Terrassa

El nou INS-escola Antoni Ubach pot oferir fins a 3 grups d’ESO

La demanda d’ESO pel curs vinent encara continua sent elevada. Una de les novetats anunciades és la creació de dos instituts-escola, el Sala i Badrinas i l’Antoni Ubach, pel 2020-21. Amb aquesta mesura s’incrementen les places per accedir a la secundària obligatòria i al mateix temps no saturar altres centres de la zona que ja estan molt col·lapsats. El Sala i Badrinas començarà amb dos grups de 1r d’ESO per donar continuïtat als 51 alumnes de 6è de primària matriculats i l’Antoni Ubach haurà d’obrir fins a tres grups perquè té 76 alumnes de 6è de primària. És una de les poques novetats que ha transcendit de la nova reunió sobre planificació que van mantenir ahir la regidora d’Educació, Teresa Ciurana, i el director de Serveis Territorials d’Educació, Jesús Viñas. La trobada va servir per parlar de l’oferta i la demanda de places donat que la preinscripció comença el 23 de març. La segona novetat és que l’Ajuntament ha convocat un Consell Escolar Municipal extraordinari pel 10 de març, a partir de les 6 tarda, al centre cívic Francesc Macià de Sant Pere Nord. Al consell (demanat també pels partits polítics i per les Ampes de l’Abat Marcet i França) es presentaran les mesures.

A la reunió, Ciurana i Viñas van parlar de propostes de millora per donar el màxim de resposta a la situació escolar amb visió "global", però van dir que havien arribat a un acord per no fer-ne difusió fins parlar amb les direccions dels centres i al consell. Una de les coses que s’ha avançat és que es podrien oferir grups de places sencers (25 o 30) i altres a la meitat.

La reunió de treball ha tingut lloc poques hores després del desenllaç favorable per les escoles Abat Marcet i França. El departament d’Educació tenia la intenció de tancar una línia de P3 a cadascun per la baixa natalitat. Després de les protestes de les Ampes i de la seva pressió, l’equip de govern ha aconseguit que el departament es fes enrere i mantenir tota l’oferta de P3 a la ciutat per la preinscripció del curs 2020-21. Després del procés, si de cas, ja s’aplicaran els reajustos.

Precisament, la caiguda de la natalitat preocupa a les autoritats educatives. En aquest sentit, Ciurana i Viñas van explicar que la situació depèn de les zones i que les més afectades són la 1 i 2. Juntament amb aquest tema està la demanda d’ESO que pel curs vinent i l’altre encara creix i després comença a davallar. A la secundària també hi ha disfuncions per zones i aquí la 3 és la més sensible.

Matrícula viva "no pura"
A tot això se suma una tercera qüestió que és la matrícula viva i que està repercutint especialment a la primària i a l’ESO, que de per si ja pateixen sobrecàrrega. Viñas va explicar ahir que "en el cas de primària és perquè té ràtios molt elevades, arran d’un decret del PP, que permetria tenir aules de 25 i 26 alumnes. Això ha creat un efecte dominó a l’ESO. I ara ha remuntat la matrícula sobrevinguda i fa que hi hagi centres amb ‘bolets’, Per tant, la clau estaria en posar recursos a aquests grups i no tant a P3".

Viñas va matisar, tanmateix, que quan és parlar de matrícula viva s’ha de fer amb molta cautela. "No són números purs perquè hi ha molta mobilitat. A vegades és parlar d’una demanda de 400 places per curs però no és així perquè 300 s’han deixat lliures. És que 400 places de matrícula extraordinària en un curs no es podria assumir de cap manera", va concloure el director de Serveis Territorials.

To Top