Terrassa

Terrassa vol liderar una solució col·lectiva a la solitud no volguda 

Sacsejar la ciutat i arribar a involucrar un miler de persones per reflexionar sobre la solitud no volguda. Aquest és l’objectiu que s’ha marcat el Consorci Sanitari de Terrassa, qui lidera el projecte T’Activa (Terrassa Activa i Saludable), en el marc del Projecte d’Especialització Competitiva Territorial (PECT).

T’Activa planteja un repte a la ciutadania i vol que aquesta participi activament en la resolució: quines solucions tecnològiques (probablement aplicatiu mòbil) ens poden ajudar a evitar que cap persona gran se senti sola a Terrassa l’any 2040? El repte escollit és la solitud no volguda perquè tot i ser un "sentiment subjectiu" és "altament perjudicial per a la salut", explica Maite Garolera, directora de la unitat de neuropsicologia de l’Hospital de Terrassa. A Anglaterra, on fins i tot s’ha creat un Ministeri de la Solitud, hi ha estudis, comenta la neuropsicòloga, que han revelat efectes impactants d’aquesta solitud, com ara que és tan perjudicial com fumar-se 15 cigarretes al dia, dues vegades més perjudicial que tenir obesitat i més perjudicial que l’alcoholèmia. La solitud no volguda, afegeix, augmenta el risc de deteriorament cognitiu, de patir Alzheimer i malalties cardiovasculars.

8 mil persones grans soles
La solitud no volguda "és una epidèmia silent i estigmatitzant". No hi ha dades fiables sobre les persones que se senten soles. Se sap que a Catalunya, un 22% de la població viu sola i s’estima que el 60% d’aquestes persones té aquest sentiment. El CST es proposa esbrinar quanta gent se sent sola a Terrassa, una ciutat on el 16% de la població té més de 65 anys. Dins aquest col·lectiu, 8 mil persones viuen soles. Ser gran i viure sol augmenta el risc de patir solitud no volguda.

L’objectiu final del procés que arrencarà el mes de març és dissenyar una aplicació mòbil que permeti millorar la qualitat de vida i, en definitiva, la salut de les persones que se senten soles. Es busquen maneres de donar suport a aquestes persones i mitigar els efectes d’aquest problema. I la novetat d’una iniciativa d’aquest tipus és que serà la ciutadania egarenca la que aportarà les idees i liderarà aquest procés, que acabarà en una app.

El CST, amb l’ajuda de l’empresa Lab Creative Studio, ha començat a dissenyar el procés participatiu, concebut com una "lliga tecnològica d’hoquei", explica Garolera. Es crearan 40 equips de cinc persones cadascun. Aquests equips disposaran d’entrenadors que els acompanyaran durant les sessions. També hi haurà seleccionadors, que faran de jurat. I en aquesta lliga, l’afició tindrà un paper destacat, ja que haurà d’avalar les idees presentades pels equips. Dels 40 equips, 20 passaran a la ronda preliminar i d’aquests, 4 accediran a la Final Four, d’on sortirà el projecte guanyador. Els equips hauran d’escollir una categoria d’entre quatre sobre la que versarà la seva aplicació mòbil: mobilitat i accessibilitat, habitatge, salut o aspectes socials.

A finals de març s’obrirà el període d’inscripcions a la lliga, amb la idea que els equips estiguin fets a finals d’abril. Hi haurà dos mesos per exposar les idees, amb l’objectiu que a finals de juny se celebri la Final Four i s’esculli la solució guanyadora. D’aquesta manera, l’aplicació es desenvoluparà entre juliol i novembre.

Més qualitat de vida
La iniciativa T’Activa forma part del Projecte d’Especialització Competitiva Territorial (PECT) de Terrassa, que coordina l’Ajuntament. A més del CST, en aquesta primera edició del PECT també hi participen la Fundació Leitat, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Fundació Institut Trastorn Límit.

Cadascun d’ells ha desenvolupat projectes innovadors que busquen transformar la ciutat i la qualitat de vida de la gent que hi viu en un tema fonamental com és la salut i, que, a més, pretenen generar tot un ecosistema d’empreses que facin aflorar talent i llocs de treball d’alt valor afegit en el camp de la salut, un dels sectors estratègics detectats per l’Ajuntament i plasmat al Pla d’Innovació de Terrassa.

To Top