Terrassa

Caiguda de la natalitat i maternitat tardana

El sector de la salut se suma a les veus d’alarma sobre la caiguda de la maternitat a Catalunya, on el nombre de fills per dona continua baixant i ja se situa en l’1,31.

El 2018 van néixer a Catalunya 63.654 nadons, un 28,5 per cent menys que una dècada enrere. De tots els nascuts, un 6,8 per cent van ser prematurs, un fenomen creixent al nostre país, cada cop més en sintonia amb països de l’entorn amb maternitat tardana.

A Catalunya, el 2018 es va situar l’edat mitjana de maternitat en els 32,6 anys. Gairebé el 40 per cent de les dones són mares per primer cop amb més de trenta-quatre anys i un 10 per cent donen a llum el seu primer fill o filla amb quaranta anys o més.

A Terrassa les estadístiques no són millors. A Mútua, un 5,4 per cent dels parts van ser prematurs (menys de trenta-set setmanes de gestació) i a l’Hospital de Terrassa van arribar al 6,8 per cent, percentatge idèntic a la mitjana catalana.

L’edat mitjana de la mare és de trenta-tres anys a Mútua, on un 8 per cent de les dones que donen a llum per primera vegadasupera els quaranta anys.A l’Hospital de Terrassa l’edat mitjana de la mare primerenca és de trenta-un anys; un 35 per cent superen els trenta-cinc anys i un 13 per cent els quaranta anys.

Al centre de la N-150, un 48 per cent dels parts són de mare estrangera, majoritàriament d’origen magrebí. Entre les mares no autòctones, l’edat mitjana de la primera maternitat se situa als vint-i-set anys.

A més edat, més riscos
La consellera de Salut, Alba Vergés, ha mostrat la seva preocupació per les baixes taxes de natalitat a Catalunya i per l’edat en què les dones tenen el seu primer fill. "Crec que la societat no té prou informació que, a més edat, més riscos de tota mena i per tant, més percentatges d’embarassos de risc o menys percentatge d’embarassos de baix risc, que són els que intentem respectar moltíssim".

La consellera fa una crida a prendre mesures perquè "les dones puguin tenir els fills abans, més d’acord amb l’edat biològica i que aquesta i l’edat social puguin lligar molt bé".

En paral·lel, s’observa un lleuger augment de conductes saludables com la lactància materna en néixer, que és dona en un 90,9 per cent.

To Top