Terrassa

L’INS Santa Eulàlia, finalista amb un vídeo sobre el bullying

A les portes de guanyar. L’Institut (INS) Santa Eulàlia és un dels tres finalistes del mSchools Mobile Learning Awards (MBL), un concurs que promou projectes en l’àmbit de la transformació de l’educació mitjançant l’ús de les tecnologies digitals. Enguany, que és la vuitena edició, ha seleccionat tres treballs i un d’ells és “360º Bullying, en els teus ulls”, impulsat pel professor Abel Castilla i realitzar amb l’alumnat del 1r curs del cicle d’FP de grau mitjà en Vídeo, discjòquei i so.

El centre de secundària ha rebut la notícia amb molta alegria. “No ens ho esperàvem -diu Castilla- quedar entre els tres primers premis. Estem molt contents perquè, a més, és la primera vegada que ens presentàvem al certamen. Crèiem que el tema, el del bullying, té molta actualitat i dimensió social. Perquè és un fenomen que es dona a les aules però té molta repercusió”.

Prèviament, l’alumnat va fer una immersió en el tema, va veure diferents tipologies de bullying . A partir d’aquí es va elaborar un guió amb un seguit d’històries sobre casos d’assetjament escolar protagonitzats per joves; algunes de les quals presenten actituds hostils verbals i/o psicològiques però també de sexuals o socials o totes a la vegada. I una vegada escrit el guió, va començar la feina de rodatge i producció amb la implicació de tots els i les alumnes.

Realitat virtual
Castilla remarca que el curt es pot veure amb una dimensió de 360º a través d’unes ulleres de realitat virtual, cosa que permet crea molta empatia entre els actors i actrius i l’espectador. “És com si estiguessis dins de la història i, per tant, el què veus i t’expliquen és més a prop. Ho hem fet amb una tecnologia molt innovadora que fa que la història es faci més propera mantenint una experiència immersiva”.

El professor del cicle ha explicat que el treball es va fer l’any passat i els autors són els 30 alumnes de 1r del cicle citat que ara cursen el 2n curs. “Vàrem tenir una subvenció per material tecnològic per portar a terme projectes i van escollir el tema del bullying . També ens anava bé fer aquest vídeo per conscienciar sobre aquest fenomen i fer-ne divulgació”. Al procés, a més, s’hi va afegir el grup d’alumnes “guaites” del centre que formen part del programa #aquí proubullying. Es tracta d’un equip de joves que sensibilitzen a la resta de l’alumnat sobre el fenomen i com prevenir-ho o actuar davant d’algun cas. Per Castilla, docent al centre des de fa dotze anys, considera “molt important la combinació de l’ús de noves tecnologies amb metodologies actives, molt presents a les meves classes”. Aquest professor defensa les noves formes d’aprenentatge com el “flipped classroom” o treball per projectes, que ja s’aplica a la majoria de les aules. El professor també ha avançat que aquest treball ha estat un punt de partida i que volen fer més coses sobre l’assetjament escolar.

El concurs del MLA està a l’espera de saber el veredicte final (els altres dos finalistes son escoles de Tarragona i Girona) i el dia i lloc de la cerimònia per l’entrega dels premis. Castilla diu que aquesta vegada és tot una mica incert donat que els premis es feien coincidint amb el Mobile World Congress, que s’ha cancel·lat per la crisi del coronavirus.

To Top