuropsicòloga Marta Vancells va explicar una altra de les funcions d’aquesta eina, unes targetes accessòries que s’utilitzen a través del sistema NFC i que ajuden a interactuar amb el telèfon, "simplificant i augmentant la seva autonomia." Poden, per exemple, enviar la ubicació de la persona, donar el dia i hora, obtenir una guia per tornar a casa…
El projecte fa un any i mig que es desenvolupa i després del testeig al qual està sotmès ara passarà a una fase de resultats i una prova de validació. D’acord amb el feedback amb els usuaris es faran les modificacions. La Universitat de Grenoble estudia en paral·lel com serà el model de negoci, donat que l’app no serà gratuïta.w